REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

DENUNȚĂTORUL fostului senator Gigi CHIRU, SECHESTRU pe toate bunurile din țară și din EUROPA

DENUNȚĂTORUL fostului senator Gigi CHIRU, SECHESTRU pe toate bunurile din țară și din EUROPA

Replica API 1 mai 2021 | 23:43 5037

Insolvenţa Eolica Dobrogea SRL, producătorul de energie eoliană deţinută de controversatul afacerist Corneliu Dică, firmă ce apare în dosarul de luare de mită al lui Christian Gigi Chiru, generează falimente în serie. Eolica Dobrogea a cerut insolvența și firmei, parteneră de afaceri, Eolica Dobrogea II GMBH, deținută de Kapp Christoph Beat, denunțătorul lui Christian Gigi Chiru în același dosar al fostului senator. Cu această ocazie, a fost instituit sechestrul pe toate bunurile mobile și imobile din patrimoniul elvețianului Kapp Christoph Beat și al societății Eolica Dobrogea II GMBH.

Joi, 29 aprilie, judecătorii au dispus, printr-o decizie definitivă, instituirea măsurilor asiguratorii sub forma sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul elvețianului Kapp Christoph Beat, (denunțătorul lui Christian Gigi Chiru, în dosarul de luare de mită), şi Eolica Dobrogea II GMBH, (firmă implicată în același dosar penal), aflate pe teritoriul României precum şi pe teritoriul altor state membre sau nemembre ale Uniunii Europene în posesia acestora sau a unor terţi, precum şi sub forma popririi asiguratorii asupra sumelor aflate în conturile bancare deschise pe numele Kapp Christoph Beat şi Eolica Dobrogea II GMBH la oricare societăţi bancare aflate pe teritoriul României precum şi pe teritoriul altor state membre sau nemembre ale Uniunii Europene. Decizia a survenit după ce Eolica Dobrogea SRL, producătorul de energie eoliană deţinută de controversatul afacerist Corneliu Dică, firmă ce apare în dosarul de luare de mită al lui Christian Gigi Chiru, a cerut insolvența Eolica Dobrogea II GMBH. Decizia este difinitivă.

Eolica Dobrogea, Dincă și Kapp Christoph Beat apar în dosarul lui Gigi Chiru, de luare de mită

Dosarul la care am făcut referire mai sus este cel în care fostul senator de Constanța este acuzat că ar fi luat mită 1,5 milioane de euro. Potrivit magistraţilor, Chiru, pe când era şeful Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, ar pretins de la un martor denunţător, respectiv Kapp Christoph Beat, şi de la un om de afaceri suma de 1.500.000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH. Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România.

În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian, spun procurorii, a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România. Cunoscând că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță. În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță.

Procurorii au clasat dosarul, însă Kapp Christoph Beat a contestat ordonanța de clasare, și a avut câștig de cauză. În februarie a.c., magistrații au admis în parte, plângerea formulata de Kapp Cristoph Beat, în ceea ce privește soluția de clasare dispusă prin ordonanța procurorului nr. 462/P/2014 din data de 22.05.2020 a DNA, confirmată prin ordonanța procurorului sef secție din cadrul DNA nr.163/II/2/2020 din data de 20.07.2020, pentru infracțiunea de fals în declarații față de suspectul Chiru Gigi Christian, în vederea completării urmăririi penale.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gigi ce culoare ai la gingie?
2
0
Tot ce pot spune este ca acest personaj este unul gretos si infect.
7
1
Aceasta flegma nu ii la zbirna inca.De ce?.
8
0
un sarlatan
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367