rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

DECIZIE BOMBĂ a Curții Constituționale privind CUVETA lacului SIUTGHIOL

Marți, 6 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.42/2010 privind darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului este neconstituțională, în ansamblul său.Există însă o problemă: în iunie a.c., Curtea Supremă a decis ca 20 de lacuri din Dobrogea, inclusiv Siutghiol, să fie administrate de ANPA. Problemele au apărut după ce o firmă din Bucureștia dat în judecată statul român pentru a solicita ca administrarea lacurilor să fie mutată de la ABADL la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

Legea din 2010 prevede, printre altele, darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța, dar şi a consiliilor locale din Năvodari şi Ovidiu a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române".

Transmiterea lacului Siutghiol în administrarea consiliilor locale riverane s-a făcut în ca urmare a insistenţelor lui Radu Mazăre, care cerea dreptul de a construi instalații pentru schi nautic pe luciul de apă. Pentru că lacul a fost inclus pe lista siturilor protejate, proiectul lui Mazăre nu s-a mai concretizat.

Decizia CCR, definitivă

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Constanța.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia CCR se bate cap în cap cu decizia Curții Supremă

Teoretic, lacul Siutghiol și cuveta ar trebui să revină în administrarea ABADL. Practic, situația este complicată. Magistraţii Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie au respins, în luna iunie, apelul făcut de Guvernul României şi ABADL împotriva sentinţei din 2016 a Curții de Apel București, prin care pierdeau administrarea a 20 de lacuri din Dobrogea, în favoarea ANPA. Vorbim despre lacurile Iezerul Viile, Siutghiol, Bugeac, Dunăreni, Oltina, Vederoasa, Domneasca, Iortmac, Hagieni, Mangalia, Ceamurlia, Conacu Negreşti, Taşaul, Tăbăcărie, Tatlageac, Limanu, Baciu, Corbu, Vederoasa şi Agigea. Toate acestea trec în administrarea ANPA – Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, subordonată Ministerului Agriculturii. Procesul a fost intentat Matfish SRL, o firmă de apartament, cu un singur angajat, care a solicitat trecerea majorității lacurilor din județul Constanța în administrarea ANPA.

Bogdan Bola: Suntem în fața unei situații ciudate. Vom sesiza Guvernul

Bogdan Bola, șeful ABADL, a declarat, pentru Replica, că este o situație ciudată, având în vedere că, în iunie, instituția a pierdut procesul cu ANPA (Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, subordonată Ministerului Agriculturii).

”În primul rând, felicitări juriștilor de la ABADL care au sesizat acest aspect de neconstituțional și l-au atacat la CCR. Suntem în fața unei situații mai mult decât ciudate. Decizia CCR anulează legea și lacul revine la ABADL însă, în același timp avem o hotărâre a Curții Supreme, în care ABDAL a pierdut acel lac, în dosarul cu ANPA. Avem două hotărâri ale forurilor superioare judecătoresti care sunt ușor contradictorii. CCR spune să revină luciul de apă la ABADL, ceea ce e normal, pe de alta parte, avem o hotărâre a ÎCCJ, într-un dosar intentat de Matfish SRL, prin care ni se ia dreptul de administrare. Lacul nu mai era în administrarea noastră, ci a primăriilor Năvodari, Ovidiu, Constanța. Dar nicio primărie nu a fost chemata in instanță. O hotărâre care ridica semne de întrebare”, a spus Bola precizând, totodată, că având in vedere decizia CCR, va face un nou material pe care-l va transmite Guvernului României. ”Doar Guvernul stabilește ce se va întâmpla: rămâne lacul în administrarea ANPA sau sva reveni la ABADL”, a conchis Bola.

Precizăm că decizia Curții Supreme nu a fost, încă redactată.

Cum a ajuns Lacul Siutghiol în administrarea primăriilor

În urmă cu 10 ani, lacul Siutghiol, aflat la acea dată în proprietatea statului, a ajuns în administrarea consiliilor locale din Constanța, Năvodari și Ovidiu. ”Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române", se arată în Legea 42/2010.

Încet, dar sigur, zona s-a umplut, de-a lungul anilor, de construcții private, iar accesul publicului a devenit, în unele locuri, interzis. La sfârșitul anului 2018, Decebal Făgădău a lansat în consultare regulamentul pentru închirierea bunurilor imobile din domeniul public și privat al localității, dar, atenție, şi al celor din proprietatea publică a statului, aflate în administrarea Municipiului Constanța.

Lacul Siutghiol, la dispoziţia investitorilor: hotărârea care permite investiţiile, ilegală?

Cu alte cuvinte, orice are voie să închirieze terenurile libere de lângă lac. În aprilie 2019 a fost aprobată, în ședință de Consiliu Local, hotărâre privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement, divertisment, culturale și sportive a fost atacată în instanță.

Ce se va întâmpla cu construcțiile de pe malul lacului Siutghiol!

În contextul actual, Primăria, în calitate de administrator, nu mai are voie să încheie contracte privind luciul de apă si cuveta. Cât despre contractele existente, rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Mirela PASCAL

marţi, 6 octombrie 20205868
Comentarii

01gica(9 oct 14:06)
poate-i intreaba cineva si pe aia care au inchis malu canalului la MIDIA,portu strategic de braconaj ,vedeti si unde arunca cochiilie de rapana
06Fagadau(6 oct 23:21)
Domnule asa zis director ,ce studii ai,esti numit politic ,asa ca din respect pentru institutia la care activezi imbracate ca un adevarat director nu ca un vanzator de covrigi pe plaja !
04Coloana vertebrala(6 oct 22:59)
Bai fratilor.....nu este apa in toata constanta, din palazu pana in tomis2.....o fi razbunarea machidonilor???fostul primar si fostul director raja stiu ceva?....
02in concluzie(6 oct 21:20)
tot luciul romaniei a fost privatizat,..la 2m romanii au locul asigurat daca au trecut pe la popa cu shpaga
07Mazare plin de creditori(6 oct 18:15)
O sa te caute toti care ti-au dat spaga cu recuperatori. Te miri ce orientari sexuale au recuperatorii. Ai unguente pregatite Mazarachis? Sa nu-ti crape rozeta din prima
131Lacurile sunt ale tarii punct(6 oct 16:30)
Trebuie demontat punct cu punct ce a lasat mostenire Mazare si trupa lui... Lacurile sunt bunuri publice ale poporului. Pentru ele si pentru tara asta au murit eroii acestui neam!Daca vor fi trecute in regim privat inseamna ca noi poporul ne pierdem dreptul de cetateni ai acestui stat, iar daca tara va avea nevoie de noi sa o aparam sa se duca Mazare cu toata trup, caci eu nu-mi voi lasa familia sa ma scrific pentru niste golani. Cat despre blocurile de la maul ghiolului si al marii, nu vor ramane asa lucrurile... VOR FII DEMOLATE, au fost construite cu incalacarea flagranta a legii....
415Mazare(6 oct 16:17)
Nu o sa se intample nimic cu casele si blocurile de pe malul lacului, or sa ramana asa ca de aia au dat spaga...
06hmm(6 oct 16:04)
Si pe mana unui boschetar ar fi administrate mai bine lacurile din Constanta!
08Interese mari(6 oct 15:48)
Cineva din domeniul pescuitului, stim cine, are nevoie sa ia el luciul de apa sa-l administr pe fonduri europene
716de la psd(6 oct 15:07)
daca asta este director cu tricoul de maimutoi si Nicoleta Bercaru poate fi director de Raja
229titi(6 oct 14:57)
Cine a semnat sa raspunda, iar despagubirile sa le dea din buzunarul propriu, nu din fondurile primariei, adica ale cetatenilor.
221cezara(6 oct 14:49)
sa vina sa ancheteze institutiile statului de drept
mai mult...Anchete
20 noi 00:16AncheteFĂGĂDĂU a dat PAZA ORAŞULUI unui fost POLIŢIST condamnat pentru FURT

Făgădău a dat pe mâna unui fost polițist condamnat pentru furt bunurile publice și private aparținând...9307

21 noi 00:14AncheteUn MEDIC de la Spitalul din Mangalia, ACUZAT că a făcut EXPERIMENTE pe un nou-născut18374
24 noi 00:08AncheteBLOCAJ: Direcția de Urbanism a PRIMĂRIEI CONSTANŢA a ajuns pe mâna unei CONTABILE8854
23 noi 00:08AncheteCUM a FALIMENTAT Gheorghe PELEHRA Agrementul SA pentru PROIECTE IMOBILIARE!

Agrementul SA a fost o societate a statului înfiinţată în anul 1991, care deţinea toate bazele nautice din Mamaia,...5621

23 noi 00:09AncheteFĂGĂDĂU i-a vândut fostului PARTENER de AFACERI al SOŢIEI un TEREN în Mamaia, FĂRĂ licitaţie8562
25 oct 00:01AncheteStila SARAFU LOVEȘTE din nou: SCANDAL în stradă, cu două FEMEI. VIDEO!21633
15 noi 23:53AncheteLISTA ARESTAȚILOR în URMA ACȚIUNII de AMPLOARE a DIICOT! Video

Sute de percheziții au avut loc în cadrul unei acțiuni de amploare a DIICOT, fiind vorba de Operațiunea OMAHA....23029

27 oct 00:11AncheteMariana Soceanu, de la CT BUS, a SUSTRAS bani din CASIERIA RATC, pe vremea când era CONTABIL ŞEF11458
23 noi 00:09AncheteEXCLUSIV! POLIȚIST din CONSTANȚA, AMENINȚAT de un ȘOFER: Lasă, că ne întâlnim pe TRASEU! VIDEO9314
23 noi 00:13AncheteA FUGIT din CONSTANȚA de FRICĂ şi a DAT de BELELE în SPANIA

A fost implicat într-un scandal petrecut în județul Constanța, care s-a lăsat cu lovituri de cuțit și, după cum...26752

17 noi 13:36AncheteMario Tapangea, CONDAMNAT pentru DEȚINERE de DROGURI de mare RISC35481
10 noi 00:39AncheteSCANDAL: ITALIENII care fac AFACERI cu FIN.CO.GE.RO își trag ȚEPE între EI4360
Vremea
0.6°0.6° - 2° marţi, 1 decembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 98%
Vânt: 5.48 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/49
5/40
joker
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 dec 00:00SportPremier League - Leicester City, învinsă de Fulham, scor 2-1

Formaţia Leicester City a fost învinsă, luni, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, de echipa Fulham, în etapa a zecea...321

1 dec 00:00SportJoachim Loew, reconfirmat în postul de selecţioner al Germaniei

Selecţionerul Germaniei, Joachim Loew, ameninţat cu demiterea după o serie de rezultate slabe, a fost reconfirmat în...310

1 dec 00:00SportSituație incertă pentru Cosmin Contra: Probabil nu voi mai sta pe bancă la meciul cu FC Argeş

Tehnicianul dinamovist Cosmin Contra nu crede că va mai sta pe bancă la meciul cu FC Argeş, de vineri, din etapa a...403

1 dec 00:00SportPreliminarii EuroBasket 2021: România a fost surclasată de campioana mondială (41-94 vs Spania)

Naţionala masculină de baschet a României a fost surclasată de echipa Spaniei, campioana mondială en titre, cu...314

Local
1 dec 17:10LocalAvocata Şoşoacă NEAGĂ existenţa pandemiei de COVID

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, va săvârşi împreună cu un sobor de preoţi Sfânta...1340

1 dec 17:10LocalÎPS Teodosie: Eu nu vreau să-i extermin pe credincioși

Reacţie halucinantă a Înalt Prea Sfințitului Teodosie, confruntat cu pericolul în care chiar el îi pune pe...1610

1 dec 17:09LocalUn TIR a DERAPAT pe Autostrada A2 BUCUREȘTI-CONSTANȚA

984

1 dec 17:08LocalSe modernizează pasajul rutier de pe strada Nicolae Filimon

Circulația autovehiculelor va fi restricționată total pe strada Nicolae Filimon, în zona Halta Traian, în perioada...770

1 dec 17:08LocalTRAFIC DEVIAT pe linia 51B

CT BUS anunță publicul călător că, în perioada 02 - 09.12.2020, linia 51b circulă deviat, doar până la Halta...527

1 dec 17:07LocalIncendiu pe bulevardul 1 Mai: O BARACĂ a luat foc

627

Politică
1 dec 23:48PoliticăKlaus Iohannis: Toți cei din orașele carantinate au dreptul să meargă la vot

Klaus Iohannis a declarat că la alegerile parlamentare nu va exista nicio piedică pentru alegătorii care sunt în...1034

1 dec 23:48PoliticăDeputatul PRO România, Mircea Dobre: 'Nu se poate intra cu bocancii în spiritualitatea românilor!'

Fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, candidat PRO România pentru încă un mandat de deputat, propune o mai...1405

1 dec 23:48PoliticăÎn prag de Crăciun, Ludovic Orban anunţă CONCEDIERI printre bugetari!

1138

1 dec 23:47PoliticăKlaus Iohannis anunță că RESPECTĂ MEDICII: sporurile rămân tot promisiuni

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut primele declarații după vizita fulger efectuată la Spitalul...600

1 dec 23:47PoliticăLIVE! Interviu cu Răzvan Filipescu, candidat Pro România la Senat

Răzvan Filipescu, candidat din partea partidului Pro România la Senat, a acordat un interviu cotidianului Replica de...405

1 dec 23:46PoliticăPartidul lui Ponta, interzis să mai distribuie calendarele ortodoxe cu logo-ul Pro România

628

Interviuri
24 noi 00:10InterviuriMarian CRUȘOVEANU, PNL: În Primăria Constanţa sunt foarte multe situații NECLARE. VIDEO

Marian Crușoveanu, candidatul PNL pentru Camera Deputaților, are convingerea că va ajunge în Parlamentul României...2437

24 noi 00:12InterviuriSorin Andrei, USR-PLUS: Așa cum MERGEM la supermarket, putem merge și la VOT. VIDEO

Sorin Andrei este candidatul USR-PLUS pentru un loc în Senat. Chiar dacă situația în care ne aflăm a restricționat...1437

12 noi 00:04InterviuriDumitru Caragheorghe, USR-PLUS: CIOLOŞ ar fi GESTIONAT mai BINE fenomenul COVID. Video

2142

11 noi 00:00InterviuriGeorge NICULESCU: PSD nu a avut NICIODATĂ vreo legătură cu BINELE oamenilor

George Niculescu, candidatul PNL pentru un loc în Senat, a spus ”Da” unei noi provocări, aceea de a fi vocea...2685

11 noi 13:23InterviuriLoredana Batarigă, de la Pro România, se LUPTĂ pentru un Centru de Psihodiagnoză infantilă și Consilierea familiei

Loredana Batarigă este candidat, din partea Pro România, pentru un loc în Senat. Este intrată recent în politică,...1653

10 noi 00:38InterviuriSTELIAN ION: Procurorii trebuie SCOȘI de sub AUTORITATEA ministrului JUSTIȚIEI! Video

2658

Monden
1 dec 00:00MondenVedetele și copiii lor, asortate din cap până-n picioare

Fac orice numai să iasă în evidenţă! Vedetele îşi îmbracă odraslele în haine care să se asorteze cu ale lor....402

1 dec 00:00MondenScandal! Glenn Close: „Nu cred că Gwyneth Paltrow merita premiul Oscar, în 1999!”

Scandal! Legendara actriță Glenn Close, în vârstă de 73 de ani a făcut o declarație șocantă la mai bine de 11...415

1 dec 00:00MondenElton John, cel mai mare colecționar din lume! În afară de ochelari, nu vă vine să credeți ce mai strânge artistul

379

1 dec 00:00MondenMireille Mathieu are mari probleme de când cu pandemia și carantina

Legendara cântăreață franceză Mireille Mathieu are mari probleme de când cu pandemia și carantina. Nu mai poate...409

1 dec 00:00MondenDe ce a murit Sean Connery. Iată ce scrie în certificatul de deces. Ultima dorință a actorului

La o lună după moartea actorului Sean Connery, la vârsta de 90 de ani, a fost dezvăluită și cauza decesului. Sean...537

1 dec 00:00Monden"The Croods: A New Age", cel mai bun debut în box-office-ul nord-american pe durata pandemiei

285

Mapamond
1 dec 00:00MapamondSpania: Mii de manifestanţi din sistemul de sănătate publică au protestat la Madrid

Mii de reprezentanţi ai personalului medical afectat de pandemie au mărşăluit la Madrid în sprijinul sistemului de...296

1 dec 00:00MapamondArmenia: Manifestaţii pentru găsirea soldaţilor dispăruţi în Nagorno-Karabah

Circa 1.000 de persoane care cereau autorităţilor să acţioneze pentru a-i găsi pe soldaţii armeni dispăruţi în...298

1 dec 00:00MapamondCel puţin 110 morţi într-un atac jihadist, "cel mai violent din acest an" în Nigeria

272

Sănătate
1 dec 00:00SănătateCopilul născut prematur - ce nevoi are și cum poate fi ajutat

Un copil este considerat prematur dacă este născut înainte că sarcina să împlinească 37 de săptămâni. Copilul...270

1 dec 00:00SănătateInsomnia și bolile cardiovasculare: sfaturi pentru pacienții cu tulburări ale somnului

Insomnia este definită că fiind o problemă în ce privește inițierea somnului, menținerea somnului, trezirea prea...359

1 dec 00:00SănătateCe poți face pentru a preveni ateroscleroza

278

1 dec 18:27SănătateProteina C reactivă: ce este și ce indică valorile ei

Proteina C reactivă este o proteină care ajută medicii să pună diagnosticul corect în multe cazuri, dar și să...330

1 dec 00:00SănătateSarcoidoza: ce este, cauze, simptome și tratament

Sarcoidoza este o afecțiune inflamatorie considerată rară, deși unii oameni de știință afirmă că ar putea fi,...324

1 dec 00:00SănătateMăști naturale pentru tenul matur: ce ingrediente să alegi

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea feței devine mai subțire, mai uscată și mai puțin rezistentă în...283

1 dec 00:00SănătatePlante ajutătoare în afecțiunile sezonului rece: tuse, bronșită, sinuzită, traheită

În tratarea neplăcerilor specifice sezonului rece și a infecțiilor putem apela la farmacia naturistă. Multe din...319

1 dec 00:00SănătateCeaiul de scorțioară: beneficii și efecte uimitoare

Aroma dulce a scorțișoarei ne duce cu gândul la bunătățile dulci bogate în acest condiment. Puțini știu,...347

1 dec 00:00SănătateMierea, eficientă în infecțiile tractului respirator superior

295

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT