REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

De ce strâmbă din nas bătrânul Ovidius?

De ce strâmbă din nas bătrânul Ovidius?

Replica API 4 mai 2018 | 14:01 414

A început Street Food Festival!

A început Street Food Festival!

Street Food Festival a revenit la Constanţa. Piaţa Ovidiu este, din nou, locul de întâlnire pentru gurmanzi şi amatorii de spectacole – chiar sub nasul marelui poet Publius Ovidius Naso; desigur, burgerii, îngheţata şi plăcintele sunt mai interesante în comparaţie cu o vizită la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa! De fapt, care muzeu? Care poet? Cele două repere de istorie din Piaţa Ovidiu aproape că nu mai există. au fost „acoperite” de rulote şi mirosuri care mai de care mai îmbietoare.

Desigur, nu e rău că la Constanţa se organizează un festival de burgeri şi aşa mai departe. E chiar impresionant că în piaţetă au „campat”, una lânga alta, zeci de camionete încărcate cu tot felul de bunătăți. Te decizi cu greu de unde să comanzi ceva de-ale gurii; aproape de la toate tonetele ţi se oferă bon fiscal, iar cei care prepară mâncarea lucrează curat – nu ai cum să nu vezi şi nici nu trebuie să ai cursuri de specialitate, să-ţi dai seama! Şi, totuşi, revenind la marele poet Ovidius: continuăm să îl pedepsim, chiar şi după 2.000 de ani de la moartea sa? Pedepsit cu exilul, Ovidius pare să „strâmbe din nas” de pe soclu.

Prea puţini îl mai remarcă. În faţa lui se află o tonetă, un tomberon, la stânga şi la dreapta sunt mese unde se mănâncă, iar puţin mai încolo e scena pe care cântă, începând de joi seara şi până pe 6 mai, artiştii timpurilor actuale. Evenimentul – Street food Festival e de salutat în oraşul de la malul mării. Decenţa însă ar fi impus ca perimetrul în care se află statuia marelui poet să fie delimitată.

Să i se ofere vizibilitatea cuvenită; să nu sfârâie cartofii prăjiţi chiar sub statuie; să dăm şansa celor care vin în Piaţa Ovidiu doar de dragul unui burger să realizeze: Aici este o statuie a cuiva reprezentativ!; aici este un Muzeu de Istorie! Apropo, domnilor de la muzeu le-a fost cerută o opinie? Sau... la ce-ar conta opinia, dacă oricum, în situaţii când li se cere un punct de vedere, îşi pun mâinile la ochi şi la urechi: „Dar, vaaai, să nu se supere vecinii!” – şi ştiu domniile lor exact la ce anume ne referim!

Pentru cei care nu ştiu, au uitat sau nu au sesizat că în piaţetă se află o statuie, facem următoarele precizări: este statuia poetului Publius Ovidius Naso. Născut la 20 martie 43 î.Hr. în oraşul Sulmo (astăzi Sullmona), în Italia, poetul a fost exilat la Tomis (Constanţa de azi), pe ţărmul îndepărtat al Mării Negre. A fost pedepsit pentru ceva c ear fi văzut sau pentru o dragoste interzisă. Ovidiu însuşi scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie şi o greşeală. A încercat în zadar să obţină graţia împăratului care îl exilase. A continuat să scrie poezii şi ar fi murit în anul 17 d.Hr. la Tomis, unde a fost şi înmormântat.

Statuia care îl reprezintă a avut şi ea un trecut zbuciumat. De fapt, niici prezentul nu e tocmai luminos. Este primul dintre monumentele ridicate la Constanţa după alipirea Dobrogei la România. Statuia din bronz care îl înfăţişează pe Ovidius într-o atitudine adânc meditativă a fost dezvelită în august 1887 - era amplasată cu faţa spre nord, iar la acel moment avea o pană în mână (stilus pentru scris). În 1921 a fost însă mutată, iar asta pentru că începea construcţia actualului Muzeu de Istorie (la acea vreme Palatul Primăriei).

În timpul ocupaţiei bulgaro-germane (1916 - 1918), statuia a fost într-un mare pericol! A fost cât pe ce să fie dărâmată de bulgari, însă a fost salvată de nemţi, care au ordonat ca Ovidius să fie repus pe soclu! În timpul acestor manevre, pana din mâna lui Ovidius a fost distrusă.

Începând cu anul 2017, statuia este martora cartofilor prăjiţi şi a burgerilor, a îngheţatei şi a prăjiturilor vândute din rulote!

Iar acum, câteva date despre festivalul care a “cotropit” zona în care meditează Ovidius, cu faţa către mare:

Street Food Festival are loc de joi și până duminică seară. Totul va fi acompaniat de muzică live, interpretată de artiști celebri, cum ar fi Șuie Paparude, Les Elephant Bizarres, Mr. Jurjak și Lucia.

Pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții normale și fără incidente, Primăria Constanţa a anunţat că au fost dispuse măsuri de blocare a următoarelor artere de acces: strada Marc Aureliu la intersecția cu strada Dimitrie Cantemir și strada Vasile Canarache la intersecția cu strada Petru Rareș, din data de 03.05.2018 începând cu ora 08:00, până în data de 06.05.2018 la ora 23:00.

De asemenea, din data de 03.05.2018, ora 13:00, până în data de 06.05.2018, ora 23:00, vor fi închise: strada Mircea cel Bătrân la intersecția cu strada Sulmona, bulevardul Tomis la intersecția cu strada Sulmona, strada Petru Rareș la intersecția cu strada C.A. Rosetti, strada Traian la intersecția cu strada Sulmona, strada Revoluției din 22 decembrie 1989 la intersecția cu strada Crângului și strada Arhiepiscopiei.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cucu e o analfabeta.
3
1
cipaniada gurmanzilor 2018.
5
5
Romilor romanilor saurilor
5
2
45 rulote? sunt handicapati rau de tot....sa ma cac in gura voasta de jurnalistii pulii...
3
3
De vazut filmul documentar Ovidius-50 de ani de la infratirea oraselor Constanta cu Sulmona.
10
0
Paine si circ. Cea mai veche si de succes reteta pt a spala creierul pulimii. Nu mai vezi mizeria din jur daca esti prea ocupat sa bagi potol sub nas, sau sa casti gura la unii care zbiara pe o scena. Cam asta e rolul festivalurilor de genul asta. "Fraierii" sunt multumiti, adm. locala se poate tine de furat si de nazbatii linistita. Oricum nu ajunge un leu la buget. Banii scosi din evenimentele astea dispar prin diverse metode in buzunare adanci si ascunse.
9
4
ce oras urat,Constanta are cea mai urata piateta din toata Romania,nu se compara cu Brasov,Sibiu,Cluj,si multe altele,in Constanta e ca la tigani,acea cladirea a muzeului este in stil neo-romanesc,apoi cladiri din perioada interbelica, apoi blocurile comuniste,si apoi acea monstruozitate de cladire facuta in perioada capitalista de dupa 89.De ce nu se face o armonizare acolo?gasiti un numitor comun, cosmetizati si celelalte cladiri, si faceti ca totul sa arate cat de cat estetic, obligati si pe ceilalti proprietari de cladiri sa fatzeteze cladirile in stil neo-romanesc, sau un alt stil clasic
20
5
Stramba din NAS , pt ca il chema Ovidius Publius NASO ! Dar este ''grele'' pt. o absolventa de facultate privata ! Cultura generala nu reprezinta apanajul oricarei mazgalitoare de articole !
7
7
Nu inteleg sensul articolului, vorbim la propriu despre o statuie sau vorbim metaforic? Statuia in sine nu are viata, reprezinta doar un simbol, de asemeni chiar si metaforic, cred ca Ovidiu ar fi placut surprins de forfota de oameni ce stau in jurul statuiei sale. De asemeni nu cred ca Ovidiu sufera atat de mult de atentie in cat sa isi doreasca adoratia multimii. Cand era in viata, el a fost un observator mai mult decat o persoana care sa isi doreasca baia de atentie si multime.
7
9
Bravo Replica!cel mai bun ziar....restul e copy paste
6
5
Este perfect in regula sa respecti memoria poetului,insa niste evenimente foarte limitate in timp prin preajma statuii chiar nu deranjeaza istoria. Ce facem acum,oprim viata in jurul monumentelor si statuilor din ipocrizie,sau invatam dracului istorie si totusi traim zilele ce le avem inca,cu veselie si fara sa facem mizerie fiecare in detrimentul celorlalti? Slava cerului,avem si statui ale lui Eminescu,una in buza plajei din Mangalia si totusi oamenii se dezbraca la slip si beau bere,fie ca stiu sau nu sa recite o strofa din operele marelui poet. Lumea are stramosi dar si o viata inainte.
8
6
dupa ultimul festival, primaria a trebuit sa curete pavajul cu apa sub presiune si tot nu a iesit curat. bani dati de constanteni pe firma de curatenie . acu vin iar jegurile de tonete la preturi mari, calitate indoielnica. prefer oricand un restaurant, sa iau un burger de acolo. igiena e mai ok, ai si toaleta. apropo, unde se pisa bucatarii din tonete? apoi unde se spala pa maini? pofta buna fraierilor
17
4
Nota 10 pentru articol !
7
6
vremea fiind frumoasa si calda multe fete tinere si aratoase poarta fuste cu reducere de material,asa ca lui ovidiu publius naso,iubaret din fire,i se ridica mai degraba cucul decat sa-i se strambe nasul,de altfel problemele cu bucaleala l-au adus la cta,punct terminus pe harta imperiului roman
7
5
Foarte bun articolul Poate multi au citit si au si retinut informatiile despre OVIDIU si poate ca organizatorii vor lua masuri de corectare a situatiei .Felicitari autoarei Alexandra Cucu rar citesc articole interesante in Replica
8
2
Sa vedem curatenia de dupa. Si petele de ulei de la jeghrile de rulote o sa fie martore multi ani. Acolo se strang parinti cu copii ca se joaca in jegul de pe jos ca de spalat nu a auzit nimeni.
13
2
Altceva nu stie acest primar. Nu a facut nimic, doar proiecte pe hartie si un oras mizerabil
13
3
Locul statuiei se afla foarte aproape de locul unde a fost ingropat Ovidius. Noi cretinii de azi avem prostul obicei de a crapa in noi prin cimitire. Prioritatea autoritatilor locale pentru Constanta este tigania. In fata carui Muzeu de Istorie si Arheologie de pe planeta asta ati vazut ca se intampla asa ceva?
15
2
Pentru toti prostii care mananca kakao despre constanta - - - la mumu !!
7
12
DECI.....MAI COMENTATORII LU PESTE..DE FAPT VOI NU VRETI DECAT SA TRAGETI PE NAS SA VA IMBATATI CA CHIORII SA FACETI FIGURATIE PRIN CLUBURI SA VA CAZATI PE PLAJA SA VA CACATI SI PISATI UNDE DORMITI SA MANCATI UNDE VA CACATI SA NU VA PLATITI TAXELE SI IMPOZITELE SA AI NET NELIMITAT PENTRU CA MERITI SI MULTE ALTE DREPTURI PE CARE CREDETI CA LE AVETI FARA SA DA TI NIMIC...ORASUL CONSTANTA AVEA CANDVA IN PENINSULA UN CAZINOU SI O STATUIE....ACUM A AJUNS UN O PIATA DE VECHITURI PLINA DE MIZERIE DE DEPRAVARE SI DE PROST GUST....CA CE NE TREBUIE NOUA STATUIE IN MIJLOCUL PIETII CA NE INCURCA !!!!
18
5
Popor de tigani smardoi si cocalari
15
8
tocmai acum ti-ai adus aminte de statuie? ca pana la acest eveniment, nu a avut nicio importanta....
6
11
Poate stramba din nas cand ai trecut tu pe acolo....cand am trecut eu zambea
8
11
Articol de pishat ! Asa si !? S-a suparat o statuie ca nu ai mancat tu moca , ziarista lu' peste rasol !
15
15
De tot kkatul
13
14
Fa idioata satului ai auzit de Trafalgar Square si ce se organizeaza acolo? Coloana lui Nelson ? Taci si dute draq la gaini
14
19

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272