REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dănescu (ARB): În România, intermedierea financiară este cea mai mică din Europa

Dănescu (ARB): În România, intermedierea financiară este cea mai mică din Europa

Replica API 19 noiembrie 2019 | 00:00 358

Florin Dănescu, foto zf.ro

Intermedierea financiară, în România, este cea mai mică din Europa, cu un procentaj de 26% în prezent, faţă de 40% în 2009, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"În România, apropo de intermedierea financiară, în 2009 aveam 40% creditare supra Produs Intern Brut, astăzi avem 26%. Ne întrebăm care a fost evoluţia şi cum putem să întoarcem acest unghi de evoluţie. În acelaşi timp, trebuie să vedem că, în România, intermedierea financiară este cea mai mică din Europa şi atunci prinde o conotaţie cu totul specifică a concentrării versus grad de acoperire cu creditarea Produs Intern Brut. Sunt nuanţe foarte delicate, dar foarte importante şi care pot schimba decizia. De asemenea, în contextul general putem vedea că, din 2014 şi până în prezent, băncile au fost nevoite să se confrunte cu 50 de legi pe care, într-o măsură sau alta, a trebuit să le combată. Eu însumi sunt un om care merg în Parlament cam de 60 de ori pe an... Cred că suntem singura asociaţie din România care a făcut, de exemplu, un ghid de concurenţă, pe care l-am trimis şi băncilor, ce au trebuit să-şi asume implementarea acestuia. Educaţia financiară are un rol direct de concurenţă", a explicat reprezentantul ARB.

Acesta a precizat, în acelaşi timp, că este greşit înţeleasă competiţia între bănci şi fintech-uri.

"Competiţia dintre bănci şi fintech-uri este greşit înţeleasă, după părerea mea. Este vorba, pur şi simplu, de o luptă de piaţă, naturală, care trebuie să se dezvolte transparent pe piaţa liberă. Băncile sunt precum nişte alpinişti care urcă un munte, şi au o tradiţie în asta că pot ajunge în vârf, dar au tot felul de echipamente: sute de kilograme de transportat, corturi, haine groase, tuburi de oxigen. Trebuie să-şi facă provizii, apropo de provizioanele băncilor... În jurul nostru sunt foarte mulţi sportivi noi, mai tineri, musculoşi, cu şort şi cu tricou, care urcă foarte bine până la prima mie de metri şi trebuie să vedem ce urmează mai încolo... Băncile sunt ca nişte petroliere mari care iau curba sau înclină cu un grad direcţia în câteva zile, dar se pot scufunda foarte repede. O altă comparaţie este că băncile sunt ca nişte crucişătoare sau vase mari de vacanţă în jurul cărora foarte multe waterjet-uri aleargă în jur şi trebuie să fie conectate la vaporul ăsta. Aşa sunt băncile şi fintech-urile astăzi. Băncile sunt ca nişte vapoare mari care au şi depozite, fac şi economisire şi au şi o tradiţie, dar trebuie să ţinem şi riscurile. Băncile administrează şi riscurile", a spus Dănescu.

Consiliul Concurenţei organizează, luni, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), conferinţa cu tema "Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti''. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218