REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Decizia cu privire la reînnoirea acordului privind exportul cerealelor se lasă așteptată

Decizia cu privire la reînnoirea acordului privind exportul cerealelor se lasă așteptată

Valentina CAMARA 14 noiembrie 2022 | 00:00 513

Rusia a declarat sâmbătă că nu există încă niciun acord pentru prelungirea înțelegerii care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, repetând insistența sa de a avea acces liber la piețele mondiale pentru propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte.

Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Verşinin, a declarat că Rusia nu a luat, deocamdată, o decizie cu privire la prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene și va ține cont de atacurile teroriste de pe podul Crimeea și de la Sevastopol, inițiate de Ucraina, transmite Agenţia de presă RIA NOVOSTI, conform Rador.

Ministrul a subliniat că destinația mărfurilor transportate de-a lungul coridorului sigur în cadrul acordului privind exportul cerealelor ''ridică unele semne de întrebare''.

Potrivit evaluării părții ruse, pe baza informațiilor primite de la ONU, aceste transporturi sunt expediate în principal în țările UE și în Turcia.
''Întrebările sunt legitime, să ne amintim în mod special câte acuzații au fost formulate la adresa Rusiei că din cauza ei ar fi posibilă o amenințare cu foametea. Ipocrizia, după cum se spune, sare în ochi”, a declarat diplomatul.

El a propus să se afle care este de fapt obiectivul şi destinaţia acestor transporturi: dacă aceste produse sunt trimise în primul rând în țările care au nevoie de alimente.

Verşinin a subliniat că Rusia cere în fiecare zi implementarea acordurilor privind exporturile de cereale şi alimente și acţionează ”cu fapte, nu cu vorbe”.

Pe 29 octombrie, Rusia și-a suspendat participarea la acordul privind exportul cerealelor, după incidentul de la Sevastopol, unde, potrivit Ministerului rus al Apărării, au fost atacate navele Flotei Rusiei la Marea Neagră și navele civile implicate în asigurarea securității cerealelor care traversează coridorul.

Pe 2 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Federația Rusă a primit asigurări oficiale din partea Ucrainei că acest coridor umanitar va fi utilizat numai în conformitate cu inițiativa privind exportul cerealelor și revine la punerea în aplicare a acordului.

De asemenea, el a spus că nu ar putea exista niciun progres dacă o bancă de stat rusă care finanțează sectorul agricol nu va fi reconectată la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT, de care a fost tăiată din cauza sancțiunilor occidentale.

ONU afirmă că 10 milioane de tone de cereale și alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul inițiativei de la Marea Neagră convenite în iulie, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale.

Însă Rusia s-a plâns în repetate rânduri că propriile sale transporturi de cereale și îngrășăminte, deși nu sunt vizate direct de sancțiunile occidentale, sunt efectiv blocate deoarece sancțiunile reduc accesul transportatorilor la finanțare, asigurări și porturi, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e ca nu mai au ce fura de la ucrainieni. Ce a fost de furat au furat. Acum se supara ca nu au acces la nici o piata. Poate in siria sau cecenia.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272