REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De sărbători, pensionarii NU mai fac coadă la Casa de Ajutor Reciproc

De sărbători, pensionarii NU mai fac coadă la Casa de Ajutor Reciproc

Replica API 11 decembrie 2019 | 00:00 441

Cu toţii ştim cât de greu se descurcă vârstnicii cu pensiile pe care le încasează lunar de la stat, pentru cei mai mulți dintre ei sumele fiind modifice și abia dacă le ajung de medicamente şi utilităţile casei. Unii, sunt ajutaţi de copiii lor, alții sunt nevoiţi să facă împrumuturi pentru a avea ce pune pe masă, fie că vorbim de sărbători ori de hrana zilnică. Sunt și situații când vârstnicii vor să-și bucure nepoții, iar atunci apelează la singura lor sursă de venit în afara pensiei: Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. De la începutul anului, peste 5000 de pensionari au apelat la această modalitate de finanțare însă, din păcate unii nu reușesc să-și achite creditul integral, așa că sunt executați silit.

De la începutul anului curent până la acest moment, 5206 de pensionari au apelat la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța. Unii solicită sume mici, alții ajung să aplice pentru 15.000 lei, fiecare în funcție de nevoie. În timp ce unii contractează credit pentru medicamente și pentru a-și plăti uitilitățile, alții cer bani pentru nepoți, pentru cadouri ori pentru a le plăti facultatea. ”Fiecare împrumută cât are nevoie și pentru ce are nevoie. Unii au datorii la lumină, alții pentru medicamente, dar sunt care cer pentru a-și ajuta nepoții, copii. De exemplu, am dat recent un împrumut unui pensionar căruia îi veneau nepoatele din Anglia și voia să le ia cadouri. Alții au cerut pentru a plăti facultatea. Depinde caz”, a declarat, pentru Replica, administratorul CAR, Georgeta Buliga. Luna decembrie nu a adus mai mulți vârstnici ca în altă perioadă a anului, așa cum se întâmpla în anii trecuți, atunci când pensionarii stăteau la coadă pentru a lua bani să se pregătească de sărbători.

Pentru a beneficia de un împrumut, pensionarii trebuie mai întâi să devină membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa, plătind o cotizaţie. La o lună de la înscriere, dacă depun o sumă, vor primi ca împrumut de trei ori mai mult suma de la cotizaţie. În unele cazuri, este nevoie de un girant, dacă suma solicitată este mai mare decât fondul său.

Executați silit pentru neplata ratelor

Sunt însă și cazuri în care pensionarii nu reușesc să achite integral creditul, așa că se trezesc cu popriri. În cazul în care împrumutul nu este rambursat se pune poprire pe pensia celui care a făcut datoria sau, dacă nu există această posibilitate, pe cea a girantului. Dacă între timp intervine decesul, se reţin banii din drepturile care i se cuvin (cotizaţia, contribuţia şi un ajutor de deces), iar diferenţa rămâne să o achite urmaşul desemnat de persoana respectivă. Dacă nici urmaşul nu poate să se achite, atunci se pune de asemenea poprire pe pensia girantului pensionar.

”Avem în desfășurare 48 de înființări de rețineri din pensie”, a completat administratorul CAR. De alttfel, de la începutul anului și până acum, pe rolul Judecătoriei au fost înregistrate 30 de încuviințări executări silite împotriva acelor pensionari care nu au mai achitat ratele. ”Dacă nu plătesc o lună, le facem corespondență și abia din a patru lună de neplată se iau măsuri”, a explicat Georgeta Buliga.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa ne intelegem, nu fac parte din tacma acestor saraci cu duhul,saraci ptr ca cei ce trebuiau sa ne asigure o batranete linistita dupa o viata de munca grea, nu furand cum fac avere hotii din parlament si guvern- ci din cauza acestora care au dus la cresterea tuturor taxelor si impozitelor, la facturi etc- probabil, daca nu erau inlaturati, nu era exclus, sa ne puna taxa si pe aerul expirat. Si-a pus careva intrebarea cum se poate descurca unpensionar ramas singur din anumite motive si pentru care sustinerea existentei este imoposibila?, au dat doi lei la pensie si iau 10 anapoi. Ce m-a deranj
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614