REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Depozitele de colesterol în zona ochilor: cauze, simptome, tratament

Depozitele de colesterol în zona ochilor: cauze, simptome, tratament

Replica API 29 decembrie 2021 | 00:00 2531

Depozitele sau petele galbene se pot formă în zona pleoapelor tale, că efect secundar al faptului că ai valori mari ale lipidelor în sânge. Termenul medical pentru aceste pete sau depozite de colesterol este xantelasmă (la plural, xantelasme), iar aceste pete galbene sunt localizate în special pe pleoape, scrie doc.ro.

Sursă foto: shutterstock.com

Aceste pete galbene, inițial, pot să fie inofensive, dar se pot agrava treptat și pot cauza durere.

Simptome xantelasme

Xantelasmele sunt pete cu margini regulate, ieșite în relief, de culoare gălbuie, ele sunt materie grasă acumulată sub pielea de pe anumite părți ale pleoapelor tale superioare și inferioare. Aceste pete galbene conțin lipide sau grăsimi, inclusiv colesterol, și de regulă apar simetric, între ochii și nasul tău.

Aceste leziuni și pete de grăsime nu afectează funcționarea pleoapelor. Asta înseamnă că nu ar trebui să afecteze capacitatea de a clipi sau de a deschide sau închide ochii. Xantelasmele pot deveni, în timp, mai mari și pot provoca disconfort.

Cauze xantelasme

Oricine poate face depozite de colesterol în jurul ochilor, însă această afecțiune este mai frecvent întâlnită la oamenii care au dislipidemie. Persoanele cu această boală au prea multe lipide în fluxul sanguin, cum ar fi trigliceridele și anumite forme de colesterol.

Poți avea dislipidemie dacă ai oricare dintre afecțiunile sau condițiile următoare:

hipercolesterolemie, identificată printr-un colesterol total mai mare de 200 de miligrame pe decilitru de sânge (mg/dL);

hipertrigliceridemie, identificată prin valori ale trigliceridelor de peste 150 mg/dL;

valori mari ale lipoproteinelor cu densitate scăzută/mică (acel colesterol LDL), cunoscute și drept colesterol "rău", identificate printr-un nivel al colesterolului LDL mai mare de 100 mg/dL;

valori mari ale lipoproteinelor cu densitate mare/ridicată (colesterol HDL), cunoscute și drept colesterol "bun", identificate printr-un nivel al colesterolului HDL mai mare de 40 mg/dL.

Există factori variați care pot duce la o acumulare de prea multe lipide în fluxul sanguin, iar astfel, să poți dezvoltă xantelasme în jurul ochilor. Unele cauze sunt genetice, ceea ce înseamnă că nu poți face prea multe lucruri pentru a le preveni. Alte cauze sunt rezultatul alegerilor din stilul de viață sau efectele secundare ale unor medicamente.

Tratament xantelasme

Medicul tău este cel care va putea să îndepărteze depozitele de colesterol din zona ochilor. Există mai multe metode diferite pe care le poate utiliza în acest sens, cum ar fi:

Excizia chirurgicală - folosind o lama foarte mică; această este, de regulă, prima opțiune pentru a elimina una dintre aceste pete gălbui; recuperarea durează cel puțîn 4 săptămâni;

Cauterizarea chimică - folosește anumiți acizi acetici și poate elimina depozitele de colesterol fără să lase în urmă prea mult țesut cicatricial;

Crioterapia folosită în mod repetat poate distruge xantelasmele; această metodă prezintă riscul de apariție a cicatricilor și modifică pigmentul pielii tale.

Ablația cu laser pe baza de argin și dioxid de carbon - este mai puțîn invazivă decât intervenția chirurgicală și are o rată de succes rezonabilă; metodă prezintă riscul de apariție a modificărilor de pigmentatie;

Electrodesicarea poate fi folosită împreună cu crioterapia.

Pentru orice procedura aleasă, este important să îți monitorizezi recuperarea. Notează orice fel de efecte adverse cu care te confrunți și spune-i medicului despre ele la următoarea voastră întâlnire. Xantelasmele au o rată mare de reapariție, în special în cazuri în care ai apelat la excizia chirurgicală sau ai hiperlipidemie severă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212