REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.8° Constanța Joi, 8 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6388
13.8° Constanța Joi, 8 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6388

De ce a ales Darius Vâlcov să se predea în Napoli

De ce a ales Darius Vâlcov să se predea în Napoli

Ana Maria LIPAN 25 mai 2023 | 10:48 446

Încă un fugar celebru, ascuns în Italia, ar putea scăpa de închisoarea din România. Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupție, s-a predat la o secție din Napoli, adică în raza unei instanțe cu tradiție în respingerea extrădărilor. În Italia se ascund jumătate dintre condamnații fugari din România.

De ce a ales Darius Valcov sa se predea in Napoli

Vâlcov s-a predat la o secție de poliție de lângă Napoli. Pe numele lui fusese emis un mandat european de arestare. Autoritățile române aveau informații că Vâlcov ar fi în zona Milano, unde avea stabilite interese de afaceri, încă anterior momentului condamnării sale definitive la șase ani de închisoare pentru corupție, printr-o decizie definitivă a instanței supreme.

Vâlcov a ales să se predea în Napoli, iar strategia lui pare să fie foarte bine gândită, deoarece în Napoli funcționează și Curtea de Apel care are deja o tradiție în a refuza extrădările în România. Cel mai cunoscut caz este al lui Dragoș Săvulescu, care nu a putut fi adus în țară pentru că judecătorii din Napoli nu au fost de acord.

Surse digi24.ro care se ocupă de problema extrădărilor în România spun că în Bari ar exista o industrie a avocaților care au învățat cum să speculeze legea italiană, astfel încât să obțină refuzuri de extrădare. De altfel România nu ar fi singura țară care e în astfel de situații, ar fi sute de cazuri asemănătoare din Germania și Austria. România are 22 de fugari care se ascund în nouă țări, iar cei mai mulți - 11 - sunt în Italia.

Autoritățile române au transmis pe canale oficiale celor de la Roma să încerce să grăbească localizarea acestuia, pentru a evita o eventuală migrare a fostului oficial român către zona de sud a Italiei, având în vedere precedentele cazuri de acest fel cu persoane cunoscute din România, care au fost condamnate definitiv, dar instanțele italiene au refuzat extrădarea lor către București.

Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la șase ani de detenție pentru corupție, un dosar început în 2015 și care s-a încheiat prin hotărâre definitvă la începutul lunii, o decizie prin care magistrații români au hotărât și confiscarea unor sume importante de bani, dar și a peste 170 de tablouri, pe care Vâlcov le cumpărase din bani primiți mită. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma intreb daca Romania este chiar in UE?De cate ori a fost gasit cate un i*******r italian in Romania noi l-am oferit imediat!Se pare ca invers dinspre Italia spre Romania nu exista respect reciproc,ceea ce demonstreaza ca Justitia si Externele....nu exista in Romania!Ce spagi or fi primit itlienii aia e treaba lor,treaba Romaniei este de a pune piciorul in prag...sau pe balanta justitiei!!
2
0
replica, voi credeti ca noi cititorii suntem idioti sau analfabeti olteni ca tot parlamentul ???
3
0
Ideal ar fi ca în momentul în care statul Italian îl va extrăda în r*mânia pentru exectuarea pedepsei , Judecătorii să-i mai dea un bonus de minim șase ani pentru că s-a sustras executării pedepsei .
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292