Decebal Făgădău, între pușcărie și libertate. Vezi de ce!
Decebal Făgădău, între pușcărie și libertate. Vezi de ce!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMii de dosare în stare de judecată ori în anchetă la procurori au fost afectate de decizia Înaltei Curți cu privire la aplicarea retroactivă a prescripției penale. Nume controversate au scăpat de condamnări, grație acestei legi, sau ar putea scăpa... iar printre acestea se numără și Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, judecat, alături de fostul secretar al orașului, Marcela Enache, pentru abuz în serviciu. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale de pedeapsă sunt între 2 și 7 ani, iar termenul general de prescripţie a răspunderii penale este de 8 ani. Până la aflarea sentinței, Făgădău tremură din toate încheieturile.
Cum ar putea scăpa Făgădău
Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, judecat pentru abuz în serviciu, tremură din toate încheieturile, în așteptarea verdictului final. De altfel, problemele penale, spun apropiații lui Făgădău, l-au schimbat destul de mult în ultima perioadă, devenind un om retras.
Pentru infracţiunea de abuz în serviciu, infracțiunea care îi este imputată lui Făgădău, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prevăzută de art. 297 alin.1 Cod penal rap la art.13/2 din Legea nr 78/2000, limitele speciale de pedeapsă sunt între 2 și 7 ani, iar termenul general de prescripţie a răspunderii penale este de 8 ani.
Decizia Curții Constituționale, de anul trecut, cu privire la aplicarea prescripției penale a faptelor, în favoarea inculpaților, care se aplică pe dosarele care deja sunt în curs de soluționare, a scăpat pe mulți de condamnări. Inculpații uzează de această decizie pentru a scăpa de consecințe penale, pe motiv că a trecut prea mult timp de la comiterea faptelor. După decizia CCR, Guvernul a fost nevoit să recurgă la OUG, modificând astfel articolul ce reglementează prescrierea faptelor penale, care a dus la închiderea unor dosare vechi, în care procesele au trenat ani de zile. Altfel spus, procesul se închide din cauza că a trecut o perioadă mult prea mare de timp în interiorul căreia justiția nu a reușit să pronunțe o soluție. Practic nu va mai fi operabilă prescripția specială. Dacă procurorul nu obține o condamnare definitivă în interiorul termenului general de prescripție de 5, 8, 10 sau de 15 ani, procesele se închid prin prescripție.
Aşadar, abuzul în serviciu pentru care este încă judecat la Făgădău s-ar prescrie în 8 ani, respectiv în 2023, dacă fapta este calculată începând cu 2015, respectiv ultimul act al faptei continuate.
Decebal Făgădău și Marcela Enache
Prejudiciu de 133.688 de euro
Reamintim că Decebal Făgădău este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Marcela Enache de complicitate la abuz în serviciu. Concret, este vorba despre trei terenuri vândute ilegal, în 2015, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting. Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.
Precizăm că următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 26 iunie a.c.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News