REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DECIZIE BOMBĂ a Curții Constituționale privind CUVETA lacului SIUTGHIOL

DECIZIE BOMBĂ a Curții Constituționale privind CUVETA lacului SIUTGHIOL

Replica API 6 octombrie 2020 | 00:00 8324

Marți, 6 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.42/2010 privind darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său.Există însă o problemă: în iunie a.c., Curtea Supremă a decis ca 20 de lacuri din Dobrogea, inclusiv Siutghiol, să fie administrate de ANPA. Problemele au apărut după ce o firmă din Bucureștia dat în judecată statul român pentru a solicita ca administrarea lacurilor să fie mutată de la ABADL la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

Legea din 2010 prevede, printre altele, darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța, dar şi a consiliilor locale din Năvodari şi Ovidiu a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române".

Transmiterea lacului Siutghiol în administrarea consiliilor locale riverane s-a făcut în ca urmare a insistenţelor lui Radu Mazăre, care cerea dreptul de a construi instalații pentru schi nautic pe luciul de apă. Pentru că lacul a fost inclus pe lista siturilor protejate, proiectul lui Mazăre nu s-a mai concretizat.

Decizia CCR, definitivă

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Constanța.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia CCR se bate cap în cap cu decizia Curții Supremă

Teoretic, lacul Siutghiol și cuveta ar trebui să revină în administrarea ABADL. Practic, situația este complicată. Magistraţii Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie au respins, în luna iunie, apelul făcut de Guvernul României şi ABADL împotriva sentinţei din 2016 a Curții de Apel București, prin care pierdeau administrarea a 20 de lacuri din Dobrogea, în favoarea ANPA. Vorbim despre lacurile Iezerul Viile, Siutghiol, Bugeac, Dunăreni, Oltina, Vederoasa, Domneasca, Iortmac, Hagieni, Mangalia, Ceamurlia, Conacu Negreşti, Taşaul, Tăbăcărie, Tatlageac, Limanu, Baciu, Corbu, Vederoasa şi Agigea. Toate acestea trec în administrarea ANPA – Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, subordonată Ministerului Agriculturii. Procesul a fost intentat Matfish SRL, o firmă de apartament, cu un singur angajat, care a solicitat trecerea majorității lacurilor din județul Constanța în administrarea ANPA.

Bogdan Bola: Suntem în fața unei situații ciudate. Vom sesiza Guvernul

Bogdan Bola, șeful ABADL, a declarat, pentru Replica, că este o situație ciudată, având în vedere că, în iunie, instituția a pierdut procesul cu ANPA (Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, subordonată Ministerului Agriculturii).

”În primul rând, felicitări juriștilor de la ABADL care au sesizat acest aspect de neconstituțional și l-au atacat la CCR. Suntem în fața unei situații mai mult decât ciudate. Decizia CCR anulează legea și lacul revine la ABADL însă, în același timp avem o hotărâre a Curții Supreme, în care ABDAL a pierdut acel lac, în dosarul cu ANPA. Avem două hotărâri ale forurilor superioare judecătoresti care sunt ușor contradictorii. CCR spune să revină luciul de apă la ABADL, ceea ce e normal, pe de alta parte, avem o hotărâre a ÎCCJ, într-un dosar intentat de Matfish SRL, prin care ni se ia dreptul de administrare. Lacul nu mai era în administrarea noastră, ci a primăriilor Năvodari, Ovidiu, Constanța. Dar nicio primărie nu a fost chemata in instanță. O hotărâre care ridica semne de întrebare”, a spus Bola precizând, totodată, că având in vedere decizia CCR, va face un nou material pe care-l va transmite Guvernului României. ”Doar Guvernul stabilește ce se va întâmpla: rămâne lacul în administrarea ANPA sau sva reveni la ABADL”, a conchis Bola.

Precizăm că decizia Curții Supreme nu a fost, încă redactată.

Cum a ajuns Lacul Siutghiol în administrarea primăriilor

În urmă cu 10 ani, lacul Siutghiol, aflat la acea dată în proprietatea statului, a ajuns în administrarea consiliilor locale din Constanța, Năvodari și Ovidiu. ”Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române", se arată în Legea 42/2010.

Încet, dar sigur, zona s-a umplut, de-a lungul anilor, de construcții private, iar accesul publicului a devenit, în unele locuri, interzis. La sfârșitul anului 2018, Decebal Făgădău a lansat în consultare regulamentul pentru închirierea bunurilor imobile din domeniul public și privat al localității, dar, atenție, şi al celor din proprietatea publică a statului, aflate în administrarea Municipiului Constanța.

Lacul Siutghiol, la dispoziţia investitorilor: hotărârea care permite investiţiile, ilegală?

Cu alte cuvinte, orice are voie să închirieze terenurile libere de lângă lac. În aprilie 2019 a fost aprobată, în ședință de Consiliu Local, hotărâre privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement, divertisment, culturale și sportive a fost atacată în instanță.

Ce se va întâmpla cu construcțiile de pe malul lacului Siutghiol!

În contextul actual, Primăria, în calitate de administrator, nu mai are voie să încheie contracte privind luciul de apă si cuveta. Cât despre contractele existente, rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am furat si eu ce maluri a mai ramas de la Matei..unde n am gasit,am umplut cuveta cu moluz la Hanul piratilor si in intersectie mi a facut Damian bloc..mi a dat penthouse cu fata la Lac,spre scoica..apart nu este in declaratia de avere..este a lui cineva de la Bacau care vinde si teren la plaja..am o arhitecta...am luat o toti la p..a..nevasta mea nu stie .**e plimba cu bicicleta cu cosulet,,nu isi da ea seama pe cine iubesc.
0
0
poate-i intreaba cineva si pe aia care au inchis malu canalului la MIDIA,portu strategic de braconaj ,vedeti si unde arunca cochiilie de rapana
1
0
Domnule asa zis director ,ce studii ai,esti numit politic ,asa ca din respect pentru institutia la care activezi imbracate ca un adevarat director nu ca un vanzator de covrigi pe plaja !
6
0
Bai fratilor.....nu este apa in toata constanta, din palazu pana in tomis2.....o fi razbunarea machidonilor???fostul primar si fostul director raja stiu ceva?....
4
0
tot luciul romaniei a fost privatizat,..la 2m romanii au locul asigurat daca au trecut pe la popa cu shpaga
2
0
O sa te caute toti care ti-au dat spaga cu recuperatori. Te miri ce orientari sexuale au recuperatorii. Ai unguente pregatite Mazarachis? Sa nu-ti crape rozeta din prima
7
0
Trebuie demontat punct cu punct ce a lasat mostenire Mazare si trupa lui... Lacurile sunt bunuri publice ale poporului. Pentru ele si pentru tara asta au murit eroii acestui neam!Daca vor fi trecute in regim privat inseamna ca noi poporul ne pierdem dreptul de cetateni ai acestui stat, iar daca tara va avea nevoie de noi sa o aparam sa se duca Mazare cu toata trup, caci eu nu-mi voi lasa familia sa ma scrific pentru niste golani. Cat despre blocurile de la maul ghiolului si al marii, nu vor ramane asa lucrurile... VOR FII DEMOLATE, au fost construite cu incalacarea flagranta a legii....
31
1
Nu o sa se intample nimic cu casele si blocurile de pe malul lacului, or sa ramana asa ca de aia au dat spaga...
15
4
Si pe mana unui boschetar ar fi administrate mai bine lacurile din Constanta!
6
0
Cineva din domeniul pescuitului, stim cine, are nevoie sa ia el luciul de apa sa-l administr pe fonduri europene
8
0
daca asta este director cu tricoul de maimutoi si Nicoleta Bercaru poate fi director de Raja
16
7
Cine a semnat sa raspunda, iar despagubirile sa le dea din buzunarul propriu, nu din fondurile primariei, adica ale cetatenilor.
29
2
sa vina sa ancheteze institutiile statului de drept
21
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102