REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De MÂINE, avem voie pe stradă doar cu MĂȘTILE FFP2 și CHIRURGICALE

De MÂINE, avem voie pe stradă doar cu MĂȘTILE FFP2 și CHIRURGICALE

Replica API 7 ianuarie 2022 | 16:25 7695

ATENȚIE!

ATENȚIE!

Din data de 8 ianuarie intră în vigoare noi restricții, între care și eliminarea măștilor de protecție textile. Astfel, cele permise sunt de tip medical sau FFP2. Însă, mare atenție! Infocons (Organizația pentru Protecția Consumatorilor) atrage atenția că au fost emise alerte cu privire la acest tip de măști.

La punctul 5 din anexa Hotărârii nr. 1 din 05.01.2022 este specificat: Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Precizăm că măsurile au fost adoptate și vor intra în vigoare din 8 ianuarie.

Astfel, InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măștilor de protecție neconforme. Conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea: 25 % au fost emise de Belgia, 18.66 % au fost emise de Germania, 9.85 % au fost emise de România.

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea: 84.50% Republica Populară Chineză, 6.33% necunoscută, 4.22 % Turcia.

De regulă, măștile de tip FFP2 gi FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație

Prezența acestor valve asigură doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosfera, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă.

Marcarea acestor măști se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască.

Principalele informații ce trebuie să se regăsească sunt:

– numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi:

– ,,NR’, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb; Exemplu: FFP3 NR;

– ,,R’, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este reutilizabilă; Exemplu: FFP2 R.

“Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine, 0219615!”, a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar masca din material textil nu mai este acceptata, pe care oricum o purtau foarte putini oameni. Nu va mai ambalati aiurea.
1
0
Cine nu imi da voie ? Politia ? Nu cred ca sunt capabili sa verifice masca mea si nici nu au competenta pentru asa ceva. Au inca treaba cu protestele pentru ca pana acum au primit numai gogosi.
3
1
Se PROPUNE!.deci Nu e obligatorie
7
1
caca.....oaaaaaa....
12
1
Ce perioada dificila ma muri-ar ma-ta?!?!?
6
1
Tembelilor ! Chiar nu stiti sa scrieti un articol ?
20
0
ziarul are procent din vanzarea acestor masti...?!?
17
1
Ce beneficii au specialistii care au pus aceste conditii doar cu mastile medicale. Au beneficii economice?
11
1
La dezinformare si mancat kkt pe bani se pricepe media cel mai bine
42
0
Si mastile chirurgiacle sunt admise. Ba, da sunteti de groaza cu dezinformarile!
56
0
Pentru dezinformare ar trebui sa fiti amendati de CNA.
62
0
Domnilor jurnalisti, nu mintiti! Informatia corecta este ca nu se mai accepta masca de panza .Doar mastile medicale SAU FFP2
72
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614