rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Semnal de alarmă tras de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din România

Daraban: Având în vedere cheltuielile din spaţiul bugetar, în ritmul acesta, ne apropiem uşor- uşor de episodul Grecia de acum câţiva ani

De data recentă, Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat topul firmelor – un eveniment ajuns la a 25-a ediţie. Festivităţi de premiere au avut loc atât la Constanţa, cât şi în Capitală, acolo unde a onorat cu prezenţa şi preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru a transmite un mesaj mediului de afaceri. Constănţeanul Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a explicat, în cadrul unui interviu, ce semnifică acest top, cum se prezintă economia ţării în momentul de faţă, care sunt riscurile la care expun guvernanţii economia prin măsurile populiste şi ce efecte nefaste are lipsa dialogului social.

Reporter: Domnule preşedinte aţi organizat a 25-a ediţie a topului firmelor. Ce reprezintă acest top?

Mihai Daraban: Topul este o recunoaştere a meritelor agenţilor economici, este o carte de vizită a economiei naţionale, judeţene, în cazul nostru, pentru că acesta (top) nu este doar ceea ce s-a văzut în spaţiul media – o festivitate, o recepţie - este o lucrare aproape ştiinţifică pentru că luăm baza de date a Ministerului de Finanţe, o ridicăm pe undeva pe la 15 august. După cum ştiţi, se depun bilanţurile până la 31 mai, în fiecare an, dar mai sunt societăţi care întârzie şi atunci am luat ca punct de refererinţă – 31 iulie pentru că după această dată sunt foarte puţini care mai depun bilanţul. Topul ţine cont de cifra de afaceri netă, ţine cont de profitul din exploatare, de rata profitului din exploatare, de efcienţa utilizării capitalului uman, capitalului angajat – de exemplu, o firmă cu 0 angajaţi nu se încadrează în top. De asemenea, nu se încadrează în top firmele cu datorii la bugetul de stat – vorbim de anul fiscal anterior, la care avem bilanţurile. Pot fi accidente la un moment dat pe anul în curs pentru o anumită firmă premiată dar ne depăşeşte subiectul pentru că ne referim efectiv la bilanţurile depuse - 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2017.

Rep.: Şi vă uitaţi şi la cât cotizează la stat?

M.D.: La 31 decembie, cei premiaţi nu au avut datorii la bugetul de stat. Ce se întâmplă în cursul acestui an, se va vedea la topul de anul viitor. Mai mult de atât, acest top, fiind realizat de 25 de ani, arată într-un fel şi evoluţia societăţii româneşti. Dacă am avut, de exemplu, la ediţia din 1994, 759 de agenţi economici pe primele 15 locuri dintr-o bază de date foarte săracă, de 1.000 de firme, în prezent vorbim de primii zece în toate domeniile şi subdomeniile de activitate în număr de 12.472 dintr-o bază de date de 688.016. Îmi place să dau cifre să mă poată cineva verifica – guvernanţii în general, nu cetăţenii că nu au cum să aibă acces la aceste date – la 31. 07. 2018 erau 688.016 bilanţuri depuse. Noi am preluat această bază de date, pe primele 10 locuri, conform criteriilor pe care vi le-am zis, s-au clasificat 12.472 deci iată diferenţa în 25 de ani. Nu mai vorbim de faptul că România avea 22.6 miliarde de dolari PIB în 1994 faţă de 212 miliarde de dolari PIB la sfârşitul anului trecut, începutul acestui an, conform Băncii Mondiale. Este o evoluţie incontestabilă a mediului de bussines din România cu toate suişurile şi coborâşurile care au fost, cu toată perioada aia de junglă a anilor ’90, apoi aderarea efectivă la Uniunea Europeană, schimbări de standarde, schimbări de mentalităţi, de procedure, de tehnologie etc.

Rep.: Par foarte multe firme premiate – asta ar însemna că duduie economia?

M.D.: Sunt şapte domenii mari de activitate pe 365 de subdomenii pentru că, totuşi, în decursul acestor ani, s-au multiplicat codurile CAEN astfel încât să reiasă cât mai elocvent din ce cod produce firma respectivă. Pentru că ştim că, la înfiinţare, firma respectivă îşi trece o pagină întreagă de coduri CAEN. Dânşii declară un bilanţ pe proprie răspundere în care îşi trec, tot pe proprie răspundere, codul CAEN principal din care ei au făcut cifra de afaceri respectivă. Deci la asta ne raportăm. S-au înmulţit codurile CAEN, să nu credeţi că în sală au fost 12.472, eu vorbesc de primii 10 clasaţi din toate aceste 7 domenii mari pe 365 de subdomenii. Pe locul întâi sunt 1890 de firme, pe locul 2 – 1580, pe locul 3 – 1412.

Rep.: Aşadar, merge bine economia, aşa cum ne spun şi guvernanţii?

M.D.: Nu. Nu merge economia bine. Nu vreau să fiu pesmist dar nici optimist – cifrele vorbesc de la sine în general. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, cifra de afaceri era de 275 de miliarde de euro la firmele care au depus bilanţul iar anul acesta cifra a fost de 270 miliarde euro, deci, paradoxal, numărul de firme a crescut cu 12.000 de la 31.07.2017 până la 31.07.2018. Într-adevăr, este o creştere a profitului brut de la 22 de miliarde, anul trecut, s-a ajuns acum la 24 mld. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc, analizând cifrele pe care dânşii le-au depus, că , fată de anul trecut, lipsesc 170.000 de salariaţi. Dacă anul trecut am avut 4.065.000 de angajati, anul acesta avem 3.895.000 de salariati. De aceea probabil au scăzut şi cheltuielile şi s-a mărit profitul.

Rep.: Au plecat la stat pentru că s-au mărit salariile…

M.D.: Voiam să subliniez că nu aş paria pe faptul că aceşti 170.000 au plecat în străinătate ci, mai degrabă, având în vedere cheltuielile din spaţiul bugetar de anul trecut, oamenii au plecat de la agenţi economici privaţi în sistemul de stat şi am multe exemple. Sunt mai bine plătiţi, nu ştiu din ce – vom vedea peste un an, doi, maximum pentru că, în ritmul acesta, ne apropiem uşor, uşor, de episodul Grecia de acum câţiva ani.

Rep: Nu este un pericol pentru economie?

M.D.: Este un pericol pentru că trebuie să înţelegă cititorii noştri că atunci când guvernanţii vorbesc de creştere economic, vorbesc de o creştere a PIB-ului. Dar PIB-ul trebuie văzut altfel – nu înseamnă că acesta este cifra de afaceri a ţării. El are cinci variabile şi are următoarea definiţie: consumul domestic sau privat plus consumul statului plus investiţii plus export, minus import. Să lăsăm cititorii să analizeze din aceste cinci variabile care e mare, care e mică şi din ce cauză. Dacă se vrea o creştere sănătoasă, două variabile din acestea cinci trebuiau să fie foarte mari – investiţiile şi exporturile. Din păcate investiţiile sunt la pământ, exporturile sunt cu 13 mld. euro mai mici decât importurile şi ne mai rămân consumul domestic privat şi consumul statului. Consumul domestic privat se vede cu ochiul liber de Black Friday când cetăţenii cărora li s-a mărit substanţial leafa de la stat se duc la celebrii retaileri de electrocasnice şi îşi schimbă frigiderele, aspiratoarele, televizoarele iar statul român s-a bucurat şi încă se bucură la rostogolirea TVA-ului de la marfa din import. Poate din acestă cauză nu suntem prea comozi dar nici nu ne contrazice nimeni pentru că sunt cifrele statului nu sunt ale noastre. Dar faptul că le spunem în spaţiul public nu le crează un confort. Dacă le spun că a crescut deficitul balanţei comerciale de la 10 mld. euro în 2016 la 13 mld. euro în 2017, vă rog să mă credeţi că datele le am de la Guvern, nu le am de la mama, sunt date oficiale care trebuie să ne tragă un mare semnal de alarmă. 3 mld. de euro în plus la importuri – aceştia sunt bani cash. Este o realitate că importăm foarte mult pentru consum, ştim bine ce însemnă producţie pe stoc dar de import pe stoc nu am auzit. Adică nu importă nimeni să facă stocuri. Importul în România este aproape precomandat - importatorii noştri ştiu cel mai bine ce să împorte ca să vândă imediat. Vă dau un exemplu – aveţi o maşină din import şi vi s-a spart parbrizul – duceţi-vă la service-ul de care depindeţi să vedeţi dacă are parbrizul pe stoc. O să vă pună pe o listă de aşteptare, o să vă dea o săptămână, două, termen – vi-l aduce, dar nimeni nu are nimic pe stoc în afară de retailerii care ştiu că vor vinde cândva frigiderele, aspiratoarele şi televizoarele respective. Importul, în general, este întotdeauna foarte bine analizat de importatori. Mai glumeam cu sociologii că probabil cifra de la import este cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorilor. Noi cerem, de exmplu, să aflăm în ce constă acest import pe produs sau pe brand dar nu primim răspuns. În acest mod am avea multe de învăţat despre ce vrea consumatorul din România. Din păcate nu putem obţine aceste date, nu ştiu de ce sunt considerate atât de mari secrete.

Rep.: I-ar ajuta şi pe producătorii autohtoni.

M.D.: I-ar ajuta pe toţi dacă ar ştii că se importă 1000 de tone de usturoi pe an sau dacă se cumpără un anumit număr tractoare, ar merita investit într-o fabrică. Dacă din cei 75,6 mld. euro importate de România anul trecut, vedem în dreptul lui Samsung – nu se pune problema de publicitate – o cifră de 3 mld. ne ducem la ei acasă la Seul şi îi întrebăm ce vor de la noi ca să ajungă să producă în România. Până la urmă ce ne interesează – nu mai contează cine produce – că îl produce românul sau străinul din România, important este să se producă aici. Important este ca să consumăm produse realizate de persoane juridice române.

Rep.: Ar însemna şi crearea de locuri de muncă.

M.D.: Categoric. Vreau să vă mai spun un aspect important: acela de a fi consecvenţi pe ceea ce producem ca să reuşim, bineînţeles într-un timp mai îndelungat, pentru că a promova un nou produs înseamnă mult advertising şi reţele de distribuţie etc. Avem nevoie şi pentru diplomaţia economică de aceşti indicatori, ca să ne facem o imagine despre ce se poate face.

Rep.: Dar cei de la Guvern nu stau de vobă cu dvs, nu înţeleg că vreţi să ajutaţi sau că reprezentaţi vocea firmelor?

M.D.: Nu vorbim neapărat de actualul Guvern ,dar în România dialogul social nu există. Este mimat. Se simulează de multe ori un dialog social când actul normativ este în Monitorul Oficial, adică prea târziu. Nu ne mai miră, noi nu avem nici măcar drept de vot consultativ la o legislaţie economică. Uitaţi-vă la cei care au drept de vot consultativ – CSM – degeaba votează că nu se ţine cont de ei deci aici este problema – dialogul. Noi am făcut apel la dânşii ca permanent să se aplece asupra acestor cifre pe care economia reală le depune la organele fiscală şi să facă o analiză pentru că o altă speţă ar fi cum să ajutăm capitalul autohton. Nu poţi să îl ajuţi printr-o legislaţie specifică – o lege care se adresează numai capitalului autohton – nu poţi atâta timp cât eşti membru UE. Dar dacă ştii câţi sunt peste suta de milioane de euro cifră de afaceri, câţi sunt între 50 şi 100, între 20 şi 50, între 10 şi 20 si mai jos, vei putea să faci nişte caiete de sarcini la nişte licitaţii publice astfel încât să nu defavorizezi sau să elimini capitalul românesc din start. Dacă tu începi în primul paragraf al caietului de sarcini cu societatea care face nustiuce pod trebuie să aibă minimum 100 de milioane de euro cifră de afaceri şi să arate că a făcut 10 poduri la viaţa ei, adio capital autohton. Dacă scazi această ştachetă care nu este interzisă de nici o directivă europeană – caietul de sarcini îl face ordonatorul de credit şi îl face cum crede el, cu respectarea legislaţiei dar poate să scadă ştacheta puţin ca să dea o şansă şi capitalului românesc. Vă dau un exemplu – peste 100 mil cifră de afaceri sunt 73 de firme româneşti. Din acestea dacă le eliminăm pe Hidroelectrica, pe Transgaz, Romgaz, vor rămâne 48 de privaţi cu capital integral românesc cu peste 100 de milioane euro, cifră de afaceri. Şi nu toţi aceştia 48 se ocupă de drumuri şi poduri. Şi atunci ce rămâne – va câştiga iar celebrul băiat cu laptopul care are în portofoliu lucrări, corespunde la cifra de afaceri, corespunde la tot şi capitalul românesc rămâne pe dinafară. De aceea apelăm la ei să facă nişte politici publice astfel încât să existe loc sub soare pentru toată lumea.

Rep.: Apelaţi atunci la ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, doar este apropiat de Constanţa; poate îl convingeţi să transmită mai departe nevoia de dialog.

M.D.: Domnul Teodorovici sunt convins că ştie aceste discuţii, dar aici este nevoie de mai mult decât atât – de o mână forte care să dicteze cum anume se face o politică publică, cum se pot lua nişte măsuri apropo de acest caiet de sarcini de exemplu.

Rep.: Dar au schimbat legislaţia în ceea ce priveşte contestaţiile care pot fi depuse. Am înţeles că trebuie depusă acum o cauţiune.

M.D.: Mie mi se pare mică, am înţeles că e de vreo 2 la sută. Eu aş fi pus-o 10 la sută. Adică cel care contestă o licitaţie să ştie că dacă nu are dreptate, pierde acei 10 la sută.

Rep.: Asta ca să nu mai dureze aşa de mult să se facă proiecte….

M.D.: Iar cel care depune 10 la sută, este foarte posibil, dacă tot i-a depus, chiar să ştie că are dreptate.

Rep.: Deci sunteţi de acord cu această măsură…

M.D.: Sunt de acord dar mi se pare că putea fi ridicată ştacheta.

Rep.: Vorbim puţin despre Constanţa. Cum vi se pare oraşul?

M.D.: Oraşul mi se pare stagnat, aţi fost şi dvs. la Topul Judeţean al Firmelor – vrem, nu vrem, premiem aceiaşi jucători. Cu tot respectul pentru ei, să se ţină pe poziţii în continuare dar vedem că în spectrul acesta economic nu sunt apariţii noi, figuri noi, companii noi. Nu putem pentru că nu avem ce oferi. Deci Constanţa, din păcate, a trecut printr-o fază în care s-a retrocedat toată litosfera – acum se văd efectele. Aşa cum a fost situaţia de la Lazu cu Vest Alpin. Când vorbim de investiţii productive, nu vorbim de retailer că aceştia şi-au ocupat locul sub soare, peste tot autoritatea locală sau central oferă teren sub formă de concesiune pentru că investitorul respectiv se presupune că grosul de investiţie îl va băga în tehnologie, crearea de locuri de muncă. Nu îl poţi trimite pe un producător mare să cumpere şi cum e acum în Constanţa – trebuie să îl sune doar pe Strutinski ca să obţină un teren cumpărat la metru pătrat. Nu se poate aşa. Au venit la mine vreo 15 primari din Spania. Nu vă exagerez că toţi aveau hărţi la subraţ şi spuneau – lotul acesta este pentru o investiţie de minimum 100 de locuri de muncă în condiţiile acestea. Avem un alt teren – zona asta este pentru minimum 500 de locuri de muncă – alte condiţii. Şi, crème de la crème, avem acest teren, minimum 1000 de locuri de muncă, condiţii deosebite, etc. De condiţii de concesiune vorbesc şi de adus de utilităţi la poartă şi aşa mai departe.

(…)

Problema este cum s-au făcut aceste retrocedări, pe de o parte, pe de alta, capacitatea statului de a expropria ceva urgent în interes public. De la aceşti învestitori pe care îi aşteptăm în Constanţa, trecem dincolo, la autostrăzi, unde, să fim foarte realişti, este aceeaşi problemă. Noi nu avem autostrăzi pentru că noi nu avem teren de autostrăzi. A obţine bani europeni pentru autostrăzi este la fel de simplu ca şi a obţine subvenţie în agricultură. Numai că primul paragraf din ghidul de aplicare pe foduri europene spune aşa – ca să iei bani europeni, tu, stat, trebuie să fii proprietar pe teren. La noi este „stop joc“ în acest moment. Deci noi facem studii de fezabilitate, nu ştiu de ce le facem că plătim zeci de milioane, pe terenuri care nu aparţin statului, mai şi batem palma cu constructorii cum a fost cazul Bechtel că am semnat cu ei şi apoi nu le-am dat front de lucru. Ca să fiu mai pe înţeles: îţi faci un proiect de casă, vorbeşti cu arhitectul, ţi-l face, după care semnezi un contract cu o firmă de construcţii să vină să îţi facă casa şi apoi te duci şi îţi cauţi teren – cam aşa suntem noi cu autostrăzile. Bineînţeles că după ce ţi-ai luat teren de casă, vei observa că pânza freatică e la 6 m adâncime şi îţi schimbă complet datele proiectului că trebuie să îl refaci. Acuma văd că se umblă aiurea pentru parteneriatul public-privat.

Rep.: Nu este o soluţie bună?

M.D.: Este o soluţie perfectă, dar, de exemplu, vine cineva cu bani suficienţi să facă o autostradă. Ce îi va cere acel cineva statului roman, adică părţii publice – terenul. Iar va fi „stop joc“. Pentru că terenul nu este eligibil nici pe fonduri europene, terenul trebuie să îl cumpere statul din bugetul naţional. Şi asta este marea noastră problemă. Parteneriatul public-privat poate fi folosit la celebrele investiţii care pot fi făcute în Portul Constanţa, mall-ul 3, mall-ul 4, insulă, acolo unde nu trebuie expropiat nimeni, se discută la nivel de Minister al Transporturilor, se stabilesc perimetrele unde se va face investiţia, durata de viaţă a parteneriatului public-privat - acolo e fezabil – unde statul nu are probleme cu exproprierile.

Rep.: Să ştiţi că se fac în continuare mall-uri în Constanţa unde nu se produce nimic.

M.D.: Nu trebuie blamat. Cel care îşi face mall-ul cumpără terenul, nu îl cere statului în concesiune şi şi-a rezolvat problema. Orice investiţie e binevenită. Dar ce facem în partea asta de producţie?

Rep.: Spuneaţi că au stagnat lucrurile la Constanţa dar totuşi avem portul Constanţa, trebuie să se mişte lucrurile.

M.D.: Haideţi să ne uităm puţin la alţi indicatori ai statului care spun că 75 la sută din comerţul nostru exterior este către ţările UE. Mai sunt vreo 2-3 la sută către ţările europene încă non UE – Balcanii de Vest. Iar în restul planetei mai avem vreo 15 la sută. Am avut acel celebru Forum al celor 3 Mări ai cărei membri sunt din fostele ţări comuniste – vorbim de cele 3 mări – Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică. La Marea Baltică din iniţiativă sunt Lituania, Letonia, Estonia şi Polonia, la Marea Neagră este România şi Bulgaria, la Marea Adriatică este Croaţia şi cu Slovenia. Toate porturile din aceste ţări menţionate, la un loc, nu realizează nici măcar jumătate din volumul portului Rotterdam ceea ce înseamnă că economiile ţărilor foste comuniste nu mai fac un comerţ exterior pe alte continente. Pentru că porturile sunt folosite până la urmă pentru acest scop, pentru long distance – de aceea avem şi acele adâncimi în portul Constanţa. Folosim portul pe de o parte că se cară marfă mai multă dar, pe de altă parte, se ating nişte destinaţii pe care nu le poţi realiza nici cu trenul, nici cu camionul. Necazul mai este şi altul că în toate acest ţări, inclusive România, oamenii de afaceri sunt foarte fragili. Noi din cei 688.016 care au depus bilanţul la organele fiscale, avem 1766 de societăţi mari şi foarte mari, avem 8773 mijlocii, 46.903 mici şi 630.574 microînteprinderi. Asta e valabil şi în ţările celelalte, nu doar la noi. Importatorul sau producătorul care importă şi exportă din România nu cred că are capacitate să importe sau să exporte mai mult de 3-4 containere. E bussines relativ mic şi la 3-4 containere îţi permiţi să le urci pe camion. Ajunge oricum mai repede. E mai scump decât pe calea maritimă chiar şi în Europa dar ajunge repede. Adică e una să muţi un container de piese auto din Piteşti să îl duci în Franţa şi alta e să le iei de la Piteşti, să le aduci la Constanţa, să o iei pe mare şi să îl duci în Franţa. Pentru ei rentează mai mult calea şoselei. Portul din păcate trebuie folosit pentru destinaţii mai îndepărtat, să creezi în portul Constanţa platforme logistice pentru ţările îndepărtate să îşi ţină marfa aici şi s-o distribuie prin Europa în funcţie de preţul pieţei. De aceea nu merge portul Constanţa.

Rep.: Cine ar trebui să facă lucrurile acestea?

M.D.: Diplomaţia economică românească. Noi nu avem prerogative, noi suntem un ONG care nu ia nici un ban de la bugetul de stat, care îşi câştigă ziua ca un SRL într-o concurenţă acerbă. Noi nu avem absolut nici un sprijin. Nu vorbesc numai de Camera de Comerţ Constanţa ci şi de cea a României. Câştigăm din nişte chirii de sedii aici sau în Bucureşti. Nu este o formă de a trăi o cameră de comerţ. Pare pompos când auzi aşa în spaţiul public.

Rep.: Dar nu este aşa, aveţi un cuvânt de spus.

M.D.: Eu am făcut un apel la mediul de afaceri când am fost la topul firmelor să finanţeze presa independentă pentru că, vrem, nu vrem, după atâţia ani de experienţă, politicianul se sperie de presă şi de biserică. De biserică în sensul de afursenie şi alte minuni, de presă că s-ar putrea să îl vadă liderul partidului că nu performează bine şi să nu se mai găsească pe liste data viitoare, să ştiţi că numai presa ne-a mai rămas ca sprijin să ridicăm aceste problem pentru că dialogul social nu există, instituţional. Vor să te cheme, bine, nu vor, nu li se întâmplă nimic. Dacă aceştia care se votează între ei, la CSM, corpul magistraţilor, nu sunt luaţi în considerare ca vot, ce mai vreţi de la un prăpădit de ONG cum este Camera de Comerţ.

Rep.: Nu este un prăpădit de ONG, am văzut ce invitaţi aţi avut şi cine a vorbit la festivitatea de la Bucureşti.

M.D.: Camera de Comerţ este un brand, într-adevăr, diferenţa faţă de alte ONG-uri este că este brand internaţional, prima Cameră de Comerţ a fost făcută în Marsillia în 1599, că peste tot în lumea asta Camerele de Comerţ există, de fapt este singurul brand comun al mediului de afaceri.

Alexandra CUCU

luni, 12 noiembrie 20182157
mai mult...Replica
27 mai 17:10ReplicaNoi STRĂZI CU SENS UNIC în Constanța

Începând de marți, 28 mai a.c., mai multe străzi din municipiul Constanța se vor transforma în artere rutiere cu...1631

27 mai 14:37ReplicaLiviu Dragnea, CONDAMNAT cu EXECUTARE de Curtea Supremă4651
27 mai 13:50ReplicaDecebal Făgădău, mesaj pentru constănţeni, după alegerile europarlamentare!3445
27 mai 00:00ReplicaDIFERENŢA DINTRE PNL ŞI USR-PLUS, LA NIVELUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, DE DOAR... 38 DE VOTURI!

La nivel, judeţului Constanţa, rezultatele alegerilor europarlamentare situaţia se prezintă astfel: PNL - 26,30%...1157

27 mai 13:01ReplicaRezultate parţiale la alegeri: DEZASTRUL se adâncește pentru PSD la nivel de municipiu: puţin peste 16%2353
27 mai 11:22ReplicaDosar penal în cazul mașinii incendiate la Medgidia!2126
27 mai 08:41ReplicaUSR FACE INSTRUCŢIE CU PSD ÎN MUNICIPIUL CONSTANŢA! Judeţul nu mai este roşu!

La nivel naţional, PNL se situează pe primul loc la alegerile europarlamentare, după numărarea voturilor din 17.522...5778

27 mai 10:05ReplicaCopil de 2 ani şi 8 luni, MUŞCAT de un câine în PARC, în prezenţa proprietarului. S-a baricadat în casă de frica poliţiştilor2456
27 mai 00:00ReplicaPortul Constanţa a angajat o firmă „înţelenită” în pierderi şi datorii să-i cureţe spaţiile verzi1213
27 mai 00:00ReplicaFestivalul Neversea. Preţurile la cazare au explodat!

La începutul lunii iulie, începe cea de-a treia ediție a celui mai mare festival pe plajă din România, NEVERSEA....1180

27 mai 00:00ReplicaPrimăria plătește SMS-uri unei firme strâns legată de fugarul Sebastian Ghiță802
27 mai 00:00ReplicaINCREDIBIL! Doi indivizi au fost achitaţi, după ce prima instanţă i-a condamnat la peste 7 ani de închisoare911
Vremea
23.9°18.6° - 24.4° joi, 23 mai 2019
cer seninUmiditate: 51%
Vânt: 5.5 m/s din V
Presiune: 1010.1 milibari

Loto
6/4952231383947
5/4014171924256
joker4182131451
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 mai 00:00SportHagi a dansat Pamporea alături de brazilieni și de Stere Halep la petrecerea Viitorului, iar Eric s-a dezlănțuit pe manele

Viitorul a câștigat Cupa României după 2-1 în finala cu Astra Giurgiu, iar sărbătoarea prilejuită de cel de-al...846

27 mai 00:00SportRivaldo și-a felicitat fiul pe Instagram! Ce i-a răspuns Rivaldinho și reacția lui Ianis Hagi

Rivaldinho (24 de ani) a cucerit Cupa României alături de Viitorul și a fost felicitat de către tatăl său, marele...591

27 mai 00:00SportBătălie la vârf fără Simona Halep. Cum arată calculele complete pentru locul 1 WTA: 4 jucătoare se luptă pentru supremație

Sezonul trecut a fost unul liniștit în ce privește bătălia pentru poziția de lider WTA, Simona Halep izbutind...614

27 mai 00:00SportLiga Elitelor U17: LPS Banatul - Viitorul 1-4. Academia Hagi a mai câștigat un trofeu!

Echipa U17 a Viitorului a câștigat finala Ligii Elitelor, disputată contra celor de la LPS Banatul Timișoara, cu...319

Local
27 mai 05:23LocalŞofer depistat mort de beat la volan

La data de 25 mai a.c., în jurul orei 20.30, poliţişti din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au depistat un bărbat,...645

27 mai 03:01LocalMaşină făcută praf, după ce un atelaj hipo a ieşit de pe un drum de pământ direct în drumul naţional!

...2287

27 mai 02:50LocalCursă de caiac-canoe, la 35 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră!

Eveniment în premieră! Este vorba despre cursa "Canal Dunăre – Marea Neagră”, organizată cu ocazia aniversării...1765

27 mai 02:50LocalPERICOL PE ȘOSELE: ȘOFERI BEȚI ȘI FĂRĂ PERMIS, surprinși de polițiști

Aproape zilnic, polițiștii rutieriști depistează, pe șoselele din județul Constanța, persoane care se urcă la...1472

27 mai 04:18LocalTÂLHĂRIE în zona Gării Constanța. Suspectul, dus la arestare!

Vineri, 24 mai a.c., în jurul orei 15.10, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați despre...3109

27 mai 02:49LocalMașină proiectată într-un copac, pe o stradă principală din Tulcea!

Sâmbătă dimineață, 25 mai a.c., un tânăr de 36 de ani, din comuna Izvoarele, județul Tulcea, în timp ce...1710

27 mai 05:24LocalPREMIERĂ. Mii de nave controlate de polițiști la nivelul Europei

Luna aceasta, timp de 2 săptămâni, în premieră, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de...509

27 mai 02:50LocalCINCI RĂNIȚI într-un accident provocat de un taximetrist! FOTO

Cinci persoane au fost rănite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 24 spre 25 mai a.c., puțin înainte de miezul...4159

27 mai 05:25LocalPolițist militar, la o patra misiune în Afganistan

Este polițist militar de zece ani și se află la a patra misiune în Afganistan. Este vorba despre plutonierul George...541

27 mai 02:52LocalAPEL URGENT: ESTE NEVOIE DE DONATORI DE SÂNGE!

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța transmit un apel urgent către locuitorii...1592

Politică
27 mai 00:00PoliticăPNL scoate scor de 60% în comuna Crucea, unde primar este de la PSD

PNL produce o surpriză la nivelul comunei Crucea, acolo unde primar este un social democrat. Conform numărătorii...403

27 mai 06:44PoliticăMUNICIPIUL CONSTANȚA: USR ar fi pe primul loc

Potrivit datelor finale ale exit-poll-ului de la ora 21.00, PSD şi PNL sunt la egalitate, urmate la mică distanţă de...7603

27 mai 04:02PoliticăCălin Popescu Tăriceanu, prima reacție, după ce ALDE nu a făcut pragul la europarlamentare

ALDE nu a reușit să treacă pragul electoral, confom rezultatelor Exit poll realizat de CURS-Avangarde. Tăriceanu...1111

27 mai 04:11PoliticăRareș Bogdan face marele anunț: PNL solicită alegeri ANTICIPATE de urgență

Cap de listă al PNL la alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan, a anunțat că PNL va forța organizarea de alegeri...743

27 mai 03:25PoliticăLiviu Dragnea, ANUNȚ BOMBĂ - Gabriela Firea, posibil candidat al PSD la prezidențiale

"Eu nu am spus niciodată că vreau să candidez la funcția de preșeșdinte al româniei. Mi-au cerut-o mii de oameni....1941

27 mai 03:24PoliticăLia Olguța Vasilescu: Este un rezultat neașteptat pentru noi

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că PSD a luat mai multe voturi ca la ultimele alegeri...952

27 mai 03:24PoliticăDacian Cioloș și Dan Barna au EXPLODAT de bucurie, după scorul ZDROBITOR al USR - PLUS: 'Cerem demisia Guvernului Dăncilă'

"Votul de astăzi arată că România renaște și că românii au redat sens democrației prin votul lor. România...698

27 mai 04:44PoliticăCUTREMUR PE SCENA POLITICĂ! DEZASTRU PENTRU PARTIDELE AFLATE LA GUVERNARE

Cutremur pe scena politică din România! "Sunteți fantastici, vă felicit, dragi români", a afirmat, la ora 21.00,...2215

27 mai 03:22PoliticăReferendumul pe justiție este validat

Biroul Electoral Central anunță că duminică, până la ora 19.00, 35,75% pentru referendumul pe justiție inițiat...654

27 mai 04:16PoliticăTraian Băsescu anunță victoria PMP: „Avem un scor care reprezintă atingerea obiectivului propus pentru aceste alegeri“

Liderul PMP, Traian Băsescu, dă asigurări că partidul său o să treacă pragul electoral pentru alegerile...1356

Monden
27 mai 00:00MondenCâți bani câștigă Andra, Inna, Delia, Andreea Bălan, Smiley și Selly din YouTube

Încasările artiștilor din vizualizările pe YouTube variază mai ceva ca la Bursă, iar Click.ro îți spune ce sume...307

27 mai 00:00MondenPe cine a ales Brigitte domnișoară de onoare la nunta cu Florin Pastramă

Pentru Florin Pastramă și Brigitte sună clopotele de nuntă! Cei doi și-au găsit iubirea în Fermă, însă...298

27 mai 00:00MondenAnastasia Lazariuc nu îl vizitează la spital pe Mihai Constantinescu, fostul iubit. Iată motivul!

Deși nu doar actuala soție a cântărețului, Simona Secrier, ci și fosta lui parteneră de viață, Miahela...323

27 mai 00:00MondenGeorge Clooney se teme pentru viaţa copiilor lui. Amal e avocată într-un caz care implică ISIS

George Clooney a declarat că se teme pentru siguranţa familiei sale de când Amal a preluat un caz împotriva ISIS....219

27 mai 00:00MondenFilmul românesc 'La Gomera', selectat în competiţia de la Cannes, va fi distribuit în America de Nord

Compania Magnolia Pictures a achiziţionat drepturile de distribuţie în America de Nord aferente lungmetrajului...173

27 mai 00:00MondenCannes 2019 - Palme d'Or, câştigat din nou de un film asiatic; patru femei, în palmaresul ediţiei

Filmul "Parasite", o dramă familială cu accente de thriller şi de comedie neagră, realizată de sud-coreeanul Bong...166

27 mai 00:00MondenPrinţesa Charlotte va merge din toamnă la aceeaşi şcoală privată din Londra ca şi fratele ei George

Prinţesa Charlotte, a patra în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, va urma din septembrie cursurile...229

27 mai 00:00MondenMoby a prezentat scuze actriţei Natalie Portman, după afirmaţii despre relaţia lor

Moby s-a distanţat de afirmaţiile sale făcute în urmă cu câteva zile, potrivit cărora ar fi avut o relaţie cu...192

27 mai 00:00MondenSpice Girls s-au întors pe scenă cu un prim concert desfăşurat la Dublin

Patru dintre fetele de la Spice Girls s-au întors pe scenă vineri seara, la şapte ani după ce au cântat ultima...184

27 mai 00:00MondenAdam Levine părăseşte juriul emisiunii ''The Voice'' după 16 sezoane

Adam Levine, solistul trupei Maroon 5, va părăsi după 16 sezoane juriul emisiunii muzicale "The Voice" şi nu se va...171

Mapamond
27 mai 00:00MapamondFranţa: Nicio revendicare pentru atacul din Lyon

Nu există nicio revendicare până acum pentru un atac cu bombă comis vineri la Lyon, care a făcut 13 răniţi, a...157

27 mai 00:00MapamondDonald Trump spune că are în continuare încredere în Kim Jong Un

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat duminică pe Twitter că are în continuare încredere în liderul...155

27 mai 00:00MapamondSuccesorul Theresei May va avea dificultăţi mari în ceea ce priveşte un Brexit fără acord

Ministrul de finanţe britanic Philip Hammond a apreciat că va fi foarte dificil pentru succesorul premierului în...163

27 mai 00:00MapamondMii de deţinuţi din Turcia au încetat greva foamei, la apelul liderului kurd Ocalan

Deţinuţi din Turcia au anunţat duminică, prin vocea reprezentantului lor, că au pus capăt grevei foamei ce fusese...195

27 mai 00:00MapamondExplozia de la Lyon: Poliţia franceză difuzează pe Twitter noi fotografii ale suspectului

Poliţia franceză a difuzat sâmbătă prin Twitter noi fotografii ale principalului suspect urmărit după explozia...165

27 mai 00:00MapamondViktor Orban speră ca alegerile europarlamentare să întărească forţele politice anti-imigraţie în Europa

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat duminică speranţa ca alegerile europarlamentare să întărească forţele...159

27 mai 00:00MapamondTrump evocă 'mari progrese' în negocierile comerciale americano-nipone

SUA şi Japonia au făcut "mari progrese" în negocierile în domeniul comerţului, dar ''esenţialul negocierilor'' va...151

27 mai 00:00MapamondIrlandezii au aprobat cu o majoritate zdrobitoare liberalizarea divorţului

Irlandezii au aprobat cu o majoritate zdrobitoare, în cadrul unui referendum ale cărui rezultate au fost anunţate...170

27 mai 00:00MapamondGrecia: Garda de coastă a interceptat o barcă cu 33 de migranţi în largul unei insule din Marea Egee

Garda de coastă a Greciei a anunţat sâmbătă că una dintre navele sale de patrulare a interceptat o barcă de...150

27 mai 00:00MapamondTribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării cere Rusiei să elibereze marinarii ucraineni luaţi prizonieri

Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării a decis sâmbătă că Rusia trebuie să îi elibereze pe cei 24 de...166

Sănătate
25 mai 01:09SănătateNoi informații despre SPITALUL REGIONAL: Va fi făcut la Constanța, pentru a deservi și turiștii, militarii de la Kogălniceanu, dar și migranții!

Aflat într-o vizită în județul Tulcea, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut afirmații și cu...1354

25 mai 01:07SănătateCOPIII MOR CU ZILE, în așteptarea unui loc în spital…

În campania Pacient în România, despre lipsurile sistemului medical, echipa Digi24 a ajuns la spitalele pentru copii....482

25 mai 00:25SănătateNu ați primit CARDUL DE SĂNĂTATE? Aflați unde este, printr-o aplicație!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța îi informează pe constănțenii care constată,...1248

24 mai 00:42SănătateSpitalul Medgidia intră în REPARAȚII CAPITALE!

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Municipal Medgidia, aferente proiectului...603

23 mai 17:21SănătateCASA SOARELUI va primi pacienți începând cu 1 iunie!

Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean Constanța – fosta...3621

18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...559

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...1039

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...592

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...573

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...638