REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Danemarca, împotriva prezenţei sportivilor ruşi şi belaruşi sub drapel neutru la JO 2024

Danemarca, împotriva prezenţei sportivilor ruşi şi belaruşi sub drapel neutru la JO 2024

A.F. 6 februarie 2023 | 00:00 368

Guvernul danez a anunţat că se opune prezenţei sportivilor ruşi şi belaruşi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, considerând "de neînţeles" faptul că responsabilii Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) au acest lucru în vedere, în ciuda invaziei din Ucraina de către Rusia, informează AFP.

Danemarca, impotriva prezentei sportivilor rusi si belarusi sub drapel neutru la JO 2024

"Este poziţia oficială a Danemarcei şi este poziţia mea în calitate de ministru faţă de Rusia. Linia guvernului este clară. Rusia trebuie să fie exclusă din toate sporturile internaţionale atât timp cât atacurile din Ucraina continuă", a declarat ministrul Sporturilor, Jakob Engel-Schmidt.

"Acest lucru este valabil, de asemenea, sportivilor ruşi sub drapel neutru. Este total de neînţeles linia CIO în acest caz", a afirmat membrul guvernului într-un interviu pentru agenţia daneză Ritzau, citează Agerpres.

Preşedinţia Ucrainei a ridicat tonul, luni, împotriva Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pe care îl acuză de a fi "un promotor al războiului", după ce forul olimpic internaţional a anunţat că studiază posibilitatea participării sportivilor ruşi şi belaruşi, sub drapel neutru, la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

"CIO este un promotor al războiului, al uciderii şi al distrugerii. CIO priveşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi oferă apoi Rusiei o cale de a-şi promova genocidul ucrainenilor", a scris pe Twitter consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, vizându-l direct pe preşedintele CIO, Thomas Bach.

Ucraina a ameninţat, săptămâna trecută, că va boicota Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc la Paris, în cazul în care Comitetul Internaţional Olimpic va decide să permită participarea sportivilor ruşi şi belaruşi, interzişi la majoritatea competiţiilor internaţionale sub drapelul lor.

Comitetul Internaţional Olimpic a indicat, recent, că modalităţile de a-i autoriza pe sportivii ruşi şi belaruşi trebuie "explorate în continuare".

Consiliul Olimpic al Asiei (OCA), la rândul său, a propus să integreze sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-şi sprijinul pentru poziţia CIO.

Propunerea OCA ar putea permite, în special, sportivilor interzişi să participe la evenimentele sale regionale de calificare, dintre care unele au început deja, pentru JO 2024.

CIO a reamintit că federaţia internaţională a fiecărui sport implicat în Jocurile Olimpice este cea care are "autoritatea unică" în această privinţă.

Marţi seara, CIO a revenit şi a publicat un comunicat sobru în care îşi reafirmă poziţia: ''Sancţiunile contra statelor şi guvernelor Rusiei şi Belarus nu sunt negociabile''. Forul olimpic aminteşte interdicţia de organizare a evenimentelor sportive internaţionale în cele două ţări, interdicţia imnurilor şi steagurilor acestora la toate competiţiile, interzicerea reprezentanţilor celor două guverne la orice manifestare sportivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De cand a devenit Ucraina centrul universului? Nu e bine ce se intampla dar totusi.... Nu imi aduc aminte ca atunci cand SUA au invadat Iraq ul , degeaba cum s a dovedit , sa fie asemenea reactii.SUA nu mai erau invadatori atunci. Si cate si cate.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272