REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Daraban: ‘Fără proiecte care să vină din ţară, europarlamentarul român nu poate susţine economia naţională’

Daraban: ‘Fără proiecte care să vină din ţară, europarlamentarul român nu poate susţine economia naţională’

Replica API 8 mai 2019 | 00:35 309

ALDE Constanţa se detaşează de PSD

ALDE Constanţa se detaşează de PSD

Gabriel Daraban este candidatul ALDE pentru Primăria Constanţa, în 2020, lucru anunţat relativ recent de preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, dar este şi unul dintre candidaţii pe lista pentru europarlamentare. Nu consideră prezenţa sa pe lista pentru alegerile din 26 mai 2019 un handicap – în condiţiile în care nu este pe un loc considerat eligibil –, ba dimpotrivă, crede că este un avantaj: “Este un moment prielnic să intru în contact cu lumea”.

Rep.: Ce înseamnă Parlamentul European? Explicaţi, vă rog, pentru că sunt lansate în spaţiul public tot felul de discuţii despre pensii mai mari, salarii mai mari. Are legătură Parlamentul European cu aşa ceva?

Gabriel Daraban: Nu. Parlametul European implementează o legislaţie care să fie comună pentru toate ţările din grup. Lucrurile pe care le-aţi enumerat dumneavoastră sunt strict legate de România în sine ca şi ţară; nimeni nu poate să îţi impună anumite limite atâta timp cât tu, de exemplu, nu eşti performant. Cu ce să susţii costuri bugetare în condiţiile în care tu nu faci performanţă şi nu ai o productivitate a muncii astfel încât să îţi permiţi? (…) În Parlamentul Europei se stabilesc nişte reguli de urmat pentru ţările europene, implementarea legislaţiei europene în fiecare stat membru şi totodată proiectele de dezvoltare atât regionale, cât şi la nivelul întregii Uniuni Europene.

Rep.: Iar dacă suntem în stare, accesăm şi fonduri europene. Dar, bănuiesc că aceste chestiuni, din nou, nu au legătură cu europarlamentarii români. Sau... au?

G.D.: Au şi nu au. Au, din punct de vedere al faptului că, la nivel de europarlamentari, nu au reuşit să implementeze şi să găsească nişte soluţii astfel încât acordarea fondurilor şi documentele necesare obţinerii calificării unui proiect pentru România, de exemplu, să fie mult mai facil decât ce este în momentul de faţă. Legislaţia şi documentaţia privind acordarea de fonduri în ţări gen Polonia sau Cehia au fost mult mai uşoare şi sunt mai uşoare faţă de ce are România în momentul de faţă. Deci, unul din target-urile europarlamentarilor din următoarea legislatură, români mă refer, ăsta trebuie să fie. (...) Dar, fără proiecte care să vină din ţară, europarlamentarul român nu poate susţine economia naţională. (...).

Rep.: În concluzie, de ce sunt importante aceste alegeri şi de ce trebuie să meargă românii la vot pe data de 26 mai?

G.D.: Sunt extreme de importante pentru că, după cum vedem, întreaga comunitate europeană trece prin nişte momente de schimbare. Vedem o radicalizare a clasei politice din toate ţările UE. Vedeţi ce se întâmplă în România – trăim o radicalizare a clasei politice – acuze, jigniri, atacuri nejustificate ale unor lideri politici faţă de alţi lideri politici, ceea ce nu este normal. Această problemă se întâmplă în Europa în momentul de faţă, iar aceste pături radicale, în momentul în care vor pătrunde în Parlamentul European vor genera nişte blocaje economice semnificative, pentru că proiecte reale, utile pentru întreaga comunitate europeană riscă să fie blocate la vot. Şi-atunci, vom avea şi la nivel de Parament European astfel de probleme care le întâlnim, spre exemplu, în ţări mai puţin dezvoltate (...).

Rep.: Cum este, la nivelul judeţului Constanţa relaţia ALDE-PSD?

G.D.: Despre relaţia PSD-ALDE, la nivelul Constanţei, lucrurile sunt mult mai simple faţă de cele de la centru. Nu am cum, nici eu ca preşedinte al organizaţiei municipale, nici cel care a fost înainte... când eu nu am nici un consilier local municipal, când nu am nici un dialog cu persoana respectivă (liderul municipal al PSD – n.r.), cu partidul respectiv, de ce sunt eu, automat, obligat să fiu responsabil de ceea ce face el?! Nu am purtat un dialog, nu am stat să vin cu opiniile mele, să ne întâlnim să discutăm. Deci nu are cum să existe în Constanţa o coaliţie la nivel de municipiu. Au existat nişte relaţii la nivel judeţean, dar, repet, nu au fost implementate în adevăratul sens al cuvântului, ca dovadă că, în final, nu mai există nici un fel de deschidere. (...) Nu am cum să fiu părtaş, că nu am participat acolo...

Rep.: Părtaş la ce? O spuneţi ca şi cum ar fi vorba despre ceva rău...

G.D.: Populaţia te percepe, atunci când eşti într-o coaliţie de guvernare, că eşti partenerul celui cu care eşti la guvernare. (...) Nu este o coaliţie cum a fost USL, în care erau 1 la 1 ca nivel de reprezentativitate, şi la ministere, şi la nivel de decizii. ALDE a intrat la guvernare cu 6%, faţă de cât a avut PSD, 30%.

Rep.: Vă distanţaţi de PSD...

G.D.: Asta este realitatea şi este foarte greu pentru noi să explicăm oamenilor: nu există nici o conexiune, la nivel de oraş Constanţa, cu PSD-ul. Discuţiile care au fost în cadrul şedinţelor pe care colegul meu, preşedintele de la judeţ, Ion Popa, le-a adus au fost tocmai că nu vrem să fim interpretaţi, consideraţi părtaşi cu ceea ce se întâmplă la Constanţa, atât la nivel de municipiu, cât şi la judeţ.

Rep.: Cu alte cuvinte: lucrurile rele care se întâmplă în oraş, să se spargă în capul primarului Decebal Făgădău...

G.D.: Să se spargă în capul celor care au câştigat alegerile şi conduc destinele oraşului. E normal. (…)

Interviul COMPLET, în care veţi descoperi şi declaraţii extrem de interesante pe tema dezideratului României de a devein independentă faţă de gazul rusesc, dar şi importurile prin Portul Constanţa, AICI:

Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - ALDE. Cod unic de identificare al mandatarului financiar 41190002.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Darabane, pai tu crezi ca punem botul la vrajeala lui alde tine ? Alt lup in blana de mielushel ! Imi este scarba de politicieni din Romania. Degeaba am facut stiinte politice la Londra, ca nu ai loc de neuca nimeni sustinuti de comunisti. Daca se v-a aplica legea lustratiei si fara penali in functii publice, atunci mai exista speranta. Dar ....
0
0
Legat de alde esti zero Darabane. te ai bagat cu golanii, golan esti.
2
0
Daraban,un neam intreg de oameni ,,cinstiti"!Nici usturoi nu au mancat,nici gura nu le miroase!Cautati-i sa vedeti ce posturi ocupa,incepand de la sefia CCINA!
6
1
Ce golani sunt baietii de la ALDE Constanta? Nu au legatura cu PSD pai atunci cum au pus directorul de la agentia de mediu, de unde l-au luat pe seful garzii de mediu, agentia ACROPO nou infiintata de ce are presedintele cei doi vicepresedinti si peste 70% din personal membri ALDE? Continuam, directori din ANAF, directorul interimar de la Posta Romana Constanta, directori in port la capitania zonala, la Autoritatea Navala secretarul de stat, la AFIR directori si sefi nivel doi, subprefect si lista continua. Cine a pus mai multi sefi in judet decat prostii de PSDisti? ALDE desigur.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272