REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Decanul Baroului Constanţa: În 2017, 16 avocaţi au plecat din această profesie

Decanul Baroului Constanţa: În 2017, 16 avocaţi au plecat din această profesie

Replica API 17 februarie 2018 | 00:00 589

Interviu cu Gabriel Grigore

Interviu cu Gabriel Grigore

Gabriel Grigore

Profesia de avocat pare destul de frumoasă şi mai ales bănoasă. Cel puţin aşa se vede din exterior. Mulţi studenţi ai facultăţilor de drept speră să ajungă mari avocaţi, să îşi deschidă propriile case de avocatură şi să reprezinte în instanţă persoane sau companii importante.

Dar cât de accesibilă este această profesie, date fiind rezultatele slabe de la ultima admitere, la nivel naţional? Cât de uşor sau greu este să devi avocat sau cât de greu este să te faci cunoscut şi să rezişti „pe piaţă”, pe lângă ceilalţi avocaţi deja cunoscuţi? Sunt întrebări la care ne răspunde chiar decanul Baroului Constanţa, avocatul Gabriel Grigore:

Reporter: Ţînând cont că ultima admitere în Barou, la nivel naţional, a avut rezultate slabe, din 3092 candidaţi numai 524 de avocaţi promovând examenul, spuneţi-ne care credeţi că ar fi motivul acestor rezultate?

Av. Gabriel Grigore, decanul Baroului: Cred că examenul de admitere în Barou, în prezent, este un examen organizat riguros de către Institutul Naţional pentru Pregătirea Avocaţilor (INPPA) și Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) un examn dificil și exigent care impune o pregătire serioasă, constantă și în care se pun în valoare toate cunoștiințele dobândite în facultate la disciplinele fundamentale.

O explicație poate fi și cea privind nivelul de pregătire relativ scăzut al absolvenților facultăților de drept din țară. În ceea ce privește Baroul Constanța nu există o scădere semnificativă a numărului de candidați admiși față de anii precedenți, din momentul în care examenul de admitere în profesia de avocat este organizat de INPPA. În anul 2017 au fost înscriși 79 candidați pentru dobândirea calitățîi de avocat stagiar și 4 pentru avocați definitivi. Au promovat examenul 9 candidați, avocați stagiari, 8 dintre aceștia înscriși începând cu 7 Noiembrie 2017 și unul în ianuarie 2018.

Reporter: Cât de greu este să intri într-un Barou? Ce ar trebui să ştie viitorii avocaţi care doresc să profeseze în cadrul Baroului Constanţa?

Av. Gabriel Grigore, decanul Baroului: Așa cum am mai spus, examenul de admitere în profesia de avocat este unul foarte dificil dar nu inaccesibil. După promovarea examenului, candidații admiși depun jurământul profesional și devin avocați stagiari, încheind un contract de colaborare cu un avocat îndrumător, împreună cu care își desfășoară activitatea în perioada de stagiatură de 2 ani, perioadă în care urmează și cursurile INPPA, la nivel central sau în centrele teritoriale.

Baroul se îngrijește ca fiecare avocat stagiar să își găsească un avocat îndrumător. În această peroodă, avocații stagiari sunt înscriși pe listele Serviciului de Asistenţă Judiciară al Baroului, acordând asistență în dosarele penale în care asistența este obligatorie, în faza de urmărire penală și în faza de judecată.

La sfârșitul perioadei sus menționate, de stagiatură, trebuie promovat examenul de absolvire al I.N.P.P.A., urmând că absolventul să dobândească calitatea de avocat definitiv, optând pentru una din formele de exercitare a profesiei de avocat: cabinet individual, societate de avocați, avocat colaborator etc.

Trebuie să se ştie faptul că munca unui avocat nu este asemnatoare cu cea a unui funcționar. Nu există un program fix și poți să îți exerciți profesia chiar și în timpul nopții. Veniturile nu sunt deloc încurajatoare la începutul profesiei și, fiind o profesie liberală, există, în mod firesc, o concurență căreia trebuie să îi faci față.

Reporter: Câţi avocaţi definitivi sunt înscrişi în Baroul Constanţa?

Av. Gabriel Grigore, decanul Baroului: În prezent în Baroul Constanța sunt 592 avocați, existând o fluctuație determinată de avocațîi stagiari care acced în profesie în fiecare an, avocații transferați, avocații care devin incompatibili, retrageri definitive din profesie, decese, etc.

Reporter: Cunoaşteţi cazuri de avocaţi care au renunţat la această profesie, în favoarea alteia mai bănoasă?

Av. Gabriel Grigore, decanul Baroului: Da, în fiecare an mulți avocați aleg să devină fie funcționari publici, fie consilieri juridici, deoarece, în ciuda aparențelor, veniturile din avocatură nu sunt uneori suficiente pentru traiul zilnic. De exemplu, în anul 2017, un număr de 16 avocați au plecat din profesie.

Reporter: Ce aţi vrea să le transmiteţi celor care aspiră la această profesie, de avocat?

Av. Gabriel Grigore, decanul Baroului: Să depună toate eforturile pentru împlinirea acestei dorințe, pentru că a fi avocat este una dintre cele mai frumoase profesii. Nu cred că există o altă profesie în care să existe un sentiment al libertății atâta de profund în condițiile în care nu există limite în apărarea drepturilor și libertăților oamenilor față de oricine le încalcă sau le nesocotește.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gabriel Grigore, un om vertical si profesionist, unul dintre cei mai buni avocati! Nu mai vorbiti prostii, daca nu cunoasteti ce inseamna avocatura.
0
0
Esti o jigodie corupta, o mizerie de om asta esti!
3
2
Un profesionist.
4
3
Pai de ce sa dai mii de euro sa intri ib Barou si sa maturi pe jos cand poti mergi la Polaris si te platesc ei
6
0
Pune mana si invata mai p@ula bleaga
9
2
Sunt absolvent fac Drept la Spiru si sunt dispus sa ofer 5-6 mii de euro pt a intra in Barou. Help me!
7
6
Da dl Decan,e frumoasa dar trebue sa fii profesionist si cunoscator al Constitutiei,dvs ativerificat cum sa castiga procesele si dreptate la C-ta,numai Infractori si Penali politicieni si cu bani multi din furaciuni,nu mai dati cu vrajela de manipulare,ca si dumneata faci parte tot din structura asta Mafiota de C-ta.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614