REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

De ce a fost respinsă, de fapt, candidatura lui Gigi Chiru la Primăria Eforie!

De ce a fost respinsă, de fapt, candidatura lui Gigi Chiru la Primăria Eforie!

Mirela PASCAL 22 mai 2024 | 00:00 2248

Așa cum Replica v-a anunțat, deja, candidatura lui Christian Gigi Chiru, din partea PUSL, la Primăria Eforie a fost respinsă de Biroul Electoral, pe 30 aprilie. Au fost probleme atât la lista de primar, cât și la listele de consilieri locali. Partidul a contestat în instanță decizia Biroului Electoral însă, iată, judecătorii, atât cei de la fond, cât și de la instanța de apel, au menținut hotărârea, așa că Gigi Chiru își ia adio de la cursa electorală. Dar de ce a fost respinsă, de fapt, candidatura lui Gigi Chiru la Primăria Eforie?!

De ce a fost respinsa, de fapt, candidatura lui Gigi Chiru la Primaria Eforie!Mihai Lupu și Gigi Chiru

Christian Gigi Chiru este cel mai ghinionist politician din Constanța. Visul de a deveni primarul orașului Eforie i-a fost spulberat, din nou, atât de membrii Biroului Electoral din Eforie, cât și de judecătorii constănțeni. În 2012, a candidat pentru Primăria Constanța, din partea Alianței pentru Constanța, dar a pierdut, în anul 2020 a candidat din partea ALDE la Primăria Eforie, unde a pierdut în favoarea lui Robert Șerban. În acest an electoral, Gigi Chiru a vrut să candideze din partea PUSL însă a eșuat, din nou.

De ce a fost respinsa, de fapt, candidatura lui Gigi Chiru la Primaria Eforie!echipa PUSL

Dosarul lui Gigi Chiru a fost respins de Biroul Electoral. De altfel, Mihai Lupu, candidatul PUSL pentru un nou mandat la Consiliul Județean, ne declara, recent, că „s-a invocat că nu au fost scrise anumite informații corect! S-a cerut returnarea acestora pentru corectare și nu au mai vrut să le returneze cei de la BEC! Considerăm un abuz! De aceea s-a făcut contestație la Judecătoria Constanța. S-a făcut contestație marți. Așteptăm decizia!“.

Așa se face că PUSL a mers în instanță. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, pe 2 mai, partidul a formulat contestaţie împotriva Hotărârii din 29 aprilie a Biroului Electoral nr. 5 Eforie, prin care s-a respins candidatura lui Christian Gigi Chiru pentru funcția de primar al orașului Eforie, respectiv a hotărârii prin care s-a respins lista de candidați propuși de PUSL pentru Consiliul Local al Orașului Eforie. Partidul a învederat faptul că legiuitorul face distincție între lista de susținători și declarația pe proprie răspundere a persoanei care a întocmit această listă. A susținut că lista de susținători atestă practic că acea persoană are susținerea comunității respective pentru a candida la funcția de primar, în timp ce declarația pe proprie răspundere are rol probator, pentru a se putea stabili persoana responsabilă de veridicitatea semnăturilor conținute de listele de susținători. Aceste declarații pe proprie răspundere au rolul ca, la o eventuală contestare a listelor de susținători să poată fi identificată persoana responsabilă de eventuale falsuri. De asemenea, a mai învederat că viciile de formă privind completarea tabelelor cu numele candidatului Partidului în numele căruia s-au colectat semnăturile pentru funcția de primar, respectiv de membrii pentru funcția de consilieri, este acoperită cu declarațiile pe propria răspundere a persoanelor care au întocmit lista de susținători.

Ce au motivat judecătorii!

În ciuda acestor argumente, judecătorii au avut și ei propria opinie. În ceea ce privește listele cu susținătorii pentru alegerea Consiliului Local al Orașului Eforie, instanţa a constatat că mai multe file din listele de consilieri nu prevăd nici numele vreunui candidat, nici funcția pentru care se candidează. Iar, în altă situație, nu se prevede numele vreunui candidat, însă la funcția pentru carte se candidează este menționat „Președinte CJ”. De asemenea, instanța a mai constatat că lista nu prevede numele vreunui candidat, însă la funcția pentru carte se candidează este menționat „Consiliul Local Eforie”. Raportând cele constatate la dispoziţiile legale, instanţa a apreciat că în mod corect Biroul Electoral a respins candidaturile pentru funcția de primar și pentru Consiliul Local al Orașului Eforie, de vreme ce listele de susţinători nu îndeplinesc condiţiile minime pentru a garanta faptul că semnatarii cunoşteau numele persoanei pe care o susţineau sau chiar scopul pentru care îşi exprimau acordul, având în vedere că majoritatea listelor depuse nu doar că nu prevedeau numele candidatului, dar nici funcția. Așadar, instanța a respins susținerea PUSL în sensul că declarațiile pe proprie răspundere ale persoanelor care au întocmit listele acoperă viciile de formă ale acestora, întrucât art. 51 alin. (1) teza finală din Legea nr. 115/2015 prevede că declaraţia pe propria răspundere atestă doar veridicitatea semnăturii susţinătorilor, și nu împrejurarea că le-a fost adus la cunoștință acestora numele și funcția persoanei pentru susținerea cărora semnează.

Pentru aceste motive, instanța a respins, ca neîntemeiată, contestația formulată de către PUSL, constatând că Hotărârile nr. 7/29.04.2024 și nr. 8/29.04.2024 ale Biroului Electoral de Circumscripție nr. 5 Eforie, sunt legale și temeinic emise.

Acestea fiind spuse, Christian Gigi Chiru va fi doar spectator la alegerile din 9 iunie. Mai departe, cine știe! Poate va avea mai mult noroc la alegerile parlamentare, dacă va fi pus pe liste sau... peste 4 ani!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Încinge bn grătarul Gigi ca tine nu-i niciunul
0
0
Ca este BARAGLADINA.
1
0
Noi cu ce am gresit sa-l vedem pe neica nimeni ăsta toată ziua în presă? Toți îl cunosc ca fiind un ins care se pricepe foarte bine la întors micii pe grătar și cam atât. Nu înțeleg de ce i se pare umilitor să se reîntoarcă la pasiunea lui cu micii. Când te știi că ai probleme cu cititul, cu scrisul, cu lipsa școlii în general, stai acasă, nici o meserie nu este rușinoasă, Chirule! Insiști într-o prostie, nu vezi că nu mai ești de interes pentru nimeni, s-a cam prins lumea că mai mult de atât nu poți!!! Nu fi dezamăgit, vei ajunge din nou nr. 1 la întors micii, așa cum erai odată!!!
17
4

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436