REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
25.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

David Diop a devenit primul scriitor francez recompensat cu International Booker Prize

David Diop a devenit primul scriitor francez recompensat cu International Booker Prize

Replica API 4 iunie 2021 | 00:00 672

Scriitorul David Diop a devenit miercuri primul autor francez recompensat cu International Booker Prize pentru romanul său ''At Night All Blood Is Black'', potrivit DPA şi AFP, citate de Agerpres.

David Diop şi traducătoarea romanului, Anna Moschovakis, au fost desemnaţi câştigători în cadrul unei ceremonii virtuale desfăşurate miercuri seară în catedrala oraşului Coventry, Marea Britanie. Cei doi vor împărţi premiul în valoare de 50.000 de lire sterline.

''At Night All Blood Is Black'' spune povestea unui tânăr soldat senegalez traumatizat care luptă pentru Franţa pe frontul de vest în timpul Primului Război Mondial.

Romanul este cel de-al doilea volum publicat de Diop, care şi-a petrecut tinereţea în Senegal, şi a mai fost recompensat cu Premiul Goncourt al liceenilor, precum şi cu premiul literar Ahmadou Korouma.

''Sunt extrem de fericit că am câştigat, acest lucru demonstrează că literatura nu are frontiere'', a declarat David Diop pentru AFP, adăugând că i se pare ''magnific'' că traducerea în engleză a permis ''ca încărcătura emoţională care a impresionat cititorii francezi'' să fie ''extinsă şi în lumea anglofonă''.

''Povestea de război şi dragoste şi nebunie are o putere terifiantă'', a spus Lucy Hughes-Hallett, preşedinta juriului. ''Protagonistul este acuzat de vrăjitorie, iar naraţiunea are un fel straniu de a se strecura în mintea cititorului'', a mai spus aceasta.

''Noi, juriul, am convenit că proza sa incantatorie, precum şi viziunea întunecată şi uimitoare ne-a zdruncinat emoţional şi ne-a ţinut cu sufletul la gură. Ne-a vrăjit'', a mai precizat juriul. Romanul este ''înfricoşător'', a mai spus Lucy Hughes-Hallett adăugând: ''Când îl citeşti, te simţi hipnotizat''.

Hughes-Hallett a mai remarcat că volumul include reflecţii interesante despre colonialism. ''Cred că este facil şi oarecum simplificator să ne gândim la populaţiile colonizate şi la populaţiile non-europene colonizate de puteri europene doar ca la nişte victime pasive'', a mai spus ea.

''Dar, după cum ne reaminteşte Diop, într-o manieră foarte interesantă, cred, şi subtilă, colonialismul nu înseamnă doar când o ţară cotropeşte şi preia puterea asupra ţării victime, asupra resurselor şi economiei sale. Ci se referă şi la colonizarea minţilor oamenilor, astfel încât tineri la vârste foarte fragede din Senegal să simtă o loialitate foarte puternică faţă de Franţa, o ţară pe care nu au vizitat-o niciodată şi a cărei limbă nu o vorbesc, este un fenomen interesant, care îndeamnă la meditaţie'', a mai spus preşedinta juriului.

Lista scurtă a ediţiei din 2021 a International Booker, acordat ''unei opere de ficţiune valoroase din orice colţ al lumii'', tradusă în engleză, a inclus şase romane, selectate dintre cele 125 de volume înscrise în competiţie: ''At Night All Blood is Black'', de David Diop, traducere din franceză de Anna Moschovakis; ''The Dangers of Smoking in Bed'', de Mariana Enríquez, traducere din spaniolă de Megan McDowell; ''When We Cease to Understand the World'', de Benjamín Labatut, traducere din spaniolă de Adrian Nathan West; ''The Employees'', de Olga Ravn, traducere din daneză de Martin Aitken; ''In Memory of Memory'', de Maria Stepanova, traducere din rusă de Sasha Dugdale; ''The War of the Poor'', de Eric Vuillard, traducere din franceză de Mark Polizzotti.

În 2020, premiul International Booker a fost câştigat de scriitoarea olandeză Marieke Lucas Rijneveld, pentru romanul ''The Discomfort of Evening''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212