REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Declaraţia pe propria răspundere pentru cei cu mai multe locuri de consum, eliminată

Declaraţia pe propria răspundere pentru cei cu mai multe locuri de consum, eliminată

Valentina CAMARA 20 decembrie 2022 | 14:30 2847

Clienţii casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă nu vor mai avea obligaţia de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat, potrivit unui proiect de OUG publicat marţi seara de Ministerul Energiei. Noua Ordonanță de Urgență modifică legea adoptată recent de Parlament, care modifica o altă Ordonanță de Urgență care stabilea plafonarea prețurilor în energie.

Virgil Popescu

Măsura a fost anunțată de ministrul Energiei Virgil Popescu, după ce PSD a cerut o discuție în Coaliție pentru eliminarea declarației. După ce OUG va fi adoptată, prețul va fi plafonat pentru toate locurile de consum, inclusiv pentru cei care stau în chirie, dacă se încadrează în plafonul de 300 de kWh.

Declarațiile vor trebui depuse în continuare de familiile cu cel puțin trei copii, familiile monoparentale și persoanele cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală pentru a beneficia de un preț de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul înregistrat.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a scris marți Virgil Popescu, pe Facebook, scrie digi24.ro.

Obligaţia de a depune o cerere şi declaraţie pe propria răspundere pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie a stârnit un val de nemulțumire în rândul populației, oamenii văzându-se nevoiți să stea la cozi pentru depunerea declarațiilor înainte de sfârșitul anului, când va intra în vigoare noua reglementare.

Ce trebuie să știe consumatorii

Potrivit ANRE, consumatorii clienți casnici nu trebuie să depună nicio declarație dacă nu se află într-una din următoarele situații:

  •     cei care folosesc aparate medicale;
  •     familiile cu minimum trei copii cu vârsta sub 18 ani;
  •     şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.

Aceste categorii vor avea un preț de 0,68 de lei/kWh, indiferent de consum, în baza unei declarații pe proprie răspundere care poate fi depusă și online.

După adoptarea Ordonanței de Urgență publicate în transparență marți, cei care au mai multe locuri de consum nu vor mai fi obligați să depună declarație.

Pentru ceilalți consumatori, plafoanele rămân neschimbate. Acestea sunt:

  •     0,68 lei/kWh pentru un consum mai mic de 100 de kWh;
  •     0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 de kWh și 255 de kWh
  •     peste 255 kWh, dar până în 300 de kWh, doar diferența se plătește la 1,3 lei/kWh;
  •     1,3 lei/kWh pentru un consum care depășește 300 de kWh.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce justitie bati câmpul moncher? Păduchii ăștia is peste tot! Extincția rasei de lepre este singura soluție, valea in 4 zări lăsați leprele sa se autosustina! Un cui n.au lucrat toată viața lor! Mwwwe putorilor
1
0
Poate o sa dea si Dl Ministru si cativa de la ANRE in curand declaratie...dar nu la Electrica!!Sper sa se faca randul mare la depunerea declaratiilor in Justitie!!
0
0
Aceste,,minți luminate” nu au altceva de făcut decât sa dea Ordonanțe peste Ordonanțe! Iar noi sa mergem la specialiști ca sa ne ,, lumineze”????!!!! Chiar santem cobaii voștri? Nu va este Rușine sa va bateți joc de populație? Chiar va credeți deasupra legii bunului-simț ? S-au mai crezut și alții și au ajuns la Beciul Domnesc! Nu santeti jalnici, santeti periculoși de jalnici! And veți avea de suferit, sa nu va puneți întrebarea: de ce eu?, de ce mie mi se întâmpla? Dumnezeu Nu Diarme!
11
0
Cum puteți baga in voi de crăciun zdrentelor , apa paie și bătaie la mai prrrosty decât cei mai prrrosty gubiernu prrrostyei pesedeu peneleu leprele perpetue ale.democacractiei rromaenstu originiAnale in mendrele concretului de beton! Sava Ghiță iadu leprelor!
3
0
problema este ca parlamentul european a impus liberalizarea preturilor la energie si gaze in 2014 care este o foarte mare prostie si magarie si a aruncat in haos si criza economica grava toata europa pentru multi ani iar parlamentul si guvernul nostru de infractori a aderat cu mult entuziasm la porcaria asta
7
3
Si proiectul de ordonanta modificata ramane o mare bataie de joc: cei care vor plafonarea trebuie sa fie titulari altfel nu primesc plafonare, daca sotia este titulara si nu sotul deasemenea nu se aproba plafonarea, familiile cu 2 copii nu au fost incluse, plafonul de 255 este jignitor de mic ca si cel de 300 daca mai pui un radiator, cei care depasesc 300 platesc pret intreg - de ce numai pentru ce depasesc ? ei sunt pedepsiti ? o mare mizerie; huoooooooo
4
2
De ce e libera haimanaua asta ?
5
0
Nu credeam ca oameni, care au pretentii la o anumita pregatire intelectuala si care conduc destinele unui popor si al Romaniei,sa ajunga in acest punct al indecentei si prostiei!!Daca ati avea bun simt,care stim ca va lipseste cu desavarsire,multi ati pleca acasa sa munciti cu adevarat si sa nu mai stati cu mana intinsa la salariile obtinute prin eforturile populatiei-taxe si impozite!!Pestele de la cap se impute!!
12
0
Detenmortiitei popescule de sărbători! lepră ce ești! lătrau fara creier !sa dea boala.n voi gunoaielor!
9
0
Sa va ia drq de porci umflati.Ne omorati incet si sigur cu ordonantele si tampeniile pe care le promulgati. Daca este pret plafonat pai plafonat sa fie. Sa beneficieze toti cetatenii. Nici nu mai stii cine drq sunteti. PNL-PSD aceeasi adunatura de borfasi. Cum zicea Ceausescu: Mai bine murim in lupta cu gloria deplina decat sa fim sclavi pe veci-el nepamant.
13
2
Cei mai p****i și urări dintre ultimii p****i din univers-leprele ce""ne conduc. Mweeeboratilor in vecii veciloramin
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272