REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce a dispărut programul 'Laptele şi cornul' din şcolile constănţene

De ce a dispărut programul 'Laptele şi cornul' din şcolile constănţene

Replica API 24 februarie 2018 | 00:00 604

Programul „Laptele şi cornul” este inactiv la nivelul judeţului Constanţa. Tentativa de prelungire a contractului a eşuat, surse din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa precizând că nimeni nu a riscat să încalce legea: „Elevii din judeţ nu primesc în momentul de faţă lapte şi corn pentru că legea s-a tot modificat. Firma care a avut până în prezent sarcina să livreze aceste produse dorea prelungirea printr-un act adiţional (SC Dobre şi Fiii – n.r.), ceea ce nu era în regulă. Între timp, legea spune că trebuie, pe lângă lapte şi corn, să oferim şi un fruct sau legume”, au mai spus sursele noastre.

Modificările legislative cu repetiţie au creat debandadă şi în rândul Consiliilor Judeţene. Astfel, „împământenitul” program „Laptele şi cornul” în şcoli s-a blocat, momentan, la fel şi programul mai nou – „Fructe în şcoli”. „La nivelul Consiliului Județean Constanța în anul 2017, programul Laptele și cornul și-a încetat aplicabilitatea din cauza expirării termenului contractual, în timp ce programul Fructe în școli și-a încetat aplicabilitatea datorită rezilierii acordului cadru”, au motivat reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, într-un răspuns formulat la solicitarea cotidianului „Replica”.

„Pe fondul modificărilor legislative ample, prin OUG 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, a fost abrogată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli. Noul program național privind încurajarea și asigurarea unei alimentații sănătoase și diversificate copiilor în unitățile de învățământ - Programul pentru școli al României în perioada 2017 - 2023, prevede distribuirea de fructe și/sau legume proaspete, lapte natural de consum și/sau produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificație, precum și măsuri educative (organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, stațiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creștere a animalelor, la zilele recoltei, expoziții, târguri; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume, lapte și produse lactate; organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate). Derularea acestui program a fost condiţionată, conform art.7, alin. 3 din HG 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018, de apariţia Ordinului privind aprobarea documentației standardizate de atribuire a acordurilor-cadru de furnizare a fructelor, legumelor, produselor lactate și produselor de panificație în cadrul Programului pentru școli al României, ordin ce a fost publicat în Monitorul oficial cu data de 07 februarie 2018. Astfel, urmare a apariției Ordinului nr. 19/ 07.02.2018, Consiliul Județean Constanța va demara în cel mai scurt timp posibil procedura de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de furnizare a fructelor, legumelor şi produselor lactate şi produselor de panificaţie elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi copiilor preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore”, se mai arată în răspunsul CJC.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In alte tari se dau fructe la copii alimente posibil alergenice.
0
0
Mai bine sa le dea cate un Happy meal pe zi!
1
1
sa mincati voi laturile alea de corn si lapte ,a fost doar praduirea bugetului de pesedisti gen dobre si fiul ala de a ajuns ministru la turism si a facut fix un cacat
8
1
USR - UNIUNEA SECURISTILOR DIN ROMANIA SI PNL - E.P.R.E PARTIDUL NATIONAL AL L.E.P.R.E.L.O.R. DIN ROMANIA
6
3
Mere ca sa le prodica indigestii copiilor
7
0
moarte tsd! moarte psd!
7
2
DOBRE SI FII SAI.....NISTE HOTI
17
1
Mooe psd mooe
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367