REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Daea, despre ancheta Consiliului Concurenţei pe piaţa ouălor: Eu nu comentez decizia, eu aştept răspunsul

Daea, despre ancheta Consiliului Concurenţei pe piaţa ouălor: Eu nu comentez decizia, eu aştept răspunsul

Replica API 2 aprilie 2018 | 00:00 195

Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că nu comentează decizia Consiliului Concurenţei de a declanşa o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum din România, precizând că aşteaptă răspunsul la o cerere adresată instituţiei încă de anul trecut, scrie Agerpres.

"Eu nu comentez decizia, eu aştept răspunsul. Eu aştept Consiliul Concurenţei să îmi dea răspunsul la adresa pe care noi am înaintat-o şi ştiu că piaţa se reglează şi aţi văzut şi dumneavoastră că ea s-a reglat, iar în momentul în care au apărut produse s-a liniştit şi spaima aceasta că nu există şi se creează anumite momente Piaţa s-a liniştit şi vedeţi şi dumneavoastră acest lucru îmbucurător pentru că toţi se aşteaptă să avem un Paşte fericit, de acea să îl facem fericit", a spus Petre Daea, la finalul unei dezbateri pe tema Politicii Agricole Comune.

Întrebat de jurnalişti despre respectarea Legii etichetării produselor congelate, acesta a menţionat că a rugat colegii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului să insiste asupra controalelor.

"Şi eu îmi pun de foarte multe ori întrebarea şi am rugat colegii de la ANPC să stăruim asupra controlului în aşa fel încât oamenii să fie cât mai bine informaţi şi cât mai bine protejaţi şi astfel să poată să aleagă. Deci să fie pe eticheta respectivă înscrise toate elementele care au compus acel produs şi condiţiile evidente pe care trebuie să le îndeplinească şi să urmeze apoi produsul respectiv", a afirmat ministrul Agriculturii.

Consiliul Concurenţei a declanşat, la începutul acestei săptămâni, o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum din România, suspectând un cartel care a determinat creşterea artificială a preţurilor la finalul anului trecut, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliul Concurenţei să cerceteze care au fost cauzele creşterilor abrupte ale preţului ouălor în acea perioadă. Instituţia de concurenţă a efectuat o analiză preliminară, iar concluziile au condus la necesitatea unei investigaţii mai aprofundate.

"Autoritatea de concurenţă suspectează limitarea livrărilor de ouă de consum de către cei mai importanţi furnizori de ouă, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a majora artificial preţurile produselor comercializate de aceştia", spun oficialii Consiliului Concurenţei, în comunicat.

Analiza pieţei româneşti a ouălor, în contextul european actual, indică faptul că majorările de preţuri de la sfârşitul anului 2017 ar putea fi explicate de anumiţi factori conjuncturali, precum criza producţiei de ouă din anumite state membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea producţiei.

Cu toate acestea, însă, nu se poate explica amplitudinea creşterii preţurilor produselor autohtone: dacă în septembrie preţul ouălor în Romania era sub media UE (85,2%), în noiembrie acesta a crescut, depăşind media europeană (104%), susţine Consiliul Concurenţei.

În acelaşi timp, analiza autorităţii a arătat că au existat creşteri importante ale preţurilor de achiziţie de către comercianţi, cu 57% în medie în luna noiembrie faţă de luna septembrie 2017. Totodată, în acelaşi interval, preţurile de vânzare la raft au crescut şi ele, în medie, cu 49%.

Preţurile au mai scăzut de atunci. Conform datelor Comisiei Europene, în România, ouăle au fost mai ieftine cu 21,3% în luna ianuarie 2018, faţă de decembrie 2017.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272