REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Decanul Facultăţii de Teologie de la Ovidius, acuzat de abuz în serviciu, contestă faptele de care este acuzat

Decanul Facultăţii de Teologie de la Ovidius, acuzat de abuz în serviciu, contestă faptele de care este acuzat

Replica API 17 martie 2018 | 00:00 258

Curtea de Apel Constanţa a analizat, vineri, 16 martie, contestaţia depusă de Bogdan Moise, decanul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, împotriva trimiterii dosarului în instanţă spre judecare, dispusă de judecătorii Tribunalului. Bogdan Moise este acuzat de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii, precum și de fals intelectual.

De remarcat că procurorii DNA au dispus anterior, în același caz, sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui alt inculpat, Bogdan-Florin Chiriluță, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații în formă continuată, uz de fals (două fapte) și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii. Practic, vorbim despre un dosar cu doi inculpaţi, dintre care unul recunaşte faptele, celălalt nu, iar instanţa este pusă în situaţia de a stabili care dintre ei spune adevărul. Refritor la contestaţia decanului Bogdan Moise, instanţa a rămas în pronunţare.

Ce spun procurorii

"În perioada 2013-2015, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanța — Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de șase declarații pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal. Ulterior, conducerea Universității Ovidius Constanța, acționând fără vinovăție, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferențiar universitar și l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 — iunie 2017, a unor plăți ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei", se precizează rechizitoriu.

Procurorii mai arată că în același context, în cursul lunii aprilie 2017, Chiriluță a prezentat Comisiei de verificare a activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferențiar și profesor în cadrul Universității Ovidius, în fotocopie, o revistă în care susținea că ar fi publicat un articol de specialitate. În realitate, el a înlocuit articolul original cu al său, prin alterarea grafică a machetei.

"La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie inițiativă, un exemplar al aceleiași reviste fotocopiate, în care și de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său", mai spun procurorii DNA.

Chiriluță şi-a recunoscut fapta

Potrivit anchetatorilor, Bogdan-Florin Chiriluță a beneficiat, în anul 2013, de ajutorul lui Bogdan Moise, în calitate de decan al Facultății de Teologie. Acesta, având și calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universității Constanța cu verificarea criteriilor de promovare a candidaților, a declarat pe proprie răspundere că Bogdan-Florin Chiriluță îndeplinește condițiile cerute pentru ocuparea postului vizat.

Universitatea Ovidius s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 118.570 de lei, prejudiciu care a fost achitat în întregime de inculpatul Chiriluță.

DNA precizează că, în prezența avocatului, Bogdan-Florin Chiriluță a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție publică.

În continuare, rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul lui Bogdan Moise, care a negat faptele reţinute în sarcina sa şi care vor fi stabilite în urma cercetării judecătoreşti.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bei , bagabontilor , doar Dumnezeu , ala din ceruri poate condamna un asemenea parinte preasfintit si prea panarama ...
1
0
asta-i soferul care umbla la bucile lui spagoveanu si probabil are si filmulete pomohaci cu acesta din moment ce din conducator de atelaj ipsi l-a facut staret la manastirea sf andrei acolo unde a si repauzat un calugar dupa care marele ciorditor l-a avansat decan la teologie,uha asa performante nici la satanisti nu gasesti
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218