REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

De ce a devenit România groapa de gunoi a Europei? Ministrul Mediului a dat explicații, la Constanța

De ce a devenit România groapa de gunoi a Europei? Ministrul Mediului a dat explicații, la Constanța

Replica API 13 martie 2020 | 00:00 1387

Județul Constanța rămâne principala poartă de intrare a deșeurilor în România. De-a lungul anilor, presa a semnalat această problemă în nenumărate rânduri, însă rare au fost cazurile în care autoritățile au luat și măsurile care se impuneau. Vaporul sosit din Anglia, în luna februarie, cu 17 containere pline cu deșeuri periculoase, a trezit din letargie reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care au efectuat o vizită de lucru, la Constanța. Zeci de mii de containere, cu diverse produse, intră în fiecare lună în România.

Costel Alexe

"Suntem hotărâți să nu mai permitem importul de deșeuri în România. Sunt controale la toate stațiile de colectare și depozitele ecologice de gunoi din țară. Pe noi ne interesează să nu mai ajungă deșeuri în țara noastră. De ce ajung în România? Pentru că, pentru a elimina o tonă de deșeuri în Marea Britanie costă până la 400 de lire sau în Italia 200 de euro. În România, costul pentru eliminarea unei tone de deșeu este 30-40 de euro", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Uniunea Europeană recomandă ca, până în luna mai 2020, România să ia măsuri pentru protecția mediului, doar că țara noastră nu reușește să recicleze nici măcar jumătate din obiectivul impus.

"Deși avem instalații de reciclare foarte ample, din păcate, România nu reușește să-și colecteze selectiv deșeurile care să ajungă la reciclare. În prezent ar fi trebuit să ajungem la 50% grad de reciclare, dar suntem la 13% și, din păcate, suntem campionii Europei de depozitare la groapă și ultimii la reciclare. Îmi doresc să combatem acest fenomen al importurilor de deșeuri în România sub cod de obiecte de uz casnic", a mai precizat Costel Alexe.

În acest sens, reprezentanții Minsiterului Mediului doresc să facă angajări și să aibă o conclucrare mult mai bună cu echipele din teritoriu. Deocamdată, potrivit ministrului Alexe, autoritățile reacționează, în principal, după sesizări, cum a fost și în cazul importurilor din Italia.

Ca urmare a vizitei de lucru, Costel Alexe a descoperit o altă problemă, un câmp plin de deșeuri, în județul Constanța.

"Am văzut azi la Medgidia, lângă platforma Iridex, un câmp plin cu deșeuri, ce aparține administrației publice locale. Am dispus Comisariatului Județean de Mediu Constanța ca într-o săptămână, administrația publică locală să elibereze și să ecologizeze zona. Nu este normal ca în 2020 să avem câmpuri întregi pline de deșeuri", a conchis Alexe.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Inaspriti pedepsele si aplicati legea. Vom ajunge sa ne plimbam nepotii printre munti de gunoaie.
2
0
tot ce se comenteaza de slaba conducere si organizare de catre edilul Mangaliei dispare de la comentarii? Are toleranta zero la adevar?Ce e neadavarat ca zac gunoaiele , ce e neadevarat ca trotuarele sunt zgarmate si ca pieton nu ai pe unde sa mergi, ce e neadevarat ca garajele au fost daramate si pe locul lor zace molozul si ce e neadevarat ca nu toate garajele au fost daramate...si, si ar fi multe de spus.Reporteri veniti la fata locului si demontati ce s-a scris aici.Sau aveti"pe aici nu se trece"?!
2
1
De ce platim vamesii ? De ce exista primari ? De ce exista Garda de mediu ? De ce nu s-au sesizat toti acestia pana acum ?
5
0
nepasarea si incompetenta organelor de control, a cetatenilor necivilizati care nu respecta legea si nici nu o va respecta cand nu se aplica corect!
5
0
Si tu ce faci, ce masuri iei , ba la gargara si minciuni nu va intrece nimeni. Niste gargaragii incompetenti.
4
1
din cauza spagii primite la vama si a politicienilor care au distrus tara cu hotia,neamprostia lor!
6
0
derbedeul asta e vocea mafie italiene in ro,solutia e simpla ...SRI si SIE sa ancheteze ,daca aceste servicii mai lucreaza pt Romania
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108