REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dănuţ Căpăţână, ACHITAT în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu

Dănuţ Căpăţână, ACHITAT în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu

Replica API 17 ianuarie 2020 | 00:11 1659

DEFINITIV!

DEFINITIV!

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, trimis în judecată în 2017 pentru abuz în serviciu, a fost achitat şi de a doua instanţă. Procurorii DNA au formulat recurs, în mai 2019, împotriva deciziei Tribunalului Constanţa, din 13 iunie 2018. La acea dată, magistraţii instanţei de fond l-au achitat.

Curtea de Apel Constanţa a respins joi, 16 ianuarie, apelul formulat de procurori, deczia fiind definitivă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, reprezentat de inculpatul Dănuț Căpățînă, la acea dată manager al unității medicale, și o societate comercială, a fost încheiat un contract – neprevăzut în planul anual al achizițiilor publice – având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convențiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept). În exercitarea atribuțiilor sale de manager și ordonator terțiar de credite, inculpatul Căpățînă Dănuț a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislația aplicabilă contractelor de achiziție publică și a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existența unei baze legale, deși serviciile de consultanță ale prestatorului nu au fost executate în totalitate și reprezentau, în fapt, și atribuții proprii ale inculpatului. Astfel, în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu și-a mai exercitat atribuțiile care decurgeau din calitatea deținută, S.C.J.U. „Sf. Apostol Andrei” Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 lei, reprezentând onorariu și prime de succes, pentru niște servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unității medicale și un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor. Până în acest moment, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța. Anterior, inculpatul Dănuț Căpățînă a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare în alte 3 dosare și a fost și condamnat în două de către instanța de fond. Astfel, fostul manager a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul „Oxigenul medical din spital”, dar decizia nu este definitivă, urmând a se judeca apelul. Prima instanță s-a pronunțat și în dosarul contractelor cu firma de IT, în decembrie 2016, condamnându-l la 13 ani cu executare. Nici aici decizia nu este definitivă. Al treilea dosar în care a fost trimis în judecată vizează serviciile de recepție ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, atribuite societății Mara Investcom S.R.L.. De precizat este că fosta sa soție controla firma mai sus precizată.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a avut pile mai mari ca mazare.sau e gradat sri
0
0
Un alt mare baron de Constanta, judetul cu cei mai multi smecheri protejati de justitie.
3
0
Are pile mari Danutz dalea raschpel daca am ajuns in anul 2020 si el nu are nici macar un dosar inchis.
4
0
ce treaba are fisa?oare crezi ca ea nu este om?si un om cu mult bun simt.
2
1
Ala ae dun psd iar comisia sau judecatori care au respins acteoe dna au fost psdisti deci si judecatori sunt cirupti
3
0
BADESCU LAURENTIU menejer la ambulanta face conyracte cu parandarat Contracte pt reparatia masinilor pt reparatia aparaturii medicale care de fapt nu se repara decit pe hirtie si banii ii ia el si cu Dorcea Alexandru. Gorila aia de nevastasa este platita cu doua norme Masinile vin din servis mai stricate decit sau dus dar se platesc sute de milioane. BADESCU LAURENTIU pus de PSD in functie si sifonul lui Dorcea Alexandru zis si cacatul ambulantei fura bani publici. Dati afara acesti PSD isti hoti. DNA se aude. Opriti jaful care il fac BADESCU LAURENTIU SI DORCEA ALEXANDRI in ambulanta.
4
3
Desfiintati politia locala,au salarii frumusele ,norma de hrana-sunt niste burtosi care abia mai urca in masini,analfabeti si pana la urma nu s au facut remarcati a fii in folosul comunitatii
6
3
Fiisa e buna tare de pula
7
1
o jigodie penala care a acoperit malpraxisul si a facut afaceri pe seama spitalului.
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920