rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Semnal de alarmă tras de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din România

Daraban: Având în vedere cheltuielile din spaţiul bugetar, în ritmul acesta, ne apropiem uşor- uşor de episodul Grecia de acum câţiva ani

De data recentă, Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat topul firmelor – un eveniment ajuns la a 25-a ediţie. Festivităţi de premiere au avut loc atât la Constanţa, cât şi în Capitală, acolo unde a onorat cu prezenţa şi preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru a transmite un mesaj mediului de afaceri. Constănţeanul Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a explicat, în cadrul unui interviu, ce semnifică acest top, cum se prezintă economia ţării în momentul de faţă, care sunt riscurile la care expun guvernanţii economia prin măsurile populiste şi ce efecte nefaste are lipsa dialogului social.

Reporter: Domnule preşedinte aţi organizat a 25-a ediţie a topului firmelor. Ce reprezintă acest top?

Mihai Daraban: Topul este o recunoaştere a meritelor agenţilor economici, este o carte de vizită a economiei naţionale, judeţene, în cazul nostru, pentru că acesta (top) nu este doar ceea ce s-a văzut în spaţiul media – o festivitate, o recepţie - este o lucrare aproape ştiinţifică pentru că luăm baza de date a Ministerului de Finanţe, o ridicăm pe undeva pe la 15 august. După cum ştiţi, se depun bilanţurile până la 31 mai, în fiecare an, dar mai sunt societăţi care întârzie şi atunci am luat ca punct de refererinţă – 31 iulie pentru că după această dată sunt foarte puţini care mai depun bilanţul. Topul ţine cont de cifra de afaceri netă, ţine cont de profitul din exploatare, de rata profitului din exploatare, de efcienţa utilizării capitalului uman, capitalului angajat – de exemplu, o firmă cu 0 angajaţi nu se încadrează în top. De asemenea, nu se încadrează în top firmele cu datorii la bugetul de stat – vorbim de anul fiscal anterior, la care avem bilanţurile. Pot fi accidente la un moment dat pe anul în curs pentru o anumită firmă premiată dar ne depăşeşte subiectul pentru că ne referim efectiv la bilanţurile depuse - 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2017.

Rep.: Şi vă uitaţi şi la cât cotizează la stat?

M.D.: La 31 decembie, cei premiaţi nu au avut datorii la bugetul de stat. Ce se întâmplă în cursul acestui an, se va vedea la topul de anul viitor. Mai mult de atât, acest top, fiind realizat de 25 de ani, arată într-un fel şi evoluţia societăţii româneşti. Dacă am avut, de exemplu, la ediţia din 1994, 759 de agenţi economici pe primele 15 locuri dintr-o bază de date foarte săracă, de 1.000 de firme, în prezent vorbim de primii zece în toate domeniile şi subdomeniile de activitate în număr de 12.472 dintr-o bază de date de 688.016. Îmi place să dau cifre să mă poată cineva verifica – guvernanţii în general, nu cetăţenii că nu au cum să aibă acces la aceste date – la 31. 07. 2018 erau 688.016 bilanţuri depuse. Noi am preluat această bază de date, pe primele 10 locuri, conform criteriilor pe care vi le-am zis, s-au clasificat 12.472 deci iată diferenţa în 25 de ani. Nu mai vorbim de faptul că România avea 22.6 miliarde de dolari PIB în 1994 faţă de 212 miliarde de dolari PIB la sfârşitul anului trecut, începutul acestui an, conform Băncii Mondiale. Este o evoluţie incontestabilă a mediului de bussines din România cu toate suişurile şi coborâşurile care au fost, cu toată perioada aia de junglă a anilor ’90, apoi aderarea efectivă la Uniunea Europeană, schimbări de standarde, schimbări de mentalităţi, de procedure, de tehnologie etc.

Rep.: Par foarte multe firme premiate – asta ar însemna că duduie economia?

M.D.: Sunt şapte domenii mari de activitate pe 365 de subdomenii pentru că, totuşi, în decursul acestor ani, s-au multiplicat codurile CAEN astfel încât să reiasă cât mai elocvent din ce cod produce firma respectivă. Pentru că ştim că, la înfiinţare, firma respectivă îşi trece o pagină întreagă de coduri CAEN. Dânşii declară un bilanţ pe proprie răspundere în care îşi trec, tot pe proprie răspundere, codul CAEN principal din care ei au făcut cifra de afaceri respectivă. Deci la asta ne raportăm. S-au înmulţit codurile CAEN, să nu credeţi că în sală au fost 12.472, eu vorbesc de primii 10 clasaţi din toate aceste 7 domenii mari pe 365 de subdomenii. Pe locul întâi sunt 1890 de firme, pe locul 2 – 1580, pe locul 3 – 1412.

Rep.: Aşadar, merge bine economia, aşa cum ne spun şi guvernanţii?

M.D.: Nu. Nu merge economia bine. Nu vreau să fiu pesmist dar nici optimist – cifrele vorbesc de la sine în general. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, cifra de afaceri era de 275 de miliarde de euro la firmele care au depus bilanţul iar anul acesta cifra a fost de 270 miliarde euro, deci, paradoxal, numărul de firme a crescut cu 12.000 de la 31.07.2017 până la 31.07.2018. Într-adevăr, este o creştere a profitului brut de la 22 de miliarde, anul trecut, s-a ajuns acum la 24 mld. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc, analizând cifrele pe care dânşii le-au depus, că , fată de anul trecut, lipsesc 170.000 de salariaţi. Dacă anul trecut am avut 4.065.000 de angajati, anul acesta avem 3.895.000 de salariati. De aceea probabil au scăzut şi cheltuielile şi s-a mărit profitul.

Rep.: Au plecat la stat pentru că s-au mărit salariile…

M.D.: Voiam să subliniez că nu aş paria pe faptul că aceşti 170.000 au plecat în străinătate ci, mai degrabă, având în vedere cheltuielile din spaţiul bugetar de anul trecut, oamenii au plecat de la agenţi economici privaţi în sistemul de stat şi am multe exemple. Sunt mai bine plătiţi, nu ştiu din ce – vom vedea peste un an, doi, maximum pentru că, în ritmul acesta, ne apropiem uşor, uşor, de episodul Grecia de acum câţiva ani.

Rep: Nu este un pericol pentru economie?

M.D.: Este un pericol pentru că trebuie să înţelegă cititorii noştri că atunci când guvernanţii vorbesc de creştere economic, vorbesc de o creştere a PIB-ului. Dar PIB-ul trebuie văzut altfel – nu înseamnă că acesta este cifra de afaceri a ţării. El are cinci variabile şi are următoarea definiţie: consumul domestic sau privat plus consumul statului plus investiţii plus export, minus import. Să lăsăm cititorii să analizeze din aceste cinci variabile care e mare, care e mică şi din ce cauză. Dacă se vrea o creştere sănătoasă, două variabile din acestea cinci trebuiau să fie foarte mari – investiţiile şi exporturile. Din păcate investiţiile sunt la pământ, exporturile sunt cu 13 mld. euro mai mici decât importurile şi ne mai rămân consumul domestic privat şi consumul statului. Consumul domestic privat se vede cu ochiul liber de Black Friday când cetăţenii cărora li s-a mărit substanţial leafa de la stat se duc la celebrii retaileri de electrocasnice şi îşi schimbă frigiderele, aspiratoarele, televizoarele iar statul român s-a bucurat şi încă se bucură la rostogolirea TVA-ului de la marfa din import. Poate din acestă cauză nu suntem prea comozi dar nici nu ne contrazice nimeni pentru că sunt cifrele statului nu sunt ale noastre. Dar faptul că le spunem în spaţiul public nu le crează un confort. Dacă le spun că a crescut deficitul balanţei comerciale de la 10 mld. euro în 2016 la 13 mld. euro în 2017, vă rog să mă credeţi că datele le am de la Guvern, nu le am de la mama, sunt date oficiale care trebuie să ne tragă un mare semnal de alarmă. 3 mld. de euro în plus la importuri – aceştia sunt bani cash. Este o realitate că importăm foarte mult pentru consum, ştim bine ce însemnă producţie pe stoc dar de import pe stoc nu am auzit. Adică nu importă nimeni să facă stocuri. Importul în România este aproape precomandat - importatorii noştri ştiu cel mai bine ce să împorte ca să vândă imediat. Vă dau un exemplu – aveţi o maşină din import şi vi s-a spart parbrizul – duceţi-vă la service-ul de care depindeţi să vedeţi dacă are parbrizul pe stoc. O să vă pună pe o listă de aşteptare, o să vă dea o săptămână, două, termen – vi-l aduce, dar nimeni nu are nimic pe stoc în afară de retailerii care ştiu că vor vinde cândva frigiderele, aspiratoarele şi televizoarele respective. Importul, în general, este întotdeauna foarte bine analizat de importatori. Mai glumeam cu sociologii că probabil cifra de la import este cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorilor. Noi cerem, de exmplu, să aflăm în ce constă acest import pe produs sau pe brand dar nu primim răspuns. În acest mod am avea multe de învăţat despre ce vrea consumatorul din România. Din păcate nu putem obţine aceste date, nu ştiu de ce sunt considerate atât de mari secrete.

Rep.: I-ar ajuta şi pe producătorii autohtoni.

M.D.: I-ar ajuta pe toţi dacă ar ştii că se importă 1000 de tone de usturoi pe an sau dacă se cumpără un anumit număr tractoare, ar merita investit într-o fabrică. Dacă din cei 75,6 mld. euro importate de România anul trecut, vedem în dreptul lui Samsung – nu se pune problema de publicitate – o cifră de 3 mld. ne ducem la ei acasă la Seul şi îi întrebăm ce vor de la noi ca să ajungă să producă în România. Până la urmă ce ne interesează – nu mai contează cine produce – că îl produce românul sau străinul din România, important este să se producă aici. Important este ca să consumăm produse realizate de persoane juridice române.

Rep.: Ar însemna şi crearea de locuri de muncă.

M.D.: Categoric. Vreau să vă mai spun un aspect important: acela de a fi consecvenţi pe ceea ce producem ca să reuşim, bineînţeles într-un timp mai îndelungat, pentru că a promova un nou produs înseamnă mult advertising şi reţele de distribuţie etc. Avem nevoie şi pentru diplomaţia economică de aceşti indicatori, ca să ne facem o imagine despre ce se poate face.

Rep.: Dar cei de la Guvern nu stau de vobă cu dvs, nu înţeleg că vreţi să ajutaţi sau că reprezentaţi vocea firmelor?

M.D.: Nu vorbim neapărat de actualul Guvern ,dar în România dialogul social nu există. Este mimat. Se simulează de multe ori un dialog social când actul normativ este în Monitorul Oficial, adică prea târziu. Nu ne mai miră, noi nu avem nici măcar drept de vot consultativ la o legislaţie economică. Uitaţi-vă la cei care au drept de vot consultativ – CSM – degeaba votează că nu se ţine cont de ei deci aici este problema – dialogul. Noi am făcut apel la dânşii ca permanent să se aplece asupra acestor cifre pe care economia reală le depune la organele fiscală şi să facă o analiză pentru că o altă speţă ar fi cum să ajutăm capitalul autohton. Nu poţi să îl ajuţi printr-o legislaţie specifică – o lege care se adresează numai capitalului autohton – nu poţi atâta timp cât eşti membru UE. Dar dacă ştii câţi sunt peste suta de milioane de euro cifră de afaceri, câţi sunt între 50 şi 100, între 20 şi 50, între 10 şi 20 si mai jos, vei putea să faci nişte caiete de sarcini la nişte licitaţii publice astfel încât să nu defavorizezi sau să elimini capitalul românesc din start. Dacă tu începi în primul paragraf al caietului de sarcini cu societatea care face nustiuce pod trebuie să aibă minimum 100 de milioane de euro cifră de afaceri şi să arate că a făcut 10 poduri la viaţa ei, adio capital autohton. Dacă scazi această ştachetă care nu este interzisă de nici o directivă europeană – caietul de sarcini îl face ordonatorul de credit şi îl face cum crede el, cu respectarea legislaţiei dar poate să scadă ştacheta puţin ca să dea o şansă şi capitalului românesc. Vă dau un exemplu – peste 100 mil cifră de afaceri sunt 73 de firme româneşti. Din acestea dacă le eliminăm pe Hidroelectrica, pe Transgaz, Romgaz, vor rămâne 48 de privaţi cu capital integral românesc cu peste 100 de milioane euro, cifră de afaceri. Şi nu toţi aceştia 48 se ocupă de drumuri şi poduri. Şi atunci ce rămâne – va câştiga iar celebrul băiat cu laptopul care are în portofoliu lucrări, corespunde la cifra de afaceri, corespunde la tot şi capitalul românesc rămâne pe dinafară. De aceea apelăm la ei să facă nişte politici publice astfel încât să existe loc sub soare pentru toată lumea.

Rep.: Apelaţi atunci la ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, doar este apropiat de Constanţa; poate îl convingeţi să transmită mai departe nevoia de dialog.

M.D.: Domnul Teodorovici sunt convins că ştie aceste discuţii, dar aici este nevoie de mai mult decât atât – de o mână forte care să dicteze cum anume se face o politică publică, cum se pot lua nişte măsuri apropo de acest caiet de sarcini de exemplu.

Rep.: Dar au schimbat legislaţia în ceea ce priveşte contestaţiile care pot fi depuse. Am înţeles că trebuie depusă acum o cauţiune.

M.D.: Mie mi se pare mică, am înţeles că e de vreo 2 la sută. Eu aş fi pus-o 10 la sută. Adică cel care contestă o licitaţie să ştie că dacă nu are dreptate, pierde acei 10 la sută.

Rep.: Asta ca să nu mai dureze aşa de mult să se facă proiecte….

M.D.: Iar cel care depune 10 la sută, este foarte posibil, dacă tot i-a depus, chiar să ştie că are dreptate.

Rep.: Deci sunteţi de acord cu această măsură…

M.D.: Sunt de acord dar mi se pare că putea fi ridicată ştacheta.

Rep.: Vorbim puţin despre Constanţa. Cum vi se pare oraşul?

M.D.: Oraşul mi se pare stagnat, aţi fost şi dvs. la Topul Judeţean al Firmelor – vrem, nu vrem, premiem aceiaşi jucători. Cu tot respectul pentru ei, să se ţină pe poziţii în continuare dar vedem că în spectrul acesta economic nu sunt apariţii noi, figuri noi, companii noi. Nu putem pentru că nu avem ce oferi. Deci Constanţa, din păcate, a trecut printr-o fază în care s-a retrocedat toată litosfera – acum se văd efectele. Aşa cum a fost situaţia de la Lazu cu Vest Alpin. Când vorbim de investiţii productive, nu vorbim de retailer că aceştia şi-au ocupat locul sub soare, peste tot autoritatea locală sau central oferă teren sub formă de concesiune pentru că investitorul respectiv se presupune că grosul de investiţie îl va băga în tehnologie, crearea de locuri de muncă. Nu îl poţi trimite pe un producător mare să cumpere şi cum e acum în Constanţa – trebuie să îl sune doar pe Strutinski ca să obţină un teren cumpărat la metru pătrat. Nu se poate aşa. Au venit la mine vreo 15 primari din Spania. Nu vă exagerez că toţi aveau hărţi la subraţ şi spuneau – lotul acesta este pentru o investiţie de minimum 100 de locuri de muncă în condiţiile acestea. Avem un alt teren – zona asta este pentru minimum 500 de locuri de muncă – alte condiţii. Şi, crème de la crème, avem acest teren, minimum 1000 de locuri de muncă, condiţii deosebite, etc. De condiţii de concesiune vorbesc şi de adus de utilităţi la poartă şi aşa mai departe.

(…)

Problema este cum s-au făcut aceste retrocedări, pe de o parte, pe de alta, capacitatea statului de a expropria ceva urgent în interes public. De la aceşti învestitori pe care îi aşteptăm în Constanţa, trecem dincolo, la autostrăzi, unde, să fim foarte realişti, este aceeaşi problemă. Noi nu avem autostrăzi pentru că noi nu avem teren de autostrăzi. A obţine bani europeni pentru autostrăzi este la fel de simplu ca şi a obţine subvenţie în agricultură. Numai că primul paragraf din ghidul de aplicare pe foduri europene spune aşa – ca să iei bani europeni, tu, stat, trebuie să fii proprietar pe teren. La noi este „stop joc“ în acest moment. Deci noi facem studii de fezabilitate, nu ştiu de ce le facem că plătim zeci de milioane, pe terenuri care nu aparţin statului, mai şi batem palma cu constructorii cum a fost cazul Bechtel că am semnat cu ei şi apoi nu le-am dat front de lucru. Ca să fiu mai pe înţeles: îţi faci un proiect de casă, vorbeşti cu arhitectul, ţi-l face, după care semnezi un contract cu o firmă de construcţii să vină să îţi facă casa şi apoi te duci şi îţi cauţi teren – cam aşa suntem noi cu autostrăzile. Bineînţeles că după ce ţi-ai luat teren de casă, vei observa că pânza freatică e la 6 m adâncime şi îţi schimbă complet datele proiectului că trebuie să îl refaci. Acuma văd că se umblă aiurea pentru parteneriatul public-privat.

Rep.: Nu este o soluţie bună?

M.D.: Este o soluţie perfectă, dar, de exemplu, vine cineva cu bani suficienţi să facă o autostradă. Ce îi va cere acel cineva statului roman, adică părţii publice – terenul. Iar va fi „stop joc“. Pentru că terenul nu este eligibil nici pe fonduri europene, terenul trebuie să îl cumpere statul din bugetul naţional. Şi asta este marea noastră problemă. Parteneriatul public-privat poate fi folosit la celebrele investiţii care pot fi făcute în Portul Constanţa, mall-ul 3, mall-ul 4, insulă, acolo unde nu trebuie expropiat nimeni, se discută la nivel de Minister al Transporturilor, se stabilesc perimetrele unde se va face investiţia, durata de viaţă a parteneriatului public-privat - acolo e fezabil – unde statul nu are probleme cu exproprierile.

Rep.: Să ştiţi că se fac în continuare mall-uri în Constanţa unde nu se produce nimic.

M.D.: Nu trebuie blamat. Cel care îşi face mall-ul cumpără terenul, nu îl cere statului în concesiune şi şi-a rezolvat problema. Orice investiţie e binevenită. Dar ce facem în partea asta de producţie?

Rep.: Spuneaţi că au stagnat lucrurile la Constanţa dar totuşi avem portul Constanţa, trebuie să se mişte lucrurile.

M.D.: Haideţi să ne uităm puţin la alţi indicatori ai statului care spun că 75 la sută din comerţul nostru exterior este către ţările UE. Mai sunt vreo 2-3 la sută către ţările europene încă non UE – Balcanii de Vest. Iar în restul planetei mai avem vreo 15 la sută. Am avut acel celebru Forum al celor 3 Mări ai cărei membri sunt din fostele ţări comuniste – vorbim de cele 3 mări – Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică. La Marea Baltică din iniţiativă sunt Lituania, Letonia, Estonia şi Polonia, la Marea Neagră este România şi Bulgaria, la Marea Adriatică este Croaţia şi cu Slovenia. Toate porturile din aceste ţări menţionate, la un loc, nu realizează nici măcar jumătate din volumul portului Rotterdam ceea ce înseamnă că economiile ţărilor foste comuniste nu mai fac un comerţ exterior pe alte continente. Pentru că porturile sunt folosite până la urmă pentru acest scop, pentru long distance – de aceea avem şi acele adâncimi în portul Constanţa. Folosim portul pe de o parte că se cară marfă mai multă dar, pe de altă parte, se ating nişte destinaţii pe care nu le poţi realiza nici cu trenul, nici cu camionul. Necazul mai este şi altul că în toate acest ţări, inclusive România, oamenii de afaceri sunt foarte fragili. Noi din cei 688.016 care au depus bilanţul la organele fiscale, avem 1766 de societăţi mari şi foarte mari, avem 8773 mijlocii, 46.903 mici şi 630.574 microînteprinderi. Asta e valabil şi în ţările celelalte, nu doar la noi. Importatorul sau producătorul care importă şi exportă din România nu cred că are capacitate să importe sau să exporte mai mult de 3-4 containere. E bussines relativ mic şi la 3-4 containere îţi permiţi să le urci pe camion. Ajunge oricum mai repede. E mai scump decât pe calea maritimă chiar şi în Europa dar ajunge repede. Adică e una să muţi un container de piese auto din Piteşti să îl duci în Franţa şi alta e să le iei de la Piteşti, să le aduci la Constanţa, să o iei pe mare şi să îl duci în Franţa. Pentru ei rentează mai mult calea şoselei. Portul din păcate trebuie folosit pentru destinaţii mai îndepărtat, să creezi în portul Constanţa platforme logistice pentru ţările îndepărtate să îşi ţină marfa aici şi s-o distribuie prin Europa în funcţie de preţul pieţei. De aceea nu merge portul Constanţa.

Rep.: Cine ar trebui să facă lucrurile acestea?

M.D.: Diplomaţia economică românească. Noi nu avem prerogative, noi suntem un ONG care nu ia nici un ban de la bugetul de stat, care îşi câştigă ziua ca un SRL într-o concurenţă acerbă. Noi nu avem absolut nici un sprijin. Nu vorbesc numai de Camera de Comerţ Constanţa ci şi de cea a României. Câştigăm din nişte chirii de sedii aici sau în Bucureşti. Nu este o formă de a trăi o cameră de comerţ. Pare pompos când auzi aşa în spaţiul public.

Rep.: Dar nu este aşa, aveţi un cuvânt de spus.

M.D.: Eu am făcut un apel la mediul de afaceri când am fost la topul firmelor să finanţeze presa independentă pentru că, vrem, nu vrem, după atâţia ani de experienţă, politicianul se sperie de presă şi de biserică. De biserică în sensul de afursenie şi alte minuni, de presă că s-ar putrea să îl vadă liderul partidului că nu performează bine şi să nu se mai găsească pe liste data viitoare, să ştiţi că numai presa ne-a mai rămas ca sprijin să ridicăm aceste problem pentru că dialogul social nu există, instituţional. Vor să te cheme, bine, nu vor, nu li se întâmplă nimic. Dacă aceştia care se votează între ei, la CSM, corpul magistraţilor, nu sunt luaţi în considerare ca vot, ce mai vreţi de la un prăpădit de ONG cum este Camera de Comerţ.

Rep.: Nu este un prăpădit de ONG, am văzut ce invitaţi aţi avut şi cine a vorbit la festivitatea de la Bucureşti.

M.D.: Camera de Comerţ este un brand, într-adevăr, diferenţa faţă de alte ONG-uri este că este brand internaţional, prima Cameră de Comerţ a fost făcută în Marsillia în 1599, că peste tot în lumea asta Camerele de Comerţ există, de fapt este singurul brand comun al mediului de afaceri.

Alexandra CUCU

luni, 12 noiembrie 20182100
mai mult...Replica
19 dec 13:48ReplicaConsilierul județean Mocianu a DEMISIONAT!

După ce Claudiu Palaz, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, a depus pe 6 decembrie, o solicitare către...637

19 dec 13:12ReplicaParlamentul a votat noua Lege a pensiilor318
19 dec 13:08ReplicaBradul de Crăciun din Piața Ovidiu, PUS la PĂMÂNT!460
19 dec 11:52ReplicaSPIRITE ÎNCINSE pe taxe, impozite și investiții! Consilierii locali PNL NU au votat mai multe proiecte

În cadrul ședinței de Consiliu Local, de miercuri, 19 decembrie, consilierii PNL nu au votat proiectul 9 de pe...1108

19 dec 10:08ReplicaUn TÂNĂR din CARTIERUL HENRI COANDĂ, proaspăt ieșit din ÎNCHISOARE, a spart o locuință!1309
19 dec 10:53ReplicaA accidentat o femeie pe trecere și a FUGIT de la fața locului! Iată ce a spus după ce a fost prins!1600
19 dec 00:00ReplicaANCHETĂ! Pacienți internați în saloane fără aviz sanitar, într-o ANEXĂ din curtea SPITALULUI EFOSAN

Pacienți cazați la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord... în saloane care nu...1007

19 dec 00:00ReplicaBOMBĂ! Dacă Iohannis vine la ședințele de Guvern, Dăncilă i-ar invita și pe Dragnea și Tăriceanu să participe739
19 dec 00:00ReplicaPROSTITUATĂ AGRESATĂ, MUȘCATĂ de mâini și TÂLHĂRITĂ de un individ care locuia în PALAS1655
19 dec 00:00ReplicaPermisul de conducere se va obține mai GREU de către persoanele cu probleme de auz. Care este situația la Constanța

Odată cu demersul Ministerului Sănătății, prin care a trimis un ordin tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică...538

19 dec 00:00ReplicaPUZ pentru construcția unui incubator de afaceri în zona Palazu Mare. Cine sunt investitorii!1046
19 dec 09:46ReplicaUniversitatea Ovidius va aplica pentru proiectul “Universitate Europeană”422
Vremea
-4°-4° - -1.4° miercuri, 19 decembrie 2018
ninsoare ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 11.43 m/s din
Presiune: 1036.9 milibari

Loto
6/49162733344447
5/404192830332
joker9222331437
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 dec 00:00SportSterling s-a făcut de râs la executarea penalty-urilor, dar Manchester City s-a calificat în semifinalele Cupei Ligii

Manchester City s-a calificat cu mari emoții în semifinalele Cupei Ligii Angliei. ”Cetățenii” au trecut după...266

19 dec 00:00SportBologna - Milan 0-0. Rossonerii au ratat şansa de a se desprinde de Lazio

AC Milan a ratat şansa de a-şi consolida poziţia a patra în clasamentul din Serie A, după al doilea egal consecutiv...142

19 dec 23:57SportEuroliga. Fenerbahce - CSKA Moscova: 79-75

Deşi a fost condusă în mare parte a meciului, finalista Euroligii din sezonul trecut s-a impus pe final şi îşi...150

19 dec 00:04SportDusseldorf - Dortmund 2-1. Echipa lui Favre a suferit prima înfrângere în acest sezon de Bundesliga

Borussia Dortmund a suferit primul eşec după 16 etape, în deplasare cu Fortuna Dusseldorf, care a deschis scorul...194

Local
19 dec 00:10LocalVIDEO Accident rutier pe Nicolae Iorga. O mașină a fost proiectată într-un stâlp!

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme s-a produs pe strada Nicolae Iorga, colț cu Lahovary,...3268

19 dec 02:30LocalContainer sosit în portul Constanța, verificat de polițiști. Iată ce au descoperit

Poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal de...741

19 dec 02:30LocalVremea rea dă startul accidentelor rutiere! Iată cum le puteți evita

Nu mai este o noutate faptul că, pe timpul condițiilor meteo nefavorabile, se înregistrează mai multe accidente...382

19 dec 02:29LocalPolițiștii au discutat cu elevii despre deținerea și folosirea articolelor pirotehnice

Apropierea sărbătorilor de iarnă îi determină pe mulți tineri să-și exprime bucuria prin intermediul folosirii...243

19 dec 02:27LocalProgramul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou

RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou,...244

19 dec 02:26LocalAccident rutier cu persoană ÎNCARCERATĂ, la Tulcea!

Salvatorii Secției de pompieri Măcin, marți, 18 decembrie, în jurul orei 10.50, au fost solicitați să intervină...749

19 dec 02:26LocalTânăr prins beat la volan! S-a ales cu dosar penal

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, la data de 18 decembrie a.c., în jurul orei 01.00, au depistat un bărbat,...428

19 dec 02:25LocalCercetat pentru că a furat dintr-o societate comercială

Polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție, la data de 17 decembrie a.c., au identificat un bărbat, în vârstă de 41...283

19 dec 02:25LocalMinoră accidentată pe trecerea pentru pietoni!

Un bărbat, în vârstă de 65 de ani, din Constanța, marți, 18 decembrie, în jurul orei 7.20, a condus un autoturism...431

19 dec 02:22LocalAproape 2000 articole pirotehnice ridicate în vederea confiscării de polițiști

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, la 17.12.2018, împreună cu cei ai...258

Politică
19 dec 00:00PoliticăHuțucă: Domnule Făgădău, în realitate, visele dumneavoastră nu au nimic în comun cu acest oraș și cu constănțenii

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, îl atacă în termeni duri pe primarul Decebal Făgădău, la...247

19 dec 00:00PoliticăCine este preşedintele interimar al ALDE Constanţa? Vine din Piteşti. “De la anul mă mut cu acte în regulă la Constanţa”

Senatorul ALDE Ion Popa asigură din 29 august 2018 interimatul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor...427

19 dec 00:04PoliticăGAFĂ a lui Klaus Iohannis: a folosit, la fel ca Viorica Dăncilă, cuvântul pentru care premierul a fost AMENDAT

Klaus Iohannis nu ratează nicio declarație publică în care să nu râdă de Viorica Dăncilă! Însă, luni seara,...437

19 dec 02:34PoliticăPrețul la gaze, creștere nejustificată! O spune ministrul de Finanțe!

Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă...336

19 dec 02:31PoliticăTeodorovici s-a dezlănțuit împotriva băncilor!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat marți, la Guvern, că Executivul va introduce de la 1 ianuarie...458

19 dec 02:32PoliticăKlaus Iohannis răspunde la întrebarea dacă ar pune un nou Guvern de la PSD: 'Dacă ar fi avut, ar fi venit și până acum'

Președintele Klaus Iohannis lansează un nou atac la adresa PSD și a premierilor pe care partidul condus de Liviu...272

19 dec 02:32PoliticăPSD a schimbat legea pensiilor. Cum și-a securizat Dragnea voturile UDMR

Deputatul UDMR Csep Eva Andreea a dezvăluit, marți, în plenul Camerei Deputaților, că formațiunile din arcul de...477

19 dec 02:23PoliticăProiect de reabilitare a reţelelor termice, la Cernavodă

Primăria orașului Cernavodă intenționează să reabiliteze rețelele termice, iar în acest sens a fost depus la...253

19 dec 02:30PoliticăUSR şi PNL au sesizat CCR privind legea de aprobare a OUG referitoare la înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

PNL şi USR au sesizat marţi Curtea Constituţională în privinţa proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă...256

19 dec 02:28PoliticăIohannis: Voi merge la şedinţele de Guvern; am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că va merge la şedinţele de Guvern, după ce a constatat "o dorinţă...266

Monden
19 dec 00:00MondenPanică și emoții la ”Chefi la cuțite”. Ce se întâmplă între concurenți și jurați

Cea de-a doua confruntare pe echipe a sezonului șase ”Chefi la cuțite”, ce are loc în această seară, de la...270

19 dec 03:16MondenCe cadou inedit a primit DJ Wanda de Crăciun de la iubitul ei

DJ Wanda a fost vizitată de Moș Crăciun mai devreme în acest an. Vedeta a primit cel mai inedit cadou din partea...221

19 dec 00:00MondenCheeky Girls, din nou în gura presei. Suma uimitoare pe care au plătit-o britanicii să le asculte cântând în club

Gabriela și Monica Irimia, româncele devenite celebre în întreaga lume, cu formația Cheeky Girls, sunt din nou pe...249

19 dec 03:15MondenDiana Munteanu, criticată dur de Iulia Albu. „Cea mai proastă ținută din acest an”

Prezentatoarea de televiziune Diana Munteanu a ajuns în vizorul fashion-editorului Iulia Albu, care a criticat-o dur...1081

19 dec 03:16MondenCasa lui Quentin Tarantino a fost spartă de hoți, iar regizorul a dat nas în nas cu spărgătorii

Quentin Tarantino a dat nas în nas cu doi bărbați care i-au spart casa din Los Angeles. După ce s-au întâlnit cu...180

19 dec 19:38MondenGemenele lui Julio Iglesias, frumoase de pică. Incredibil cum arată Victoria și Cristina

Cântărețul spaniol Julio Iglesias este tată de gemene adolescente. Victoria și Cristina sunt superbe, moștenind...436

19 dec 03:18MondenWoody Allen, relație cu un model de 16 ani. Regizorul avea 41 de ani atunci când a început aventura cu aceasta

O femeie din California spune că timp de opt ani a avut o relație cu regizorul Woody Allen. Totul a început pe când...210

19 dec 03:17MondenFilmul "A doua şansă", cu Jennifer Lopez, pe primul loc în box office-ul românesc de weekend

Lungmetrajul "A doua şansă/ Second Act", regizat de Peter Segal, cu Jennifer Lopez în rolul principal, s-a situat pe...186

19 dec 03:18MondenAcademia de la Hollywood a anunţat semifinaliştii pentru 9 categorii la premiile Oscar din 2019

Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice de la Hollywood a anunţat luni filmele semifinaliste la 9 categorii...169

19 dec 00:00MondenProducţiile Marvel au dominat topul celor mai profitabile filme lansate în acest an

Filmele cu supereroi care fac parte din universul benzilor desenate create de grupul Marvel ocupă cinci poziţii în...158

Mapamond
19 dec 00:00MapamondPutin: Retragerea Statelor Unite din Tratatul INF ar putea distruge întregul sistem de control al armelor

Retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ar putea afecta întregul sistem de...161

19 dec 00:00MapamondSUA: Fundaţia Trump va fi dizolvată, în urma unui acord cu procurorul general al statului New York

Fundaţia preşedintelui american Donald Trump a acceptat marţi să se dizolve, în urma unui acord cu procurorul...146

19 dec 00:00MapamondONU condamnă încălcările ''sistematice, generalizate şi flagrante'' ale drepturilor omului în Coreea de Nord

Adunarea Generală a ONU a condamnat luni într-o rezoluţie "încălcările sistematice, generalizate şi flagrante ale...142

19 dec 00:00MapamondTurcia: Aproape 2.000 de condamnări la închisoare pe viaţă dictate de justiţie în legătură cu puciul eşuat

Justiţia turcă a condamnat la închisoare pe viaţă aproape 2.000 de persoane în cadrul proceselor desfăşurate în...160

19 dec 00:00Mapamond"Vestele galbene": Guvernul francez propune o primă de 300 de euro pentru poliţiştii şi jandarmii mobilizaţi

Guvernul francez a propus acordarea unei prime excepţionale de 300 de euro pentru membrii forţelor de ordine...155

19 dec 00:00MapamondRusia: Implicarea minorilor în manifestaţii se va pedepsi cu închisoarea

Organizarea unei demonstraţii neautorizate la care participă minori va fi acum pedepsită în Rusia cu amendă şi...146

19 dec 00:00MapamondBrexit: Guvernul britanic accelerează pregătirile pentru eventualitatea ieşirii din UE fără un acord

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca...143

19 dec 00:00MapamondZoran Zaev şi Alexis Tsipras, nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premierii macedonean şi grec, Zoran Zaev şi Alexis Tsipras, au fost nominalizaţi marţi pentru Premiul Nobel pentru...151

19 dec 00:00MapamondGermania: Percheziţie la o moschee din Berlin; imamul, suspectat de finaţarea terorismului în Siria

Poliţia şi forţele speciale germane au întreprins marţi dimineaţă un raid la o moschee din Berlin al cărei...154

19 dec 00:00MapamondGuvernul Noii Zeelande a anunţat organizarea unui referendum asupra legalizării consumului de canabis în scop recreativ

Guvernul Noii Zeelande a anunţat marţi organizarea unui referendum asupra legalizării consumului de canabis în scop...155

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1570

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...610

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...491

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...943

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1646

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...760

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1136

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1484

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...967

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...949