REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Curtea de Conturi: Primăriile din județul Constanța, codașe la realizarea veniturilor

Curtea de Conturi: Primăriile din județul Constanța, codașe la realizarea veniturilor

Replica API 16 ianuarie 2017 | 23:34 1350

Incompetența a creat prejudicii de sute de milioane de euro

Incompetența a creat prejudicii de sute de milioane de euro

Primăriile din județul Constanța sunt printre cele mai incompetente din țară atunci când vine vorba despre realizarea propriilor venituri, cu mult sub media națională. Concluzia apare în raportul sinteză întocmit de Curtea de Conturi în urma acțiunilor de audit financiar asupra conturilor de execuție a bugetelor unităților administrativ-teritoriale pe anul 2015. În total, primăriile din România au înregistrat abateri de la legalitate pe marginea realizării veniturilor de peste un sfert de miliard de euro.

Județul Constanța este dat ca exemplu de incompetență de către Curtea de Conturi atunci când vine vorba despre realizarea veniturilor proprii. “Față de gradul de realizare pe total județe de 84,3% la venituri, sub această medie se situează județul Giurgiu (66,8), Ilfov (75,6%), Harghita (76,4%), Constanța (76,5%), Dolj (76,9%), Vâlcea (77,1%), Maramureș (77,2%), Tulcea (78,7%), Vrancea (79,2%)”, se arată în raportul Curții, care a fost prezentat și Parlamentului. “Din perspectiva autorităților locale, mai relevant este gradul de realizare a veniturilor proprii, acesta fiind indicatorul care sugerează capacitatea autorităților locale de a previziona resursele financiare care sunt în competența acestora de stabilire, urmărire și încasare, respectiv impozitele și taxele locale. Astfel, se remarcă cu un grad mult sub media de 88,7% pe total bugetele locale, următoarele județe: Gorj (62,6%), Călărași (62,9%), Giurgiu (66,9%), Mureș (69,9%), Prahova (72,5%), Ilfov (74,2%), Vâlcea (74,9%), Vrancea (77,8%), Caraș Severin (78,0%), Constanța (78,5%), Dâmbovița și Suceava (79,4%)”, se mai arată în același document.

Nereguli de peste un miliard de euro

Curtea de Conturi a efectuat în 2016 un număr de 1.259 de acţiuni de audit financiar asupra execuţiei bugetare a primăriilor din România încheiate la 21.12.2015. Concluzia este revoltătoare: cuantumul abaterilor săvârşite de aleşii locali este de 256,03 milioane de euro. 67,4 milioane de euro reprezintă venituri în plus realizate ilegal de primării şi 188,63 milioane de euro înseamnă prejudicii aduse bugetului de stat. În plus, au fost constatate nereguli financiar-contabile în valoare de peste un miliard de euro. Acestea “nu au generat venituri suplimentare și nici nu au determinat producerea de prejudicii, însă neremedierea lor poate conduce, pe termen mediu și lung, la afectarea patrimoniului, lipsirea bugetelor locale de unele venituri și chiar la acte de corupție”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Aleșii locali nu știu legea sau nu au chef să o aplice

Concluziile care s-au desprins în urma misiunilor de audit financiar din 2016 la nivelul unităților administrativ-teritoriale sunt îngrijorătoare. Astfel, se menține un management ineficient și uneori chiar incorect al fondurilor publice, deciziile luate la nivelul autorităților publice locale nefiind întotdeauna bazate pe interesele reale ale comunităților pe care le reprezintă. Se remarcă totodată aportul scăzut al consiliilor locale pentru înlăturarea abaterilor de la legalitate și regularitate semnalate prin rapoartele de audit întocmite. Chiar dacă rapoartele și deciziile sunt transmise consiliilor locale, conținând măsurile de remediere/înlăturare a abaterilor și ulterior, cazurile de neducere la îndeplinire a acestor măsuri sunt comunicate și consiliilor locale, acestea nu se implică în mod activ în soluționarea acestor situații. De asemenea, multe abateri sunt cauzate de necunoaşterea sau interpretarea eronată a reglementărilor legale, atât la nivelul organelor deliberative, cât şi a celor executive şi al personalului angajat în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale. Trebuie menționată în acest sens și legislația stufoasă, interpretabilă și în continuă schimbare pentru domeniile diverse gestionate la nivelul administrației publice locale. De asemenea, deși legea finanțelor publice locale stabilește responsabilitatea directă a ordonatorilor de credite în realizarea veniturilor bugetare, aceștia continuă să nu ia măsuri pentru organizarea corespunzătoare a activității de stabilire, urmărire și încasare a creanțelor cuvenite bugetului local, inclusiv prin măsurile de executare silită prevăzute de lege.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Verificati si hotii de la Curtea de Conturi sa vedeti cum da indicatii Cojocaru Iulian el fiind in spatele asociatiei de proprietari Murgoci 1-2 bl B Abator. Cum sa luati fondul de bani pt. gaze de locatri Cojocaru Iulian si sa ii dati la RADET? Asa ati invatat la Curtea de Conturi sa acoperiti hotii si furtul administratorei .Ati luat banii oamenilor stransi pentru a pune gaze, ca sa nu va tatie caldura la bloc asta iarna.Cand puneti Cojocaru Iulian banii la gaze inapoi? Locatarii care nu au vrut gaze nu vor sa dea banii inapoi.De ce ati luat banii de la gaze fara acordul proprietarilor?
1
0
CUTEA SA VERIFICE SI BANII DATI DE ARTAGEA LA CURVELE LUI DE LA AEROPORT
0
0
pt DNA - o sa primiti pentru serban robert si crusoveanu ca tot nu-i ajung facturile......
1
0
Nu avem unda verde pentruBrailoiu ,care este colaboratorul nostrum a-ti inteles.
0
0
pai daca primaria Eforie are un prejudiciu de peste 65 miliarde ron, ce sa mai spunem de mun. Constanta. Asteptam sa fie recuperati bani? Daca nu sa vina DNA fiinca tot in ei a ramas speranta!
0
0
Sa zicem ca,de exemplu in Mangalia,toate organizatiile economice isi achita la termen obligatiile la buget. In regula,ce se intampla apoi cu banii? Toti oamenii,chiar si cand merg la LIDL platesc TVA statului din banii lor deja impozitati de stat. Si,ce-i cu asta ? A vazut cineva cheltuieli profitabile pentru contribuabili,ceva care sa justifice o graba in a achita taxele si impozitele? Mai degraba jafuri mari de la buget,asta da,se vede zilnic.Stiti cine plateste la fix? Pai tot cei mai amarati,ca pe ei nu-i pasuieste nimeni. De asta multi se satura si devin emigranti,o parte chiar definitiv.
0
0
La Mangalia cum e ? Ca Radu se lauda ca i-a "uns" bine pe aia de la curtea de conturi si ca a iesit bine dupa tot jaful pe care l-a facut.
0
3
la primaria Costinesti sunt miliarde de recuperat de la mafiotii care au activitati sezoniere pe litoral iar primarul este baiat dragut si nu face nimic pentru arecupera banii pentru aputea asigura asistenta sociala in comuna desi avem destule familii cu probleme nu le acorda nici un leu indiferent de caz.
1
1
Lasati stirile generaliste , intrati la amanunte . Sa va dau o tema de studiu : primarului de la Murfatlar i s-a dat termen de gratie 31- 12- 2016 pentru recuperarea sumei de doua milioane si ceva euro in urma deciziei curtii de conturi ca urmare a unui control efectuat la UAT Murfatlar . Decizia curtii de conturi la toate alineatele de impunere specifica incalcarea legii penale .
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614