REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Curtea SUPREMĂ a DECIS ca PUZ-ul familiei MERLĂ să fie TRANȘAT la Constanţa

Curtea SUPREMĂ a DECIS ca PUZ-ul familiei MERLĂ să fie TRANȘAT la Constanţa

Replica API 27 octombrie 2020 | 14:34 4272

Consiliul Local a cerut strămutarea dosarului

Consiliul Local a cerut strămutarea dosarului

Nu mai este o noutate faptul că societatea deținută de familia Merlă a pus ochii pe o bună bucată de teren din Parcul Tăbăcărie. Bucata de teren, în suprafață de peste 500 mp., a fost salvată, în iulie 2019, de magistrații constănțeni care au anulat hotărârea de consiliu ce a stat la baza demarării proiectului de construcție a unui imobil în cel mai frecventat parc din Constanța. Deși instanța a anulat hotărârea în cauză pe motiv că este nelegală, Consiliul Local a formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța pe 5 septembrie anul trecut. Ceea ce nu se știe este că pârâtul Consiliul Local Constanța a solicitat strămutarea dosarului la altă instanță din țară. Numai că, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins, recent, cererea, așa că soluția definitivă în acest dosar o vor da magistrații constănțeni. S.C. Oil Depol Service S.RL., căci despre ea este vorba, îl are ca acționar pe Radu Merlă, soțul directoarei din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă.

Două asociații din Constanța, Constanța Altfel și Verde Urban, s-au unit în lupta de salvare a spaţiului verde din Parcul Tăbăcăriei şi au obținut, în iulie 2019, anularea HCLM nr. 168/25.04.2018 privind aprobarea PUZ pentru zona delimitată de bulevardul Mamaia și alei acces, zona Luna Parc, inițiator S.C. Oil Depol S.R.L. Tribunalul a obligat Consiliul Local să readucă terenul reglementat de HCLM nr. 168/25.04.2018 la starea iniţială. Decizia nu a fost definitivă, Consiliul Local Constanța formulând recurs, la Curtea de Apel Constanța. Totodată, CL a solicitat strămutarea dosarului, pe motiv că magistrații constănțeni nu ar fi imparțiali în judecarea cauzei. În septembrie, cererea de strămutare a ajuns la Curtea Supremă, iar pe 13 octombrie, magistrații au decis ca dosarul să rămână la Constanța. ”Respinge cererea formulată de petentul Consiliul Local al Municipiului Constanţa privind suspendarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 3888/118/2018 aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal până la soluţionarea cererii de strămutare ce formează obiectul prezentei cauze, ca nefondată”, se arată în minuta Curții Supreme.

Pe 4 noiembrie, Curtea de Apel se va pronunța definitiv în acest dosar.

Terenul este situat în spatele Vilei Verde

Terenul care a inițiat PUZ-ul, situat în bulevardul Mamaia, zona Luna Parc, în suprafață de 693 mp. este proprietate SC Oil Depol Service SRL din ianuarie 2016. Blocul ar urma să fie construit în spatele imobilului Casa Verde, zona Luna Parc. Terenul a fost achiziționat de societatea Oil Depol în ianuarie 2016. Precizăm faptul că, la data adoptării hotărârii de consiliu, 16 consilieri au fost împotrivă, unul s-a obținut, iar 10 au votat pentru. Adică, consilierii PSD.

Imobilul, construit pe spaţiul verde?!

Hotărârea este nelegală întrucât terenul, ce urmează a fi afectat de imobile cu destinația de locuințe, birouri, servicii, parcări etc., face parte integrantă din Parcul Tăbăcăriei, spun militanţii pentru spaţiul verde. Parcurile sunt spații verzi, iar destinația spatiilor verzi, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 24/2007, nu poate fi schimbată, chiar dacă acestea au ajuns în proprietate privată și independent de întocmirea sau nu a registrului local al spațiilor verzi, de modalitatea în care acestea sunt înregistrate în evidențele cadastrale.

Mai mult, procedura de consultare a publicului reglementată de dispozițiile Legii nr. 350/2001 ar fi fost desfășurată de o societate inexistentă, respectiv Oil Depol SRL. Nici HCLM prin care a fost aprobat PUZ-ul și nici documentația care a stat la baza HCLM nu cuprind motivele de fapt și de drept care au impus necesitatea derogării de la PUGMC. Funcțiunea de locuire este incompatibilă cu regimul de parc al zonei și lipsesc sau erau expirate la data aprobării hotărârii avizele obligatorii potrivit legii, au mai arătat asociațiile în instanță.

Poziția Consiliului Local!

În schimb, Consiliul Local, prin apărător, a relatat în instanță că anunțul a fost înregistrat sub nr. 1830/08.01.2018 și a fost postat pe pagina oficială a Primăriei pentru 25 de zile. Dezbaterea publică a avut loc în data de 26.01.2018, dată la care a fost încheiat și procesul verbal. ”Pe parcursul derulării procesului de informare și consultare a publicului s-au depus 7 solicitări de la persoane interesate care vizau reglementările propuse. În urma analizării solicitărilor, reglementările urbanistice au fost modificate în acord cu aceste sesizări. Etapa de consultare s-a finalizat cu emiterea Raportului informării și consultării publicului (parte a documentației aferente HCL nr. 168/2018)”, a arătat Consiliul Local.

De ce a anulat Tribunalul, anul trecut, HCL nr. 168/2018!

Instanța a apreciat că, prin nerespectarea dispozițiilor cu privire la întocmirea unei documentații de urbanism, nu se cunoaște care este suprafața totală a Parcului Tăbăcăriei, raportat la care să se poate verifica dacă suprafața ce face obiectul hotărârii contestate, cumulată la suprafața altor obiective care au fost edificate pe suprafața parcului, depășește 10% din suprafața totală a spațiului verde. Cu alte cuvinte, în lipsa reperului cu privire la suprafața totală a spațiului verde, în raport de care se calculează procentul de 10%, suprafața ar putea fi diminuată de fiecare dată cu 10% din suprafața deja redusă cu 10%, ca urmare a schimbării destinației de spațiu verde, până la epuizarea spațiului.

”Având în vedere aceste aspecte, Tribunalul va înlătura susținerile pârâtului, în sensul că Regulamentul aferent PUZ aprobat prin HCL nr. 168/2018 conține prevederi clare referitoare la asigurarea procentului de spații verzi, iar respectarea acestora este verificată la momentul emiterii autorizațiilor de construire pentru fiecare obiectiv în parte. Față de considerentele enunțate apreciază că HCL nr. 168/2018 este nelegală și va fi anulată, urmând că pârâtul să fie obligat să aducă terenul la starea inițială”, se arată în motivarea instanței.

În ceea ce privește cererea asociațiilor privind obligarea Consiliului Local la asigurarea menționării terenului reglementat prin HCLM Constanța nr. 168/25.04.2018 în Registrul local al spatiilor verzi, registru ce urmează a fi realizat la nivelul municipiului Constanța, a fost respinsă față de împrejurarea că acest registru nu a fost încă creat.

Firma familiei Merlă construiește un alt imobil pe malul lacului Tăbăcărie

Aceeași firmă construiește deja un bloc cu șase etaje pe malul lacului Tăbăcărie, zona Lake View, pe un teren cumpărat în 2013, în baza unui PUZ aprobat de consilierii locali în 2016. După câteva luni, firma a obținut și autorizația de construire, aceasta fiind eliberată în august 2017, în condițiile în care alții, care nu au soți, soții prin Primăria Constanța, așteaptă mult și bine pentru eliberarea autorizațiilor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ai cam mierlito,..Targsoru te asteapta si o veste buna,..sub birou nu se poarta masca,arata ce poti ...succesuri
0
0
Oyl depol a avut acum 2 ani PROFIT 5 milioane de EURO, cu cifra de afaceri 10 milioane de euro. Jumatate profit, INCREDibil cum aceasta femeie sta in primarie sa ia salariul de 6000 lei pe luna . De fapt sta sa acopere aranjamentele sotului eo
1
0
La lupoaica se lucreaza fara probleme. Blocu sa se faca restu nu conteaza.
3
0
In sfarsit cineva isi face treaba...poate domnii procurori se vor autosesiza....cum a intrat doamna director de primarie in posesia terenurilor ...cum are contracte cu primaria....???Vezi toate wc urile ecologice din oras....
4
0
stai sa vezi ca toti o sasi ia mana de pe ea acum
4
0
terenurile au fost activele ont litoral si vandute prin legea privatizarii.acolo este un sevice auto in paragina construit in anii 70 si nu a fost parc niciodata asa cum minte ovanesian ca sa ajunga sustinuta de chitac in parlamentul romaniei .rusine!!!
1
5
cat tupeu si nesimtire la merla asta. n-o mai inghite pamantul odata...
8
1
cat de usor se construieste in parcuri
13
1
Daca si la anul ii gasim in Primarie tot pe creaturile astea mazariene directori, sefi si sefute etc, inseamna ca AM FOST LA VOT DEGEABA. Inseamna ca tot echipajul de pirati creat de Mazare e acelasi si tot acolo, e schimbat doar numele navei. Adica acelasi rahat, cu un motz mai parfumat.
14
1
Ca instanta sa-i dea peste nas familiei Merla. Nu mai avea loc decat in parcul Tabacarie.
12
1
Asta e epoca mascariciului, cu pui congelati, faina si ulei.
25
1
de ce a tinut-o fagadau pe merla,o excroaca care nu stie nimic decit cum sa fure?
21
0
v a dat la muie securista merla. Merla, Dusu de la USR-Celco, genul asta de oameni conduc si noi ne vedem de treaba in continuare. sunt curios, are tupeu chitac sa o dea jos din primarie?
23
2
la poarta alba cu anica merla
24
0
mierla exista pentru ca dna, procurorii si judecatorii sunt niste spagari hoti !!! Muie la toti cu cacat !!!
40
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920