REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
13.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cutremurul puternic care ar putea zgudui România în următorii ani

Cutremurul puternic care ar putea zgudui România în următorii ani

Victor ROTARU 4 martie 2024 | 00:00 2108

La 47 de ani de la cutremurul devastator care a lovit România în 1997, românii sunt încă în pericol. Specialiștii avertizează un cutremur mult mai puternic ca acela, iar în acest moment, multe clădiri din țară stau să cadă.

Cutremurul puternic care ar putea zgudui Romania in urmatorii aniUrmările cutremurului din 1977

Se împlinesc 47 de ani de la cel mai mare cutremur care a zguduit ţara noastră în 1977. În acest moment, Capitala nu pare pregătită pentru a face faţă unui eventual seism. În Bucureşti sunt peste 300 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic şi riscă să se prăbuşească. Conform specialiştilor, un cutremur chiar mai puternic decât cel din '77 ar putea avea loc oricând.

"Ne putem aştepta la un cutremur major, cel puţin la fel ca cel din '77. Ar putea fi inclusiv mai puternic. Acel cutremur aproape în mod sigur o să vină într-un interval de 100 de ani. Că e azi, mâine, peste 10 peste 50 de ani trebuie să înțelgem că nu putem prezice acest cutremur", a declarat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Urmările unui seism în Capitală ar putea fi însă devastatoare. În acest moment sunt aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic. Vorbim doar despre locuinţele care au fost expertizate. În realitate, este posibil să fie mult mai multe. Acestea ar putea fi reabilitate, dar nici la acest capitol nu stăm bine.

"41 de clădiri sunt incluse în programele de reabilitare. Acest program înseamnă parte de proiectare şi parte de execuţie, toate cele 41 sunt în faza de proiectare. Aceste proiecte durează undeva la 2 ani de zile, partea de proiectare", a declarat Sebastian Petrescu, expert în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Având în vedere aceste date, sute de oameni riscă să rămână printre dărmături dacă vom avea de-a face cu un cutremur major în Bucureşti. Mulţi dintre ei nici nu ştiu exact cum să reacţioneze, chiar dacă autorităţile încearcă să pregătească cetăţenii. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are inclusiv un site, unde putem găsi indicaţii exacte, nutremurlacutremur.ro.

Întrebat cât de pregătite sunt autorităţile pentru a interveni în astfel de cazuri, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a spus că ar mai trebui făcute investiţii. "Mult mai bine decât înainte dar nu suficient de bine cât ne-am dori", a precizat acesta.

Până în momentul în care vom fi pregătiţi rămâne doar să sperăm că nu se va produce un cutremur în viitorul apropiat, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca mai vine un cutremur cum a fost ala din 1977 nu ii vad bine pe oameni care locuiesc in blocuri construite dupa 1990,nu pentru ca atunci erau constructori mai buni ci pentru ca le era frica de puscarie daca nu respectau nishte norme, dupa 1990 gaziepi bani sa iasa ca de controlat nu ii mai controla nimeni pe constructori,pai numai catzi au vandut apartamente inainte sa fie terminate si intre timp au dat faliment cica si au ramas oameni cu bani luatzi pentru nimic,catzi intelitgentzi dashtia au ajuns la pushcarie pentru inshelaciune ca eu nu shtiu,ba din contra sunt destui aparatori ai borfashilor ordinari care le spun celor inshelatzi:"asta patzeshti ma daca eshti fraier",adica hotzul este baiat deshtept iar pagubitul-i un pro st.
4
0
numai de bucuresti ca si la tv restul tarii nu conteaza disciplina in constructii e zero iar de asta sunt de vina toate guvernele parlamentele si conducerile marilor partide de 34 de ani vor muri cu siguranta destul de multi la cutremur va fi numai vina celor din politica care au condus tara dar ca intotdeauna vor arunca vina pe morti si pe cei dinaintea lor cu obraznicia si nesimtirea binecunoscute niste criminali din vina carora au murit foarte multi si vor continua sa moara de nosocomiale, lipsa asistentei sanitare si medicamentelor, crevedia, colectiv, ferma dacilor, o lista foarte foarte lunga
5
0
Victore iar copii ?! ia da-ti lume copy la un text de aici pe google sa vedeti de unde iau copii astia de se cred jurnalisti striile :))
3
0
La 47 de ani de la cutremurul din 1997 ?Hmmmm, cred că n am citit eu bine .
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108