Curtea de Conturi: cheltuieli ilegale la Autoritatea Navală Română
Curtea de Conturi: cheltuieli ilegale la Autoritatea Navală Română
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCheltuieli ilegale de peste două milioane de lei
Cheltuieli ilegale de peste două milioane de lei
Una din instituţiile constănţene la care Curtea de Conturi a descoperit cele mai mari nereguli este Autoritatea Navală Română (ANR). Compania de stat din subordinea Ministerului Transporturilor a tocat ilegal peste două milioane de lei, cea mai mare parte prin acordarea de bani angajaţilor. Din aceste motive, ANR este una din cele două instituţii din Constanţa pentru care Curtea de Conturi a stabilit un nivel de încredere scăzut.
„În perioada 2014-2017, la ANR au fost efectuate plăți nelegale, reprezentând drepturi de natură salarială în sumă de 1.817 mii lei (servicii turistice, de tratament și odihnă, inclusiv transportul pe perioada concediului de odihnă; ajutoare pentru boli grave și incurabile, urgențe medico-chirurgicale), ajutoare suplimentare și adaosuri bănești (sume acordate la naștere, deces salariat, deces persoane – soț, soție, copil, părinți și socri) acordate salariaților cu încălcarea prevederilor legale privind salarizarea personalului din fonduri publice”, se arată în raportul Curţii de Conturi pe 2016. De asemenea, inspectorii au descoperit cheltuieli nelegale constând în „drepturi salariale în sumă de 30 mii lei, acordate persoanelor detașate de la entități private, angajate nelegal în perioada 2014-2016, cu încălcarea restricțiilor bugetare impuse instituțiilor publice”.
S-a băgat mâna până la cot în bugetul ANR
Un alt exemplu de sifonare a banilor publici au fost „cheltuieli cu combustibilul autoturismului și cu salariul conducătorului auto pus la dispoziția Ministerului Transporturilor (190 mii lei)”. Curtea de Conturi a depistat nereguli şi în ceea ce priveşte „contravaloarea asigurărilor voluntare de viață și de sănătate pentru salariați (132 mii lei), cu încălcarea prevederilor legale privind salarizarea personalului din fonduri publice”. În fine, şefii ANR au decontat din bugetul instituţiei prin „cheltuieli de cazare și transport neefectuate, în sumă de 33 mii lei, ca urmare a neparticipării personalului la cursurile de pregătire profesională conform graficului prestabilit”, după cum arată Curtea de Conturi. Concluzia Curţii de Conturi este dezonorantă pentru ANR, în cazul căreia a fost stabilit nivel de încredere scăzut în sistemul de control intern al entității.
R.C.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News