REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

DECLARAȚIILE constănțenilor trași pe dreapta în timpul RAZIILOR

DECLARAȚIILE constănțenilor trași pe dreapta în timpul RAZIILOR

Replica API 26 martie 2020 | 00:00 3353

În după-amiaza zilei de miercuri, 25 martie, la ieșirea din Constanța, spre Valu lui Traian, oamenii legii au efectuat noi razii în trafic, în contextul ordonanței militare, pentru a se asigura că cetățenii respectă legea și că deplasările efectuate de constănțeni sunt justificate. În acest sens, conducătorii auto au fost verificați de oamenii legii dacă au toate documentele necesare, fie declarație pe proprie răspundere cu privire la motivul deplasării, fie declarație de la locul de muncă, ștampilată.

Conducătorii auto au dat dovadă de calm și responsabilitate și au prezentat echipajelor de Poliție și Jandarmerie documentele necesare deplasării. Câțiva dintre ei s-au acomodat destul de repede cu ordonanța militară și au apreciat activitatea oamenilor legii, mai ales că afară era o vreme în care nu mulți ar prefera să stea în frig și vânt pentru a se asigura că se respectă legea. „Da, știam că trebuie să am declarația completată și că trebuie să o prezint”, a declarat unul dintre șoferi. Un alt șofer, care era cu șotia lui, a apreciat acțiunea derulată de oamenii legii și speră ca oamenii să fie mult mai responsabili. „Mi se pare o acțiune foarte bună, poate așa oamenii se responsabilizează și rămân în case”, a spus un alt șofer. Un alt șofer grăbit să ajungă acasă, a spus că ar fi stat acasă, însă locul de muncă îl obligă să se deplaseze din oraș. „Și eu aș fi stat, însă nu am cum, trebuie să merg la muncă”, a spus el.

Ce prevede Ordonanța militară, intrată în vigoare, marți, 25 martie, începând cu ora 12:00 și ce sunt sfătuiți să facă cei care ies din case pe perioada carantinei totale:

“Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice; f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină; g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole, i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive: a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice; b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie; d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării: a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator; b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.“.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ALOO draga POLITIA ROMANA DAR VOI AVETI DREPTUL CHIAR SI CU MANUSI SA PUNETI MANA PE DOCUMENTE ? DE UNDE STIU EU CA INAINTE CU ACELEASI MANUSI NU ATI PUS MANA PE UNU CU DOCUMENTE CARE ERA INFECTAT , CU TOT RESPECTUL DRAGILOR POLITISTI MANUSILE CARE LE AVETI DSP CE ZICE?
7
0
Trebuie sa recunoastem ca deplasarile s-au redus exponential. Strazile sunt mai libere ca niciodata.
7
0
Se vede de la o posta ca nu se controleaza cum ar trebui . Uitativa la Italieni , la Spanioli , la Francezi cum se controleaza . Adica se verifica daca intrqadevar deplasarea indivizilor este cea mentionata . Dupa cum am vazut la noi nu se intampla asa .
3
0
nu mai dezinformati, a spus ministrul de interne ca adeverinta NU este nesesar sa fie stampilata
5
1
Selectati si voi oamenii pe care ii scoateti in strada sa controleze, unii cer si legitimatie, si declaratie pe proprie raspundere si adeverinta de la angajator eliberata de contabil. Cum sa imi ceri toate astea sa le am la mine? Noroc ca sunt mai multi la control si mai aud colegii lor ce debiteaza si le atrag atentia ciobanilor
4
0
Am vazut ca iti cer si asigurarea la masina, ce treaba au acum cu asta si inca un lucru ar trebuie sa citeasca adeverintele prin geam, nu cred ca este normal sa puna mana pe documente chiar si cu manusi pentru ca nu isi schimba manusile la fiecare control, pentru ca pot lua ei de la altii sau ne pot da ei noua si atunci ce am rezolvat. Nu ar trebui sa se supere daca nu ii dai actele in mana cu tot respectul.
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614