REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DE CE lacul TĂBĂCĂRIE a RĂMAS fără ADMINISTRATOR

DE CE lacul TĂBĂCĂRIE a RĂMAS fără ADMINISTRATOR

Replica API 15 ianuarie 2021 | 00:19 4530

Situația lacului Tăbăcărie este una incertă. Constănțenii au tot felul de cerințe referitoare la acest simbol al municipiului, însă nu știu faptul că acesta, în momentul de față, nu este administrat de nimeni, după ce a fost luat de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Lacul Tăbăcărie ar trebui să fie un simbol al municipiului Constanța. Din păcate însă, în prezent situația lacului este dramatică, pe care constănțenii nu o cunosc. Aceștia au tot felul solicitări în ceea ce privește lacul și malul acestuia, de la o promenadă reabilitată și modernă, la noi căi de acces care să permită intrarea în parcul Tăbăcărieprim mai multe zone. Toate acestea sunt însă imposibile, deocamdată, din cauza birocrației greoaie.

Lacul NU mai este în administrarea ABADL

Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), Bogdan Bola a declarat pentru Replica faptul că situația Lacului Tăbăcărie este încă una incertă. Mai exact, se așteaptă redactarea unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție ce trece luciul de apă în administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA). Până va fi redactată această hotărâre totul rămâne… în aer. „Situația incertă din vară se menține și acum, în sensul că Lacul Tăbăcărie a fost luat de sub administrarea noastră prin Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție. În acest moment se așteaptă redactarea Hotărârii. Când aceasta va fi redactată lacul va trece în administrarea celor de la Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură”, a declarat Bogdan, directorul ABADL.

Bogdan Bola

Cum a ajuns lacul în administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură

Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului care până la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea ANAR-ABADL. La acea dată, în cadrul dosarului nr. 6123/2/2014, reclamanta MATFISH SRL, în contradictoriu cu Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultura (ANPA), ANAR - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Agenția Domeniilor Statului (ADS), susținând că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA, a solicitat instanței anularea rubricii din HG prin care acestea sunt administrate de ANAR-ABADL. Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public - Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL - asupra lacului Tăbăcărie.

Malul lacului este al Primăriei Constanța

Construcția hidrografică, acel mal betonat – ca să-i spunem așa – aparține și a aparținut dintotdeauna Primăriei Constanța, deoarece ea a fost beneficiarul lucrării care a început în 1975 și s-a terminat în ’78, ’79, a declarat directorului ABADL pentru Replica, într-un interviu anterior. „Da, malul este al Primăriei și în momentul în care se va clarifica situația juridică a lacului, singura modalitate de a reabilita acea promenadă a lacului ar fi accesarea de fonduri europene în cadrul unui proiect comun cu refacerea lacului și a întregii zone. Astfel, s-ar putea face o decolmatare, o curățare a lacului într-un mod mult mai eficient” a mai adăugat Bogdan Bola.

Primăria Constanța: „Este o situație delicată”

Contactați telefonic, reprezentanții Primăriei Constanța au confirmat faptul că lacul Tăbăcărie se află într-o situație delicată. Pentru acest obiectiv, autoritățile locale așteaptă redactarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a putea demara lucrări de reabilitare.

ABADL, discuții cu Primăria pentru a elabora un protocol de colaborare

ABADL a propus preluarea lacului de către Primăria Constanța pentru a putea fi reabilitat, în întregime, pe fonduri europene. Bogdan Bola a dat drept exemplu lacurile din București, Cluj și Tulcea, care sunt administrate de către autoritățile locale. „Noi am făcut o propunere către Primăria Constanța prin care am exprimat un punct de vedere, acela că dacă vrem să avem un lac și un parc curat, singura soluție pe care am identificat-o noi și care ar fi viabilă din punctul de vedere al acceptării fondurilor europene, ar fi preluarea în administrare a lacului de către Primărie, după modelul lacurilor din București, din Cluj, chiar și din Tulcea. Noi suntem în dicuții cu Primăria pentru a elabora un protocol de colaborare prin care să putem să ne sprijinim în mod eficient și concret în acțiunile care trebuie să fie desfășurate pe raza municipiului Constanța, de la curățarea luciului de apă, curățarea falezelor dar și altele. Suntem la partea de a le pune pe toate pe hârtie pentru a nu uita ceva, să nu se mai arate cu degetul către cele două instituții. Vrem o colaborare firească între ABADL și Primăria Constanța”, a conchis Bogdan Bola, directorul ABADL.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De 30 ani nu sa facut nimic,,,de nici nu se stie al cui este ,, oare nu este un bun al orasului de care ar trebui sa se bucure toti cetateni ,,macar cum a fost odata cu barci si hidrobiciclete....dar ce ne ramane sa speram ca vor face ceva pan la urma....
2
0
golaneala ,furaciunea,incompetenta la loc de onoare poate-l ia chitac pentru navele de razboi unde este amiralu p..li
3
3
E vandut tot acolo inclusiv terenul din jur chiar si apa mazare alaturi de pad bani la pardit au vandut tot
3
0
Sa fie retrocedat unui machedon sau interlop. Vrem blocuri sau vile in mijlocul parcului. Bola dute la Bucuresti si fii incert acolo...
4
2
Eu zic sa-l dea la machidoni sa-l sece si sa faca ,,ansambluri rezidentiale"
9
3
Sa poata fi preluat de smecheri si parcelat , pentru constructii!!!!
10
3
hamsterul beizadea bun de nimic si am zis tot!
11
2
De cioarda machidoneasca, de aia!
12
0
Cand terminsti odata mahalaua asta cu acest meschin ?cand dispare odata pe veci din ape?Cand invata ca cu bautura la cap nu se face treaba ?Ajunge cu Bola ,baiatul asta chiar este HENT.Pleaca odata la Bucuresti ca ai pus pe chituci o institutie......MARS!
21
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108