REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

De ce se tem angajații de la Șantierul Damen Mangalia că-și pierd locurile de muncă?!

De ce se tem angajații de la Șantierul Damen Mangalia că-și pierd locurile de muncă?!

Virgil STOIAN 24 aprilie 2024 | 00:00 5405

În urmă cu mai bine de o lună, Replica de Constanța trăgea un semnal de alarmă în privința situației de la șantierul Damen Mangalia. Atunci, vă spuneam că este posibil ca, în scurt timp, șantierul, lipsit de comenzi ferme, substanțiale, pe termen lung, să își închidă porțile, parțial, iar muncitorii, 1.500 aproape la număr, să fie trimiși în șomaj, deoarece nu vor mai avea de lucru. Iată, însă, că lucrurile nu s-au schimbat... sau, cel puțin, așa susțin unii din angajați, care se tem că vor fi dați afară, din cauza problemelor financiare pe care compania le are. Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul, a vorbit despre un eventual șomaj tehnic.

De ce se tem angajatii de la santierul Damen Mangalia ca-si pierd locurile de munca?!Proteste muncitori Damen

La Damen Shipyards Mangalia tensiunile au tot crescut în ultima vreme, din pricina salariilor mult prea mici, dar și a faptului că mai mulți angajați ar urma să fie disponibilizați. Salariații au protestat, în trecut, în fața  Ministerului Economiei, în speranța că se vor îndrepta lucrurile, însă degeaba... situația persistă, deși părea că apele s-au liniștit. Mai nou, angajații sunt speriați că istoria s-ar putea repeta, deoarece sunt amenințați cu șomajul tehnic, care nu se știe cât va dura și dacă vor mai avea un loc de muncă la care să se întoarcă. Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul, a ținut să asigure că nu este vorba despre așa ceva: „Nu cunosc să fie o astfel de situație pe șantier. Nu am cum să susțin un mesaj anonim al cuiva dacă nu s-a referit la ceva anume. Miercuri, 24 aprilie, este consiliul de supraveghere, iar luni, 29 aprilie, este AGA (Adunarea Generală a Acționarilor). Sunt mai multe teme pe ordinea de zi, unul dintre subiecte va fi cel referitor la continuarea activității, situația actuală a șantierului și proiectele potențiale. Se fac mai multe cotații, pentru mai multe proiecte se negociază în perioada asta, reprezentanții societății negociază cu clienții și încearcă să obțină acele scrisori de garanție bancară, inclusiv cu sprijinul acționarului majoritar. Nu e chiar atât de dramatic, se exagerează, nu s-a discutat nici un moment despre șomajul tehnic, cu atât mai puțin despre concedieri, dizolvarea societății. Acest lucru nu se va întâmpla deoarece Statul Român este acționarul principal și există atâtea facilități și interese pentru continuarea activității încât nu are nici o logică. Puține lucruri care se afirmă despre șantier sunt adevărate.”

De ce se tem angajatii de la santierul Damen Mangalia ca-si pierd locurile de munca?!Laurențiu Gobeajă

Nu știm ce o să se întâmple pe șantier

Se pare că actuala conducere a șantierului nu prea vrea să vorbească cu nimeni, acest lucru reclamându-l și Semiran Abdurefi, consilier județean USR, care a încercat să se intereseze de situația angajaților de pe șantier: „Noi am făcut o cerere către directorat să fim primiți să vorbim despre ce se întâmplă în șantier. Și ne-au expediat imediat și nu ne-au primit. Am fost până acolo și ne-am întâlnit cu liderul de sindicat Laurențiu Gobeajă și ne-a zis că nu e timpul să facă protest, că nu mai au de lucru, că în aprilie se termină tot. Că trebuie să se discute, să se înțeleagă, să fie liniște. Nu știm ce o să fie acolo sau ce o să se întâmple cu cei care lucrează pe șantier.

De ce se tem angajatii de la santierul Damen Mangalia ca-si pierd locurile de munca?!Semiran Abdurefi

Vă reamintim că reporterii Replica au încercat de nenumărate ori să contacteze conducerea Damen, dar se pare că aceștia nu vor să comunice publicului detalii despre situația în care se află, aceștia nu doresc să ia contact cu nimeni din exterior. Nu știm care este situația exactă a muncitorilor însă sperăm să se rezolve cât de curând.

În 2021, Damen Shipyards Mangalia SA a declarat 1.907 angajați, pierderi peste 77,98 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 552,48 de milioane de lei. Alte date publice despre rezultate financiare din ultimii doi ani nu sunt disponibile. Oare de ce?!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cateva din mesajele de mai jos sunt la obiect formulate...pt nestiutori care s au la sat impresionati de bunatatea grupului Damen , vin eu cu ceva informatii dintr un domeniu conex - navigatia si agenturarea navelor.In primul rand olandezii aveau nevoie de toata forta de munca formata de coreeni.Si nu a fost putina!Apoi aveau nevoie sa inchida santierul pt reprezenta un concurent serios la marea placinta a industriei navale.Felia se ingusta.Urmatorul pe lista lor este portul CT AGIGEA!aCESTA ESTE SI MOTIVUL PT CARE SEOPUN CU VEHEMENTA INTRARII IN SHENGEN. numau din zona comerciala Rottherdam - Amsherdam - Olanda obtine venituri de peste 2 miliarde de euro anual numai din tranzit.Dar serviciile de pe urma carora
1
0
YOANEE , retardule ai pus botul la 2500 de euro si cateva salopete pt care tot tu muncesti bouare ! crezi cumva ca iti da cineva ceva de degeaba in afara?ai crezut ca esti destept scriind mesajul de mai jos? ceea ai aflat tu de la TV este exact ceea ce trebuie poporul sa afle!realitatea este cea din teren bouare , santierul se inchide iar p****i ca tine - masa de manevra pleaca sa sclavagesca in Olanda SI IN ALTE PARTI UNDE GRUPUL DAMEN ARE SANTIERE INCLUSIV PRIN INTERPUSI- COMPANII INREGISTRATE IN PARADISURI FISCALE ( asta daca intelegi ce insemna). Mai cauta putin pr Dr.Google SI APOI APUCATE DE SCRIS !!
4
0
Băi distrusule, eu zic să dormi cu bagajul făcut. Mai e puțin și se sparge buboiul în compania asta…. și atunci o să venim după tine, să-ți arătăm cum e cu ‘exagerările’
2
0
Domnul lider, afirma cu nonșalanță cele citate de articolul de mai sus, plus multe alte tâmpenii și minciuni, după care cere drept la replică deoarece sursa nu a fost citată corect...ulterior folosește site-ul sindicatului pentru a LAMURIIII DOMNE’ ANGAJAȚII CU PRIVIRE LA DEZINFORMARE….si ce credeți? Confirmă și mai tare ca nu are nicio legătură cu realitatea!De ce nu folosește activ în schimb site-ul pentru a emite comunicate cu informări, mici, mari, tocmai pentru a nu genera discuții false, nu știm!Acest personaj tratează cu dispreț orice sursă externă care încearcă să elucideze aspecte pe care, inevitabil nu le cunoaște în termeni corecți…cum ar fi SITUAȚIA ACTUALĂ A ANGAJAȚILOR EXTERNI SOCIETĂȚII, ÎN CONDIȚIILE PROBLEMELOR ACTUALE ALE LICHIDITATILOR.
2
0
Acum ami pare rău să vă spun dece nu ați rămas cu korea .... ????măcar aveați un loc de munca și salariile asigurate.. ?????
1
0
Vineri va apărea ziarul intern,in care veți fi informați ca sa facut tot ce este omenește posibil dar sunt in situația de a trimite in somaj 600 de muncitori si 200 de TESA,va va promite ca in anul ce vine va fi ,,roz” ca sacoul lui Rares Bogdan…dar asta e sfarsitul Santierului de la Mangalia…
8
0
Cel mai mare sifonar de le santier ! 0785309260 … omu sifoneaza toate smekeriile care le fac angajatii , sefii pe santier ! Binganitor cu renume !
2
0
De ce tem n.au sa scape. Să pună mâna pe ciocan sa le dea la nicovala la jegurile care au patronat furtul și curvasareala din șantier. Sa.si facă dreptate . Louatz la pwwwla jegurile președinte peneliste și ce mai găsiți. Cu pumnul se face istorie. Pe ei pe mama lor!!!
4
4
Noi2 avem o vaca. Eu golandez iau laptele , tu ruman iei grajdul si-l ingrijesti, aduci paie tzeseli vaca, o duci la veterinar iar la sfarsit tu-ti vinzi cascavalul Guda si-ti ei banu iar rumanul plateste hangaralele! Asa a fost asa va povestesc
16
0
la PZD SI PNL ca sunt mana in mana.Mai bine luati pe astia noi, dar iesiti la vot
6
2
Gobeajă e un mincinos!
11
1
Gobeaja e tradator,stie foarte bine ca de la 1 Mai nu mai exista nici un subcontractor in santier,stie ca se trimit 600 de oameni in somaj,stie multe lucruri pe care le veti asfla in max 2 zile...sa plece doar r ahatul ala de copaie de au urcat o pe barja....
18
0
Gobeaja are indicatii sa va tina in frau, este an electoral… dupa alegeri, el cu recompensa voi cu somajul sau sclavia pe santierele dij olanda
8
1
Mamaa dar unde l ați gasit pe presedintele de sindicat?
8
2
Mamaa dar unde l ați gasit pe presedintele de sindica?
5
1
Se exploateaza oamenii iar profiturile se duc acolo unde a fost mereu tinta,adica in conturile celor care stapaneau santierul. Conducerile romanesti au comportamente de slugi fata de straini si dispretuitoare,cinice ,chiar malefice fata de romani. Ca atare,ca au fost greci,coreeni,acuma olandezi,situatia e la fel. Mangalia nu are cum sa absoarba somerii,multi oameni efectiv au avut destinele facute praf de partea romaneasca a conducerii santierului,ca sa arate ca iaca,si ei sunt sefi ,in loc sa ceara actionariatului Roman sa intervina promt. Presa si sindicatul au fost evitate ca parteneri,pe cat posibil,iar angajatii tinuti in stres si lipsa de informare corecta si la timp. Orasul are nevoie de reorientare economica. Santierul ramane un fel de rau inca necesar,dar rau,foarte rau. Era mai bine fara el. Niste salarii ca acolo se pot lua si din locuri unde nu e asa mizerie umana ,umiliri,distrugeri de vieti amagiri.
13
0
Gata sa închis santieru votati PSD PNL
7
2
De fapt e vorba ca a platit sefa noastra a musulmanilor semiran un articol nare treaba cu santierul. Sarumana maman ca nu ne-ai dat in gat pe musulmani ca construim aiurea i-ai dat numa pe romani se stie ca esti din sistem la sanepid da esti mama noastra afara cu romanii
2
7
Presedintele de sindicat minte! Se pare ca nu are nici cel mai mic dram de respect, nici macar in al12-lea ceas, fata de angajati. Situatia sanierului este dezastruoasa si vizibila pentru toti si coroborata cu lipsa de comunicare si catorva lamuriri care ar putea linisti personalul, este normal sa dea nastere zvonurilor si scenariilor. BAI INCOMPETENTULE, AI O DATORIE MORALA FATA DE FIECARE ANGAJAT PE CARE AI OBLIGATIA SA-L INFORMEZI, NU SA-L TRATEZI PLICTISIT SI AROGANT Eu nu înțeleg…chiar nimeni nu observă ca acest individ, reprezintă orice altceva, numai interesele angajaților,nu?????!!!
13
0
sa dati mwuuie PZD-ului ! Nu au facut nimic ca sa va rezolve problemele din santier , doar iau pupat in kuur pe porcii olandezi !!
16
2
mai Nenea Yonica....nu cumva esti unul dintre cei care se infrupta la masa ..Dutch guys? ca prea ai intrat cu boncancii ?§§ bai nenea//ca sa furi forta de munca calificata es simplu---nu platesti salarii -- tii oamenii la limita supraviturii.Pui si un putin stres pe ei prin maistri sau alti sefi. cat despre technica si ce s a sifonat la mangalia....mai cauta articole pe r eplica si o sa cam ramai cu gura cascata.ce legatura are faptul ca tu te schimbi de haine si alte alea la yacht uri.ai vrut sa te lauzi unde lucrezi? pai , boi ca tine care bucura de banita cu ovaz pusa in fata ca sa NU se uite inainte , fac praf tarisoara asta. treaba e ca santiErul va pune lacatul pe poarta si atu=nci sa vezi tragedie in toata zona.subscrie si eu - TU CREZI CA TOTI SUNTEM CU TRAISTA IN BAT GATA DE PLECARE?mai suntem si noi astia p****i care vedem cum se duce de rapa ceea ce au construit parintii nostri!CARE VREM SA NE CRESTEM COPII AICI , ACASA , DAR SA AVEM SI LOCURI DE MUNCA PLATITE!
22
0
mai Nea Yon, cel de mai jos care a scris a atins esenta problemei , din cate vad in measjul tau tu ii aperi pe cei de la Daman...Sunt oameni care au co,nstruit santierul care nu vor sa plece ..tu din descriere stii exact cum se fura oamenii ..Prin agentii , e corect ceea ce scrii.Dai ai deviat de la subiect.Machiavelli are dreptate in in ceea ce scrie tu nu ai comentat legat de faptul ca un santier construit de batranii Romaniei se duce de rapa.A
17
0
Pentru Machiavelli, care crede că știe tot , un update la cunoștințe. Am fost și la Mangalia, Galați și in Olanda in șantierul Damen. In primul rand ei aveau nevoie de șantier că sa poată construi navele , iar dotarea se face in șantier în Olanda, așa că nu aveau ce tehnica sa ia ei . In Vlissingen la construirea iahturilor de lux in fiecare zi ești obligat să îți schimbi hainele de muncă. Iar referitor la salariați să știi că pleacă prin agenții de muncă, Damen nu angajează direct. Și chiar au mereu discuții cu agențiile peste 400 la număr să nu le mai ia forța de muncă din șantiere. Iar oamenii pleacă pentru bani, nu cred că salariul minim in șantier a ajuns la 2500 de euro net . Și când l-au cumpărat, in cazul in care îți amintești nu Damen a fost câștigătorul licitației, iar statul r*mân a fost refuzat de doua ori din cauza pe care o bănuiești. Iar statul r*mân are 51% din acțiuni.
1
18
Pana la urma Grupul Damen si a atins tinta...falimentarea unuia dintre cele mai mari si bune santiere din Europa...si bineinteles --FURTUL DE SPECIALISTI -- majoritatea oamenilor care au excelat in constructia si repararea navelor la Mangalia sunt in Olanda.Un sudor are nevoie de de minim 3 ani de practica --LCN istii cam tot pe acolo.Asa ca domnii olandezi au luat totul de a gata.Cu investitii minime si au asigurat forta de munca si contracte pe termen lung.Nu poti onora contracte fara oameni calificati.Din santier au sifonat cam tot ce se putea...de la materiale si technica pana la lucrari de intretinere supraevaluate.Si nu faceau asta fara girul partii romane.
24
0
ratingul de tara bbb minus urmatorul e junk ce pretentii mai aveti
13
0
Firma olandeza de mwuuisti mincinosi ! SICTIR !!
20
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272