REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

De ce NU MAI VOR SĂ MUNCEASCĂ în sezonul estival: ‘20 de ore, zilnic, mănânci resturi, iar bacşişul ţi-l ia patronul!’

De ce NU MAI VOR SĂ MUNCEASCĂ în sezonul estival: ‘20 de ore, zilnic, mănânci resturi, iar bacşişul ţi-l ia patronul!’

Replica API 25 aprilie 2018 | 11:10 1488

Aşa o fi oare?

Aşa o fi oare?

Hotelierii de pe litoral, prin vocea preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, spun că încep sezonul estival 2018 cu cea mai gravă criză de personal din ultimele trei decenii. Peste 5.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe litoral, susţinea acelaşi reprezentant al hotelierilor, în cadrul întâlnirii de luni, 23 aprilie a.c., cu ministrul Turismului, Bogdan Trif. Este lipsă de personal sau tinerii s-au săturat să fie exploataţi mai grav decât scalvii pe plantaţii?! Mesaje transmise cotidianului “Replica de Constanţa” privind experienţele prin care au trecut tinerii care au lucrat pe litoral, verile trecute, descriu bătaia de joc la care sunt supuşi angajaţii, o bună parte dintre ei minori.

Sezonul estival 2018 bate la uşă, iar operatorii economici susţin că, deşi sunt pregătiţi în proporţie de aproximativ 95%, găsirea de personal este încă o problemă. Şi încă una gravă, de vreme ce se discută despre “cea mai mare criză de personal din ultimele trei decenii”, după cum susţinea Mohammad Murat în întrunirea menţionată mai sus.

Vă redăm, însă, mesaje transmise ziarului “Replica de Constanţa” de cei care au lucrat pe litoral, verile trecute, şi care descriu perfect motivele pentru care tinerii au ajuns să prefere să plece în străinătate, fie şi pentru câteva luni, în loc să caute un loc de muncă prin staţiunile de pe litoralul românesc.

Program de 20 de ore, zilnic

“Prima dată m-am angajat la un hotel din Eforie Sud, în vara lui 2016, când aveam 17 ani. Eram ajutor de bucătar, ne ofereau cazare şi mâncare. Ştiam că voi munci din greu, nici nu mă aşteptam să îmi fie uşor. Dar ce am găsit acolo mi-a depăşit orice aşteptare! Pentru început, pentru că au avut un control de la Sanepid şi de la Protecţia Consumatorilor, ne-au pus să văruim bucătăria. Nu, nu au angajat un zugrav sau personal calificat, ci noi, fetele, ajutoare în bucătărie, am curăţat şi văruit toată bucătărie.

Patronii făceau economie de bani. Apoi, toată vara, programul a fost unul crunt: dimineaţă, la ora 5,00 era trezirea, la 5,30 – 6,00 trebuia să fim în bucătărie, de unde mai ieşeam undeva pe la 1,00 noaptea. Adică un program de muncă de 19 – 20 de ore. Nici vorbă de zile libere, nici vorbă de timp de odihnă. Nici vorbă despre ture de opt ore, cum ar fi trebuit. Sau măcar de 10 ore! Dacă voiam o zi liberă, să merg până acasă, trebuia să mă rog de patroană. Eram trei ajutori de bucătari, prea puţini faţă de numărul de clienţi şi de sarcinile pe care le aveam de îndeplinit.

La finalul verii, deşi semnasem contractul de muncă pe un program de două ore şi pe un salariu de 1.000 de lei, am primit doar 500 de lei pe lună. Mi-au reproşat că aş fi cerut bani pe parcusul lunii, înainte de ziua de salariu. M-au certat cu patronii, mi-au dat 200 de lei în plus şi atât. Am zis că vara următoare voi merge în altă parte, dar peste tot este la fel”, ne-a povestit R.V., o tânără din Constanţa.

Tertipuri pentru ca patronii să ia până şi bacşişul ospătarilor

Nici în vara următoare, când tânăra s-a angajat ca ospătăriţă pe o terasă din staţiunea Mamaia, situaţia nu a fost altfel. “În staţiunea Mamaia, programul era aceeaşi problemă. În teorie, ne-au spus că vom lucra o zi cu o zi. În realitate, pentru că nu reuşeau să angajeze oameni – veneau, dar stăteau o zi sau două şi plecau, nici nu se mai oboseau să-şi scrie demisiile, pur şi simplu dispăreau! – ne chemau zi de zi, de la 9,00 dimineaţă la 3,00 noaptea.

Clienţi nu prea erau, e drept, dar patronul nici nu voia să închidă mai devreme, dacă apare vreun rătăcit care vrea să se plimbe noaptea prin Mamaia?! Salariu de 1.200 de lei, cu promisiunea unor bacşişuri mari. Salariile le-am primit în tranşe de 200 – 300 de lei, şi cu întârziere, pentru că mereu patronul susţinea că nu se fac bani şi că are marfă de plătit. Cât despre bacşişuri…avea grijă să ni le ia şi pe acestea! Până ne-am prins ce făcea, şi am avut grijă să păstrăm toate bonurile.

La sfârşitul zilei, când predam banii, ne imputa tot felul de sume, sub pretextul că am bătut noi greşit bonurile pe casa de marcat sau că sigur ne-au plecat clienţi şi nu ne-au plătit. De câteva ori a trebuit să aduc bani de acasă pentru a plăti diferenţele pe care ni le imputa. Până când am început să păstrez bonurile şi să fac calcule, cu patronul de faţă, în fiecare seară. De atunci, dintr-o dată, nu a mai fost nicio diferenţă de plată!”, a continuat tânăra constănţeancă.

Cine îşi dă demisia înainte de finele lui septembrie, obligat să dea bani pe cazare

O altă tânără a povestit o experienţă asemănătoare, din vara lui 2016, din Vama Veche. “Contractele de muncă erau încheiate pentru şase ore sau chiar şi pentru două ore, dar munceam de dimineaţă până noaptea târziu. Ture de opt ore? Nu există aşa ceva! Salariile erau în jur de 1.500 de lei, iar unii patroni asigurau şi cazare şi mâncare.

De fapt, mâncarea erau resturile care rămâneau din ce se pregătea pentru clienţi, pentru masa de prânz sau de seară. Iar dacă cumva îndrăzneai să anunţi că vrei să pleci înainte de sfârşitul lunii septembrie, înainte de încheierea sezonului estival, patronii îţi opreau din salariu banii pentru cazare şi mâncare pentru ultima lună. Adică, în loc de 1.500 de lei, rămâneai cu vreo 800 de lei în mână.

De bacşiş…nu prea se făcea. Pentru că Vama Veche are căutare în perioade scurte, adică de Rusalii, de 1 Mai, pe 15 august, de Sfânta Maria şi cam atât. În rest este cam goală staţiunea sau dacă sunt turişti, nu sunt dintre cei cu bani”, a reclamat tânăra.

În aceste condiţii, este de înţeles de ce anul acesta sunt din ce în ce mai puţini tineri interesaţi să lucreze pe litoralul românesc.

Învăţământul profesional dual, o soluţie pentru formarea personalului?

În altă ordine de idei, se impune precizat că operatorii economici de pe litoral au posibilitatea de a-şi forma viitorul personal, printr-un program pus la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. Concret, operatorii economici sau asociaţii de turism încheie contracte cu ISJ pentru învăţământul profesional dual, obligându-se să contribuie financiar la formarea viitorilor ospătari – de exemplu! – în şcolile profesionale din judeţul Constanţa.

Contribuţia constă în acordarea unei burse lunare de cel puţin 200 de lei şi achiziţionarea de materiale didactice sau plata profesorilor de la materiile opţionale etc. La rândul lor, elevii se obligă ca, la sfârşitul studiilor, să se angajeze la respectivii agenţi economici. Până în prezent, interesul operatorilor economici pentru acest program este aproape inexistent. Doar Ana Hotels şi-a manifestat interesul şi contribuie pentru formarea unei clase pe turism, în învăţământul profesional dual, la o Liceul “Carmen Silva” din Eforie.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Demisii in bloc in varf de sezon de ziua marinei de exemplu!
4
0
Am avut o camerista care primea in mana 2000 ron, plus transport decontat, masa, bonusuri...Ce credeti ca intreba la ora 8 dimineata cand ajungea la pensiune? Ca vrea sa plece de la 12 ziua!!! Toata vara, asta era prima intrebare care-o framanta dis de dimineata! Nu intreba ce avem de facut in ziua respectiva.
1
7
In Sudul litoralului nu vin sa munceasca cu 2000 ron in mana plus cazare, plus masa, bacsis si bonusuri. Bine va fac aia din Mamaia. Cine sufera de Mamaia sa-si piarsa vara acolo. Apoi se plang ca i-au muncit patronii 17-20 de ore. Iar aia cu strainatatea ..de ce dracu nu spuneti ca platiti chiria 1000 euro pe luna, indiferent daca este Spania, Italia, Germania sau UK.
3
8
Asa este si in Bucuresti . Asa este in toate restaurantele. Oamenii s-au saturat sa fie batjocoriti .Ticalosii de patroni se plang ca nu gasesc angajati , dar nici nu- si schimba atitudinea , tot nemernici raman . Ce bine-mi pare ca oamenii s-au trezit! As fi foarte fericita daca nu s-ar mai duce nimeni sa lucreze in restaurante . Asa , poate vor invata nemernicii ,sa respecte angajatii si sa priceapa , ca prin munca lor castiga ei foarte multi bani !
7
1
Eu am avut business in Mamaia, la Casino.Mi-am platit angajatii cu 2000 de lei, program fix 8 ore cu prima la final de sezon 1000 de lei.Sunt total de acord ca este jalnic halul in care sunt tratati angajatii acolo. M-am chinuit 2 luni sa gasesc 4 oameni sa ii angajez ca toti fugeau de mamaia. ITM, Sanepid, si TOATE sistemele de control, eram OBLIGAT, LUNAR, sa COTIZEZ! La ABSOLUT TOATE INSTITUTIILE. Daca nu cotizam, eram taxat sau controlat.Am fost obligat sa inchei contracte cu firme de deratiare care NU FACEAU NIMIC. Sa nu mai zic de HOTII IMPUTITI DE LA POLARIS CARE IAU BANI CU LOPATA....
11
4
Plata la zi cel mai bine,si sa aveti mereu in portofel ori telefon nr. de la ITM,sanepid,ANAF,Pompieri,politia economica si sunati incontinuu pana vin,eventual si mass-media!
6
2
ocoliti grand imperial ballroom patronii sunt niste tepari !
12
1
Toate comentariile in care am facut referire la articolul scris chiar de Replica in ziua de vineri 14 iulie 2017 si intitulat "Sabroso, pizzeria groazei! Ce au gasit inspectorii OPC" au fost sterse. Mesajele sunt sterse, intrucat ei s-au inteles ca in anul 2018 sa le faca reclama cu orice risc.
11
1
ITM -ul in cardasie cu agentii economici, administratori, patroni si ce or mai fi ei.Ia sa existe cartela cu ora cand ai intrat si ora cand ai plecat de la serviciu. Corelata apoi cu foaia de pontaj, cu contractul de munca si la final cu statul de plata.Sa vezi atunci ordine si disciplina
7
0
Singura solutie este sa vina refugiati din siria si irak ca avem nevoe de forta de munca
10
4
Noi muncim afara . In cta au ramas borfasii hotii si petardele
16
1
Acolo ati ajuns dragi .... patronasi. A sosit si acel moment in care veniti cu texte de rahat..pozati in victimele desfiniitarii scolilor profesionale. FALS dragi intreprinzatori de-o vara. Si extra calificati la fel va comportati pentru ca asa a mers mereu dupa ce l-am executat pe nea Nicu. Tragem maxim pe fraieri iar in septembrie toata lumea cu dosarelul la somaj. Gresesc cu ceva??
14
2
asta asa e! muncesti f multe ore pe bani putini! unii nici nu au contracte de munca! dar ii intereseaza doar sa fie curat sa nu le inchida pravalia nu si de angajatii care cad din picioare! am inteles insa ca sunt si cei care promit si 3000 de lei per om plus bacsisuri si vezi doamne oamenii nu se baga....dar din cate stiu la constanta, salariul oferit mai peste tot este de 1500 de lei si muncesti si n weekend si stai si peste program....cele mai jalnice salarii ever! si n acest timp preturile au explodat in toate domeniile! bn ca au medicii dublu si noi avem flegma intarziata si aia drept sal
14
1
ce face itmul in afara de luat spagi?un chelner are 1000lei salariu pe luna.spaga nu exista cind se plateste prin card.patronii vor 10% din incasari cind clientii nu lasa nimic.munca fara concediu ,zile libere,duminici.nu vrei te da afara.sclavie koderna!
10
1
Au dreptate TOTI CEI CARE AU CONENTAT SI AU SCRIS AUCI.Asa este.patronii doar vor SLUGI.marele LOR INTERES este DOAR BANUL SI CASTIGUL LOR,restul NU AI INTERESEAZA.decit SA MUNCITI PE DEGEABA,mai bine MERGETI IN STRAINATATE.acolo banul e castigat cinstit si meritat.IN ROMANIA esti CLAR SLUGA LA PATRON.se practica apelativul SUBJUGAREA OMULUI DE CATRE OM.patronii de acum SUNT JIDANII SI EVREII DIN TRECUT.
15
2
propun ca parlamentarii si guvernantii sa se inscrie la astfel de munci , poate asa vor intelege si eu cum traieste omul de rand, in mare parte, datorita hotiei si imbuibarii peste limita alor. Foarte bine, sa munceasca familiile lor care s-au rasfatat pe munca de ocnas a angajatilor. Plecati tinerilor, in afara, oricum veti fi mai respectati si mai apreciati , iar munca va fi conform unor norme.
13
3
eu nu tin cu patroni probabil uni dintre ei sunt asa cum credeti muncesc angajatul 20 de ore le dau nu le dau spaga care le iese pe zi dar ca exista un DAR...sa faci bani sa dai salarii sa-ti platesti utilitatile sa-ti platesti taxele si impozitele sa mai vina si primaria sa-ti ceara pe bucata de terasa din fata unitatii 3 ron pe zi mi se pare absurd dragi consilieri care ati acceptat votatand aceasta lege unde v-ati gandit ca de vandut parcela din fata unitatii nu puteti sa o vindeti pai asta mai e afacere pai de asta nu platesc patronii pai de asta nu angajeaza mai mult personal
6
13
machedonii si tiganii sunt laturi ale rasei umane...doar hotie si inselaciune
21
6
Evitati tiganii si makedonii. Nu va angajati nici in gluma la cazaturile societatii romanesti. Cautati romani adevarati si cereti banii la zi. In felul acesta va poate da teapa doar o zi nu o luna. Daca se poarta urat lasatii balta in mijlocul sezonului. Astfel va veti castiga respectul patronilor.
44
3
nu stati daca nu va platesc, plecati imediat a doua luna
24
1
Fiecare avem dreptul sa ne alegem locul de munca in tara sau strainatate . Asa ca nu va mai plangeti ca nu gasiti fraieri pentu ca voi asta cautati .Nu mai suntem in anii 90 cand oamenii nu aveau de ales iar atunci chiar eram 22 milioane acum jumate mai sunt in tara .Iar dragi patroni in Grecia toata familia munceste in afacerea familiei dar voi vreti zeci de angajati iar la final ziceti ca nu a fost o vara rentabila pentru ca aveti cheltuieli multe . De ce nu reduceti din personal si sa va bagati copii la munca dar nu se poate ca nu mai are cine sa faca ture pe Tomis cu masinile .
36
1
Foarte correct. Cine nu este dispus sa-si plateasca decent amgajatii,sa ramana singuri. Si nu doar in ce tine de HORECA. Peste tot este cam la fel.
34
0
Patroni care se gandesc doar la cum sa traga spuza pe turta lor si sa ii doare in doas de angajati , sa suga o ceapa acum si sa nu se mai planga . Cand vor invata ca angajati sunt oameni si ca au nevoie de salarii motivante si de timpi de odihna , atunci vor gasi lucratori .
30
1
Samsarii din turism isi bat joc de salariati.
28
3
in care patronii care sunt buni cu angajatii sunt furati fara pic de mila, am facut prostia sa am incredere in angajati, i am lasat sa primeasca marfa magazinului, unul dintre ei si a luat decapotabila in toamna... am de scris pagini intregi despre cum sa nu fii bun ca ti o iei si nu am patit o o data ci 10ani de zile...jigodii ordinare in ambele tabere
22
8
OSPATAR CU peste 10 ani de experienta pe litoralul romanesc, Rin,Dunare,Marea Britanie,Grecia... Caut de munca astept oferte. Prezicez ca nu dau nici 0,1 la suta afara din spaga si vreau comision din vanzare. Pregatesc personalul la standarde inalte.
9
6
arabul asta nenorocit lucreaza numai la negru dar nimeni nu-l controleaza
26
1
draga sa stii ca toti platim taxe la stat sub diferite forme, dar muncim ca sa traim decent nu sa ne imbogatim peste noapte, sa ne luam intr-o vara si jeep si apartament si sa mai facem o excursie cu familia in strainatate!!!
24
1
O putuoare mincinoasa
5
16
asa este toata vara ; se munceste de dimineata pana noaptea tarziu , te plateste de parca iti dau de pomana, dar in schimb vor servicii de calitate; chiar nu vede nimeni nimic? te angajeaza cu part time si muncesti ca sclavul non stop; de ce nu se fac controalele asa cum trebuie , de ce nu exista 2-3 ture acolo unde este cazul , si de ce nu se plateste corespunzator ? vara preturile se tripleaza cel putin pe litoral , de ce nu si salariile ? daca toate acestea ar fi respectate ar fi coada la angajari , nu penurie de personal.
38
2
Perfect adevarat tot ce s-a relatat. Dupa 1990, in loc sa se deschida piata pt. accesul investitorilor seriosi, aici, natia majoritara din HORECA, au acaparat tot, fara a face investitii majore si fara a duce grija sclavilor, ca, deh, erau destui, si-i plateai la minim sau in bataie de joc. Acum, au si concurenta, iar cei calificati au plecat in vest. Deci, sa-si aduca neamurile sa lucreze pt. ei. Sau sa aduca sri-lankezi, vietnamezi sau chinezi. Pe chinezi sa nu-i lase cu valiza...
33
1
Ala cu 500 de euro....din 500 la stat merg 200, deci la angajat mai raman 300 '....sa stai tu si familia ta pe banii astia si sa muncesti 16 ore pe zi si dupa mai vorbim
28
3
Ca la CONSILIERII LOCALI PRIMARIA NAVODARI ai avut carduri sa le dai lor , amanrelor si progeniturilor lor ca sa stea toata ziua cu burta la soare si sa haleasca si sa bea moca !
19
1
Ocoliti hotel si rest Del Mar, patronii sunt mari tzepari cu personalul !
36
1
Vai de tine Murad , nu platesti transport, mancare din resturi ce ramane,program intre12-14ore,exploatezi minori,
29
1
Lasa ca traiesc bine romanii cu ajutoare sociale de ce sa mai munceasca!!! Le oferi 500 euro cu cazare si masa si ziua vor sa stea pe plaja iar noaptea in cluburi. Asteapta sa vina patroana sa infateze cu camerista, ca dehhh sunt obosite din cluburi, Din 500 de vizualizari la acest anunt de salarizare....ce credeti? 0 interesati.Hai Romanicaaaaa, da-le ajutoare socialeeeeeee
9
26
Felicitari pentru articol, Florentina! Sa inteleaga araboiul ala de ce nu au personal in turism!
31
5
patronii se comporta ca niste stapini de sclavi
33
0
Spuneti va rog si despre : Taxe la stat Organele statului - , gf, anaf , pompieri, itm, pol locala , pol economica,inpectori cultura ,sanepid ,taxe locale functionare promovare,taxa reclama ,taxele radio , forfetar , split tva , dublu cass ,pretul la curent pt societati.....si lista nu e nici la jumate
13
9
Asta e adevarul din turism, dar ne facem ca nu vedem.
26
4
Noi nu ne am platit salariatii de aproape un an de zile si nici nu vrem sa ii platim.Ne doare in cur de ei daca vor sa stea daca nu sa plece.Ne am gandit daca sunt asa de prosti sa le punem si o taxa cand vin la munca.Am vandut aproape tot ce exista fier dar banii i am bagat in buzunare noastre iar prostimea sa munceasca mocca daca vrea.Deviza noastra este...daca vreti sa munciti fara sa va platim este ok !!!
24
3
in sfarsit un articol corect care reflecta perfect realitatea..dragi patroni mergand pe premiza ca"altu asteapta la usa" s.ar putea sa puneti lacatul..sincer ma bucur de aceasta situatie
56
2
patronii sa isi aduca familia sa munceasca 20 de ore fara niciun ban !
48
2
ce ma bucur. In lacomia voastra dupa bani ati calcat pe cadavre. Luati de aici care vine sa mai munceasca la cipanezi. E doar.inceputul. hip hip hurray
48
3
asa este si eu am avut copilul si a muncit o luna fara sal plateasca pe motiv ca a esit lipsa
36
1
Bravo, au inceput sa se destepte roanii. Ce inseamna sa ai un imn national bun!
39
3
astia nu sunt patroni ,,sunt ciocoime ,,,trbuie jefuiti,,talhariti,,
34
0
Fiecare patron are cel putin o angajata favorita care a trecut prin patul lui.Chipurile ea are vechime si este priceputa.Aceste panarame care si o trag cu patronii si sufera de sefie au grija sa terorizeze si fizic si psihic,toate angajatele care vin si ele sa munceasca sa castige o paine.Din cauza acelor preferate ale patronilor pleaca de la locul de munca toti oamenii buni care chiar vor sa munceasca dar nu rezista.
53
1
Masochisti peste tot.Clientii - au o pofta nebuna sa manance la terase,restaurante,etc si apoi sa zbiere la ospatari ca mancarea nu e buna,ca au asteptat prea mult comanda,se tavalesc de nemultumiri... Ospatarii ,masochisti si ei : stiu ca patronii isi bat joc de ei la bani si conditii,clientii consuma si apoi o tulesc de la masa fara sa plateasca,etc.Concluzia : exista supermarket,hipermarket cu tot ce doriti desi nu va incap toate in burta!!!
32
1
cumva,e vreun machedon imputit?arab sau sirian?ca doar astia sunt in stare de asa ceva.Ar trebui facuta o lista pe f-book,cu numele si unitatile cu probleme,sa stie oamenii pe cine sa ocoleasca.ceva gen"lista neagra",asa sa ajunga infectii astia sa caute sclavi moderni in tarile non-u.e,sa le plateasca alora absolut tot.sa vedem,mai tine tzeapa?
42
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218