REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cutremur devastator în Turcia: în jur de 1000 de oameni au murit sub dărâmături

Cutremur devastator în Turcia: în jur de 1000 de oameni au murit sub dărâmături

Replica API 24 octombrie 2011 | 00:00 115

7,2 grade pe scara Richter

7,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 s-a produs duminică după prânz în estul Turciei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit în provincia Van, iar bilanţul victimelor ar putea fi cuprins între 500 şi 1.000 de morţi. Institutul american de Geofizică (USGS) a comunicat că seismul din estul Turciei a avut o magnitudine de moment de 7,2, producându-se la o adâncime de 7,2 kilometri. Seismul a avut loc la ora locală 13.41 (13.41, ora României), la aproximativ 20 de kilometri de oraşul turc Van, situat în regiunea cu acelaşi nume. USGS a revizuit magnitudinea seismului la 7,2, după ce iniţial anunţase că a fost de 7,3. Pe de altă parte, presa turcă a relatat că seismul a fost de 6,6.

Mai multe replici au avut loc după aceea în Turcia

Conform Centrului european de seismologie, cutremurul a fost urmat, în decurs de o oră de cel puţin opt replici destul de puternice, cu magnitudini de până la 5,6 grade. În tot acest timp, echipele de intervenţie se luptă să degajeze victimele de sub dărâmtături, în jur de 50 de persoane ajungând la spital în stare gravă. Potrivit vicepremierului turc Besir Atalay, până la ora publicării acestei ştiri, s-au prăbuşit circa 10 clădiri doar în oraşul Van şi aproximativ 30 în districtul învecinat Ercis, inclusiv un cămin de studenţi.

Primarul din Ercis solicită ajutor, dar Ankara refuză sprijinul israelienilor

Cu toate că primarul din Ercis, oraş din provincia Van afectată de cutremur, se arată depăşit de situaţie şi solicită ajutor, oficialităţile au declarat că au resurse suficiente şi au refuzat toate ofertele venite din partea Chinei, Japoniei, Statele Unite, Azerbaidjanului şi Israelului. "Sunt foarte mulţi morţi. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, pagubele sunt mari", a declarat primarul din Ercis. "Avem nevoie urgent de ajutor , avem nevoie de medici", a mai spus edilul, citat de postul de televiziune NTV. Menţionăm că relaţiile turco-israelene sunt foarte tensionate, cauza fiind uciderea unor cetăţeni turci în timpul unei razii aeriene în anul 2010. Recent, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian şi a lansat mai multe avertismente la adresa Israelului. Pentru a veni în ajutorul victimelor, autorităţile turceşti au improvizat numeroase adăposturi, iar Hakki Erskoy, din Semiluna Roşie, a spus că oamenii vor primi pături, alimente şi apă. De asemenea, vor fi trimise bucătării de campanie. Avioane militare au primit ordin să participe la operaţiunile de asistenţă.

Istoricul cutremurelor din Turcia

Seismele cu magnitudine ce depăşesc 4 grade pe scara Richter sunt destul de des întâlnite în Turcia din cauza condiţiilor geomorfologice preexistente. Turcia a mai fost zguduită de cutremure şi în acest an, mai precis în mai 2011 când trei persoane au fost ucise şi alte 75 rănite. Precizăm că acest cutremur a avut loc în partea de V a Turciei şi s-a simţit până în oraşul Izmir, de la Marea Egee, în Bursa, Istanbul şi Edirne, din apropierea graniţei cu Grecia şi Bulgaria, epicentrul fiind localizat în oraşul Simav din provincia Kutahya. Şi pe 22 septembrie 2011 a avut loc un cutremur, de intensitate mai mică, 5.5, dar a afectat serios clădirile din oraşul Erzican din estul ţării. Şi istoricul poate continua până în 1939 când un cutremur devastator a ucis peste 32.000 de persoane şi alte zeci de mii au fost prinse sub dărâmăturile clădirilor despre care se crede că nu sunt foarte bine construite, motiv pentru care la seism se prăbuşesc.

Ambasada României oferă sprijin românilor din Turcia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, îşi exprimă profundul regret pentru pierderile de vieţi omeneşti în seismul din Turcia, iar echipa consulară a Ambasadei României este în contact cu autorităţile turce pentru acordarea sprijinului consular oricărui cetăţean român, în caz de nevoie. Ministrul Afacerilor Externe transmite întreaga sa solidaritate poporului turc, greu încercat în aceste momente dificile, familiilor şi prietenilor tuturor celor afectaţi de cutremur, potrivit unui comunicat MAE.

Esfet ARIF

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272