REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

David Cameron le cere tuturor ţărilor NATO să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare

David Cameron le cere tuturor ţărilor NATO să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare

A.F. 4 aprilie 2024 | 00:00 120

Toate statele membre ale NATO trebuie să-şi respecte angajamentul de a aloca pentru apărare cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB) întrucât aceasta este ''cea mai bună cale de a se pregăti pentru alegerile americane din toamnă'', a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul de externe britanic David Cameron, înaintea reuniunii cu omologii săi din celelalte ţări ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează DPA.

David Cameron le cere tuturor tarilor NATO sa aloce cel putin 2% din PIB pentru aparare David Cameron

Miliardarul american Donald Trump, care foarte probabil va fi candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, este un critic vocal la adresa ţărilor membre ale organizaţiei care nu îndeplinesc ţinta de 2% din PIB pentru apărare.

''Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că această alianţă continuă să crească şi să se consolideze este ca noi toţi să cheltuim pentru apărare peste 2% din PIB-ul nostru. Mult mai multe ţări fac acum asta, dar trebuie ca toate statele membre să facă acest lucru'', a spus Cameron la sosirea la sediul NATO.

''Sincer vorbind, acesta este cel mai bun lucru de făcut pentru a fi siguri că summitul NATO de la Washington, din această vară, va fi un succes şi de asemenea este cea mai bună modalitate de a ne pregăti pentru alegerile americane din toamnă, indiferent de rezultatul lor'', a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

În prezent, Regatul Unit alocă pentru apărare 2,2% din PIB, dar lordul cancelar Jeremy Hunt a promis că proporţia va spori la 2,5% ''de îndată ce condiţiile economice vor permite''.

În 2024 se împlinesc 10 ani de la summitul NATO din Ţara Galilor, unde statele aliate s-au angajat ca până în anul curent să atingă ţinta de 2% din PIB pentru domeniul apărării.

NATO marchează în această săptămână 75 de ani de la fondarea sa.

Summitul de la Washington urmează să înceapă pe 9 iulie, cu o săptămână înaintea Convenţiei Naţionale a Partidului Republican, când este de aşteptat ca Donald Trump să fie desemnat oficial candidat la preşedinţia Statelor Unite.

''La 75 de ani de la crearea sa, celebrăm o NATO mai puternică şi mai importantă ca oricând, în special după aderarea Suediei luna trecută. Cu Ucraina mai aproape de NATO ca oricând, trebuie să furnizăm sprijinul esenţial de care Ucraina are nevoie pentru a câştiga războiul. Aliaţii trebuie să se mişte mai rapid şi să cheltuiască mai mult pentru apărare în faţa agresiunii continue ruseşti şi a unei lumi mai periculoase'', afirmase David Cameron miercuri dimineaţă, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272