REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11.7° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

De la ce îți apar vânătăi peste noapte. Pot fi un semn de alarmă

De la ce îți apar vânătăi peste noapte. Pot fi un semn de alarmă

A.F. 12 decembrie 2022 | 00:00 2321

Ai observat că ai vânătăi pe corp, apărute din senin? Vânătăile apar atunci când sângele este prins sub piele, de obicei în urma unei lovituri care deteriorează vasele de sânge mici. Cu toate acestea, nu toate vânătăile au o explicație simplă.

Deși, vânătăile apărute din senin nu înseamnă neapărat că o persoană are o afecțiune medicală, ar putea fi necesar totuși să discutați cu un medic.

Majoritatea vânătăilor nu sunt un motiv de îngrijorare și se vor vindeca în câteva săptămâni. Cu toate acestea, vânătăile apărute fără un motiv aparent, pot fi un simptom al unei afecțiuni. Vânătăile de pe trunchi, spate sau față necesită o atenție sporită.

”Apariţia din senin a vânătăilor nu este o boală în sine, poate fi vorba despre o fragilitate a vaselor de sânge din naştere, poate indica o carenţă de vitamina C sau de calciu şi magneziu sau poate fi efectul secundar al aspirinei în exces, al medicamentelor anticoagulante, dar şi al anticoncepţionelelor orale”, explică medicul Valerian Ciubotaru, flebolog la Clinica Medicală Flebestet din Bucureşti.

De ce te învinețești ușor

Există anumiți factori care te pot face mai predispus la învinețire. Iată care pot fi:

    Vârsta: adulții mai în vârstă sunt mult mai predispuși la vânătăi. Pielea devine mai subțire și mai puțin flexibilă, în special în spatele brațelor. Vasele de sânge își pierd elasticitatea și se rup mult mai ușor;
    Sexul: Femeile tind să învinețească mai ușor decât bărbații. Deși, nu există dovezi medicale concludente cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, femeile au pielea mai subțire, așa că se învinețesc mai ușor;
Genetica: poți avea o predispoziție către învinețire din familie. De exemplu, boala von Willebrand este o tulburare ereditară în care sângele nu se coagulează corespunzător. Acest lucru duce la apariția unor vânătăi. Cu toate acestea, afectează doar aproximativ 1% din  populația Statelor Unite, scrie doctorulzilei.ro.

Vânătăi apărute din senin, posibile cauze

Învinețirea inexplicabilă este foarte frecventă și se vindecă relativ repede. Cu toate acestea, dacă o vânătăi persistă, se modifică în dimensiune sau arată neobișnuit, poate exista o afecțiune de bază sau alți factori declanșatori.
Medicamente și suplimente

Medicamente precum anticoagulantele, antiinflamatoarele nesteroidiene și corticosteroizii reduc capacitatea sângelui de a se coagula. Acest lucru poate duce la apariția vânătăilor.

Unele studii sugerează că anumite suplimente alimentare – cum ar fi uleiul de pește, usturoiul și ginsengul – pot fi, de asemenea, factori declanșatori pentru sângerări și vânătăi.
O tulburare de coagulare a sângelui

Tulburările de coagulare subiacente – cum ar fi hemofilia, trombocitopenia sau deficiența factorului V – pot provoca vânătăi.

Hemofilia este o afecțiune genetică ce presupune lipsa factorului de coagulare VIII sau IX, ceea ce duce la vânătăi excesive. Este o afecțiune rară care afectează mai ales bărbații.

Persoanele cu trombocitopenie imună au un număr scăzut de trombocite, iar vânătăile pot apărea fără niciun motiv. Trombocitele sunt celule care ajută sângele să se coaguleze și să oprească sângerarea.

Deficitul de factor V este o tulburare rară de sângerare în care lipsește factorul de coagulare a proteinelor V. Acest lucru împiedică coagularea sângelui. Simptomele pot apărea la orice vârstă, dar cele mai grave cazuri tind să apară în timpul copilăriei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108