REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

De ce este bypassul aortocoronarian o operație salvatoare de viață

De ce este bypassul aortocoronarian o operație salvatoare de viață

Replica API 13 august 2022 | 00:00 674

Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene ischemice. Atunci când pe vasele de sânge care irigă mușchiul inimii apar plăci de aterom, fluxul sanguin devine parțial sau complet blocat, ceea ce cauzează apariția simptomatologiei tipice de ischemie cardiacă: durere în piept, palpitații, fatigabilitate, respirație îngreunată.

Cea mai gravă complicație a ischemiei cardiace este infarctul miocardic, când o arteră care irigă inima cu sânge oxigenat este complet blocată și, dacă nu se intervine cu maximă urgență, țesutul irigat își pierde viabilitatea și, în cazurile grave, se poate produce rapid decesul.

Bypassul aortocoronarian este o procedură chirurgicală complexă indicată persoanelor diagnosticate cu boală coronariană ischemică pentru revascularizarea inimii prin restabilirea fluxul de sânge arterial către inimă. Intervenția chirurgicală de bypass aortocoronarian este salvatoare de viață pentru pacienții cu risc crescut de evenimente ischemice fatale, mai ales atunci când este efectuată de o echipă chirurgicală cu experiență. Procedura chirurgicală de bypass nu vizează placa de aterom acumulată în interiorul vasului, ci creează o derivație care ocolește obstrucția, utilizând în acest sens un graft vascular, recoltat chiar de la pacient, scrie stiripesurse.ro.

Grafturile pentru bypassul aortocoronarian pot fi arteriale sau venoase, adică sunt recoltate fragmente de arteră sau de venă pentru a realiza derivația coronariană. Cele mai bune rezultate se obțin cu ajutorul grafturilor arteriale, preferate celor venoase pentru durabilitatea lor.

Pentru stabilirea indicației de bypass aortocoronarian, se realizează o coronarografie (angiografie) cardiacă, o procedură diagnostică minim invazivă, care stabilește cu exactitate numărul, localizarea, gravitatea și extensia leziunilor aterosclerotice ale arterelor coronare. După efectuarea acestei investigații, pacienții sunt evaluați de o echipă multidisciplinară, formată din medici cardiologi, specialiști în cardiologia intervențională și chirurgi cardiovasculari, pentru a stabili indicația optimă pentru revascularizarea miocardică și modalitatea de intervenție.

Conform studiilor recente, intervenția de bypass aortocoronarian cu graft arterial are cele mai bune rezultate în revascularizarea coronariană, cu multiple beneficii pentru pacient și cu rezultate excelente pe termen lung.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920