REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

„De ce m-aş întoarce în Constanţa? Pentru salariu de 1.500 de lei? În Germania iau 1.200 de euro!”

„De ce m-aş întoarce în Constanţa? Pentru salariu de 1.500 de lei? În Germania iau 1.200 de euro!”

Replica API 24 octombrie 2017 | 00:00 393

De ce aleg tinerii să plece peste hotare

De ce aleg tinerii să plece peste hotare

Tinerii constănțeni preferă să plece la muncă peste hotare, în loc să-și construiască o viață și o carieră acasă. Nu este ușor traiul nici peste graniță, încă au de-a face cu prejudecățile străinilor despre români, dar spun că nu s-ar mai întoarce în România. Este lesne de înțeles de ce, când mărturisesc că, pentru aceeași muncă, în țară primeau în jur de 1.500 de lei, iar în străinătate sunt plătiți cu peste 1.000 de euro.

Indiferent de domeniu, este deficit de personal. Fie că vorbim despre service-uri auto, tâmplării, spitale, regii de transport în comun, primării, peste tot angajații sunt insuficienți. Placa este aceeași: „Am angaja, dar nu vine nimeni la interviuri!”. Pe de o parte, patronii se plâng că nu găsesc oameni interesați de posturile pe care le oferă, meseriașii acuză că tinerii nu vor să muncească, iar tinerii...preferă să plece în străinătate decât să muncească pentru salariile din România.

„În Constanța, sunt mulți care dau țepe tinerilor!”

Cătălin este un tânăr de 22 de ani, din comuna constănțeană Poarta Albă. A încercat să se angajeze în țară, dar spune că faptul că trebuia să facă naveta până la Constanța, cât și faptul că a dat numai peste patroni care fie nu îi plăteau salariul, fie îl tot amânau cu banii, l-a determinat să plece peste hotare. „În zona noastră, la Poarta Albă, nu găsești prea multe locuri de muncă. Așa că trebuie să mergi la Constanța.

M-am angajat în construcții, salahor. De muncă se găsea, nu spun că nu. Dar din ce bani primeam, nu mai rămâneam cu nimic”, ne povestește tânărul. Apoi, banii veneau cu întârziere sau chiar a avut ghinionul să nu-și mai primească salariul, patronii acuzând diverse motive. „Sunt mulți care dau țepe tinerilor. Te angajează pe o sumă și descoperi apoi că nu primești nici măcar banii aceia, din contract. Cui să te plângi? Dacă mergi la ITM, ce credeți că se rezolvă? Apoi, ai nevoie de muncă, fie ea și prost plătită”, spune același constănțean.

Drept pentru care, a luat calea Germaniei. A strâns bani pentru agenția de recrutare, pentru drum, și dus a fost. Acum lucrează tot ca muncitor necalificat, în construcții, în Munchen, dar pentru alți bani. „În țară primeam 70 de lei la zi, dacă îi primeam. Aici, iau 1.200 de euro. Da, din aceștia scad cazarea și mâncarea și rămân cu 800 de euro în mână. Dar tot e mai bine. Nici aici nu este Raiul pe pământ. M-a oprit Poliția de trei ori deja, să mă întrebe de acte, cine sunt și de unde sunt. Nici nu știi când dai de ei, sunt îmbrăcați în civil, doar dacă li se pare ceva suspect, aprind ledurile din parasolar cu „Polizei”. Se merită să muncești aici, dacă banii îi cheltuiești în România. Viața este scumpă, muncești de dimineața până noaptea, dar măcar știi pentru ce”, ne povestește tânărul.

Precum el, sunt mulți tineri. Anglia a devenit, de vreo doi ani, destinația preferată pentru constănțenii aflați în căutarea unui loc de muncă bine plătit. „În plus, pe lângă salariile mult mai bune decât în țară, aici este mult mai curat, este mult mai multă verdeață. Da, în Londra este mizerie și îți este frică, cu toate actele de terorism, dar în orașele mai mici nu este la fel. Numai cine nu vrea să muncească nu găsește de lucru. Mergi la agențiile de angajare și primești tot ajutorul de care ai nevoie”, ne-a povestit un alt constănțean, aflat de doi ani la muncă în Anglia.

Locuri de muncă disponibile în Constanța

Potrivit evidenței Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în prezent în județul Constanța se caută personal pentru 249 de locuri de muncă. Majoritatea dintre ele sunt de muncitor necalificat, agent de securitate, lucrător comercial și manipulant mărfuri. Și mediul online este plin de anunțuri de angajare, pentru muncitori în construcții (zugravi, zidari, faianțari, muncitori necalificați) și mai ales pentru promoții prin baruri și supermarketuri, pentru operatoare pariuri sportive și pentru „munca de acasă”, cu singura condiție să ai internet.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De 29ani nimeni din media nu vorbeste despre acest lucru grav.Patronii sunt hoti, trag tepe la angajati,nui platesc dupa o luna sau doua mizand ca angajaza alti prosti dupa ei,asa sau obisnuit.Acum cand prostii sau desteptat si nu se mai duc sai ruleze acesti hoti, tipa ca nu au personal si ca tinerii nu vor sa lucreze.Minciuni.Iar cand dau salariu dau min pe economie, intro tara unde totul e ca in UE. Dar ei au conturi in paradisuri fiscale si tot felul de investitii si afaceri. Legile sunt facute doar pt favorizarea patronilor
0
0
Facturi in euro,salarii in lei.Politie,Sri,,Dna,Dipi,Dias,Jandarmerie,Fronitiera si alte structuri care sug pixul de prea multa sedere te asculta si te intercepteaza non stop.plecati din tara securista pana nu este prea tarziu!!!In Romania PUSCARIA ESTE LA MODA
5
0
Locuieste intr-un apart de doua camere cu inca vreo 6 saracii, bani de mancare, de autobuz, etc si mai ramane cu 100 de lire. Dar se lauda ca-i smeker ca are job in Anglia.
0
5
Cu cat ramane dupa plata chririei si a utilitatilor?????
1
4
ROMANIA TARA DE CACAT SI MAI RAU CA ESTE LOCUITA DE UNII IDIOTI.PISAMAS PE TARA IN CARE M-AM NASCUT
6
1
Preturi ca afara de multi ani,salarii ca in Africa, zona aia cu multe conflicte tot de atatia ani. Motivatia este preponderent cea negativa,in sensul ca daca nu esti docil,obedient si servil,poti fi dat afara imediat.Sefii, de regula alesi pe criterii de cel mai autoritar imbecil se ratoiesc la tine sau te ameninta permanent macar si voalat, de ce sa nu pleci in alte tari daca ai ocazia?Tinerii de azi nu mai suporta mizeriile sefilor, ca oamenii mai de varsta medie,obisnuiti o viata cu supusenia . Inca se vrea supusenie si acum,dar uite ca nu merge si e foarte bine ca nu se mai accepta.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367