REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Decebal Făgădău și Marcela Enache, achitați în dosarul terenurilor din Portul Tomis

Decebal Făgădău și Marcela Enache, achitați în dosarul terenurilor din Portul Tomis

Mirela PASCAL 1 august 2023 | 13:43 3372

Magistrații Tribunalului Constanța au tranșat dosarul în care Decebal Făgădău și  fostul secretar al orașului, Marcela Enache, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Judecătorii i-au achitat pe cei doi inculpați, decizia fiind pronunțată marți, 1 august. Concret, este vorba despre vânzarea a trei terenuri, ilegal, spuneau procurorii, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting.

Decebal Fagadau si Marcela Enache, achitati in dosarul terenurilor din Portul Tomis

Iată minuta!

Dispune achitarea inculpatului Făgădău Decebal, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dispune achitarea inculpatei Enache Marcela, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. În baza dispoziţiilor art. 19 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală raportate la art. 1357 şi art. 1381 din Codul civil, respinge ca neîntemeiată acţiunea civilă exercitată în cauză de către părţile civile Consiliul Local Constanța şi Municipiul Constanţa, împotriva inculpaţilor Făgădău Decebal şi Enache Marcela. IV, dispune ridicarea, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, a măsurii asigurătorii luate în cauză prin ordonanţa procurorului emisă la data de 15.12.2020, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, constând în sechestrul asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare ale inculpatului Făgădău Decebal, până la concurența sumei de 133.688 euro. V. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuieli judiciare avansate de stat în prezenta cauză, aferente urmăririi penale şi judecăţii, rămân în sarcina statului. În vederea punerii în executare a dispoziţiilor din această hotărâre referitoare la ridicarea măsurii asigurătorii, un extras al dispozitivului hotărârii se va comunica, la rămânerea definitivă, către S.P.I.T.V.B.L. din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, la A.N.C.P.I. Bucureşti – în referire la ordonanţa procurorului emisă la data de 15.12.2020, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa.”, se arată în minuta instanței. Decizia nu este definitivă.

Reamintim că Decebal Făgădău este acuzat de abuz în serviciu, iar Marcela Enache de complicitate la abuz în serviciu.

Concret, este vorba despre trei terenuri vândute ilegal, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting.Astfel, potrivit procurorilor, în cursul anului 2015, Decebal Făgădău, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța (la data faptelor) și Marcela Enache (în calitate de secretar al municipiului Constanța), care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța. Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Făgădău, ajutat de secretarul municipiului

Mai exact, la data de 16.01.2015, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău a vândut, fără licitație publică și la un preț mult sub valoarea reală, către Astera Consulting trei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al municipiului. De asemenea, la data de 18.02.2013, în calitate de secretar al municipiului Constanța, Marcela Enache a contrasemnat pentru legalitate Hotărârea Consiliului Local Constanța nr.19 prin care se aprobau vânzările prin negociere directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al UAT Constanța, deși acestea contraveneau art.123 alin.2 din Legea nr.215/2001 care interzicea vânzarea de imobile aparținând domeniului privat al unităților administrativ teritoriale altfel decât prin licitație publică, ajutându-l astfel pe suspectul Făgădău Decebal să comită infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina sa.

Terenul pe care zace scheletul din Portul Tomis nu fusese inventariat

Totul a început la data de 15.11.2012, când SC Astera Consulting SRL a formulat o cerere prin care a solicitat să cumpere de la Primăria mun.Constanța terenul în suprafață de 364 m.p. situat în municipiul Constanța, zona Peninsulară (unde se află scheletul clădirii mastodont) pentru destinația de ”întregire proprietate”. La data de 16.01.2013, Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanța a emis situația juridică prin care a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul este neconstruit și constituie domeniu privat al municipiului Constanța conform HCL nr.420/2001, ”urmând a fi inventariat în baza Legii nr.213/1998”. Printr-o adresă din 29.03.2013 a Serviciului Cadastru din cadrul Serviciului Patrimoniu s-a comunicat Serviciului Urmărire și Executare Contracte- vânzări că terenului în suprafață de 364 m.p., aparținând domeniului privat al municipiului Constanța în baza HCLM nr.20/2013, anexa 14 și cu privire la care se aprobase vânzarea prin negociere directă conform HCLM nr.19/2013. Apoi, prin adresa din 4.04.2013, Direcția Patrimoniu a comunicat Direcției Administrația Domeniului Public și Privat că terenul în discuție a fost introdus în inventarul domeniului privat al municipiului Constanța. Prin urmare, la data la care SC Astera Consulting SRL a formulat cererea de cumpărare, precum și la momentul la care Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Constanța a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul constituia domeniu privat al municipiului Constanța, imobilul respectiv nu fusese încă inventariat ca atare.

Decebal Fagadau si Marcela Enache, achitati in dosarul terenurilor din Portul Tomis

Vânzare prin negociere directă, la jumătate de preț

La data de 22.01.2013, Primăria municipiului Constanța a emis certificatul de urbanism nr.145 în care s-a arătat că imobilul era proprietatea municipiului Constanța, dobândit conform HCL nr.420/2001, folosirea actuală era teren liber, avea suprafața de 364 m.p., iar scopul pentru care fusese emis certificatul era acela de vânzare teren, întregire proprietate cu funcțiunea spații publice. Prin HCL nr.19/18.02.2013, adoptată în aceeași ședință de Consiliu Local, anterior însă hotărârii prin care bunul imobil a fost inventariat în domeniul privat, s-a aprobat vânzarea prin negociere directă a terenului în suprafață de 364 m.p. către SC astera Consulting SRL, în scopul întregirii proprietății - spații publice.

La data de 27.08.2014, sub nr.115303 a fost înregistrat la Primăria municipiului Constanța raportul de evaluare având ca obiect terenul în suprafață de 364 m.p., prin care a fost stabilit un preț de 51.324 euro, echivalentul a 225.640,83 lei. Însă, așa cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară efectuată în cauză, la data vânzării, terenul în discuție valora 93.548 euro.

Alte două terenuri, vândute prin aceleași metode

La fel s-a întâmplat și cu un teren de 397 mp, tot în acea zonă, care a fost vândut prin aceleași metode, tot pentru reîntregirea proprietății. Acesta a fost vândut cu 59.947 euro, adică 151 euro/m.p.. Potrivit expertizei tehnice judiciare prețul real la acea dată era de 104.014 euro. Cel de-al treilea teren, amplasat tot acolo, de 427 m.p., a fost vândut tot în acea perioadă, prin aceleași metode, cu suma de 64.477 euro, când prețul real era de 111.874 euro.

De precizat faptul că acesta este singurul dosar de corupție al lui Făgădău pe rolul instanței. Inițial, mai fusese trimis în judecată într-un alt dosar, în legătura cu vânzarea unui teren din Mamaia, însă Curtea de Apel a decis, în decembrie 2021, restituirea cauzei la DNA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scrieti aici frate numele judecatorului care a pronuntat aceasta solutie minunata. Monitorizat el sau ea, toata familia si prietenii apropiati sa vedem daca nu au aparut plusuri imposibil de justificat in patrimoniile lor. A pardon! Onor avocati ilustrisimi, super intelectuali, care au aparat adevarul ca rusii leningradul si judecatori cu experienta super pregatiti si de buna credinta, icoane de pus in altar la inchinat. Adevarul a triumfat! …Cum a zis Becali “fwtw-va mortsii-n gura da sdrentse si da hoti!” Astia toti ar merita o condamnare de 25 de ani in gulagul ala cel mai aspru
6
6
taranete de la tulcea, pro st de bubuie.
3
5
Va redeveni primar , inca din primul tur...garantat !
5
9
Asa e, cum zice Jiji mai jos, dar solutia asupra actiunii civile se va putea modifica in apel, daca o critica cineva. Important e daca actiunea penala a fost solutionata corect, iar asta tot dupa hotararea din apel vom vedea.
5
0
Sa pricep: procurorii DNA cerceteaza o fapta de coruptie ptr unele terenuri ale primariei vandute pe bani putini catre acoliti. Se strang probe, se audiaza, se cerceteaza, se verifica, se …. si vin judecatorii si arunca dosarul la cos. Ce sa credem!? Fagadau a fost o victima, procurorii au facut un abuz, judecatorii nu au fost obiectivi!? Nu mai pricep nimic! Multe, ff multe dosare in instanta ptr fapte de mare coruptie sunt “anulate” in instanta. Ori procurorii sunt slab pregatiti, ori justitia pactizeaza cu acuzatii.
7
3
in loc sa fie arestati, asti le da drumul la doi penali, rusinee justiei, la alti k furaaa 1 cauciu le da 2 ani..
9
4
au scapat si astia , banii au ramas la ei , case closed .
16
2
FORZA MAZARE
5
8
Ca pe vremea comunismului,se fura o gramada,dar nu lipsea nimic!
17
2
Rugati-va de Fagadau sa vina sa va scape de Chițaci…ca se alege praful de Constanta. Nu mai zic de Mamaia…
11
21
In primul rand, a solutionat actiunea civila, pe care trebuia sa o lase nesolutionata, daca tot l-achitat pe lit b prima teza. Mustacios ul a manglit treaba! Nelegal!
7
8
nu exista. Nu a furat nimeni dar banii au disparut !
22
5

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436