REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Depistarea cancerului înainte de apariția simptomelor. Analize recomandate

Depistarea cancerului înainte de apariția simptomelor. Analize recomandate

Replica API 23 iulie 2022 | 00:00 453

Pentru a detecta precoce unele tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân, de col uterin, colorectal și de piele), pot fi efectuate anunmite analize înainte ca acestea să provoace simptome.

În acest moment, nu există un test special disponibil pentru a găsi cancerul osos precoce. Cel mai bun mod de a găsi aceste tipuri de cancer devreme este să consultați imediat un medic dacă aveți semne și simptome ale acestei boli.

Testele de depistare a cancerului sunt folosite pentru a găsi cancerul înainte ca acesta să provoace simptome, atunci când cancerul este mai ușor de tratat. Testele de screening sunt considerate eficiente în următoarele situații:

Descoperă cancerul devreme

Se reduce șansa ca cineva să moară din cauza cancerului atunci când este testat în mod regulat

Oferă posibilitatea de a obține mai mult bine decât rău. Unele vătămări includ sângerări sau leziuni fizice, un rezultat fals pozitiv sau fals negativ al testului și supradiagnosticarea (diagnosticarea cancerului care nu cauzează probleme și nu necesită tratament).

Teste de screening pentru cancer

Există mai multe teste de screening pentru cancer care sunt considerate eficiente și sunt recomandate de grupuri de experți, potrivit Cancer.org.

Screeningul cancerului de sân

S-a demonstrat că mamografiile de screening reduc decesele cauzate de cancer de sân la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani și, în special, la cele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani.

În general, grupurile de experți recomandă aceste teste începând cu vârsta de 50 de ani pentru femeile cu risc mediu.

Screeningul cancerului de col uterin

Testul papilomavirus uman (HPV) și testul Papanicolau sunt teste de screening recomandate pentru cancerul de col uterin. Aceste teste pot fi efectuate în același timp sau separat. Aceste teste previn bolile prin găsirea de celule anormale care pot fi tratate înainte ca acestea să se transforme în cancer.

Screeningul cancerului colorectal

S-a dovedit că diferite teste de screening scad riscul de deces din cauza cancerului colorectal. Acestea includ colonoscopie, sigmoidoscopia și teste extrem de sensibile care testează scaunul, cum ar fi testele de sânge ocult și testele ADN.

Pe lângă depistarea precoce a cancerului colorectal, colonoscopia și sigmoidoscopia împiedică apariția bolii. Acest lucru este posibil deoarece testele găsesc uneori polipi (excrescențe anormale în colon) care sunt îndepărtați înainte de a se transforma în cancer, scrie doctorulzilei.ro.

Screeningul cancerului pulmonar

Un tip de tomografie computerizată (CT), numită tomografie computerizată elicoidă, s-a dovedit că reduce decesele prin cancer pulmonar la fumătorii înrăiți.

Alte teste de screening

Uneori sunt recomandate teste de screening care nu sunt încă dovedite a fi eficiente, în special pentru persoanele cu risc crescut de anumite tipuri de cancer.

Testul alfa-fetoproteinei

RMN al sânului

Testul antigenului cancerului 125 (CA-125)

Examenul clinic al sânilor și autoexaminarea sânilor

Teste de detecție precoce pentru diferite tipuri de cancer

Testul antigenului specific prostatic (PSA).

examene ale pielii

ecografie transvaginală

colonoscopie virtuală

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272