REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Depozitul de combustibil ars al Centralei Nucleare Cernavodă, construit de milionarii oraşului

Depozitul de combustibil ars al Centralei Nucleare Cernavodă, construit de milionarii oraşului

Replica API 30 mai 2018 | 13:30 901

Contracte de sute de milioane de euro de la stat

Contracte de sute de milioane de euro de la stat

Nuclearelectrica a atribuit 14 mai contractul pentru o parte din lucrările aferente Depozitului Intermediar de Combustibil Ars (DICA), care urmează să fie construit pe platform Centralei Nucleare de la Cernavodă, în apropiere de reactorul 1. Beneficiare sunt două din cele mai cunoscute firme de construcţii din oraş, cunoscute pentru contractele de sute de milioane de euro primite de la stat.

Documentaţia de atribuire publicată de Nuclearelectrica arată că înţelegerea prevede lucrări pentru realizarea modulelor 10 şi 11, tip MACSTOR 200, pregătirea rocii de fundare şi turnarea betonului de comletare pentru modulul 12, aferente Depozitului Intermediar de Combustibil Ars (DICA). Contractul a fost atribuit în urma unei cereri de oferte lansate în decembrie 2017, la care s-au depus două oferte: asocierea General Concrete Cernavodă SRL (lider)- Titan Echipamente Nucleare SA Bucureşti, având ca subcontractant pe Elcomex IEA SA şi Nettstrade JK Solution SRL din Slatina, cu terţ susţinător Alfa Ground Solution SRL Bucureşti. Nuclearelectrica SA a desemnat că cea mai bună ofertă a venit de la asocierea General Concrete Cernavodă- Titan Echipamente Nucleare, care s-a angajat să ducă la bun sfârşit lucrările pentru 22.580.311,4 lei, fără TVA.

Sute de milioane de euro de la stat

Nuclearelectrica nu specifică procentul de lucrări care poate fi subcontractat, dar se poate presupune că firmele locale General Concrete Cernavodă şi Elcomex IEA (în insolvenţă) îşi vor împărţi frăţeşte sarcinile. Companiile sunt deţinute de doi dintre milionarii oraşului, Valentin Popescu, respectiv Ion Grecu şi au devenit celebri prin contractele de sute de milioane de euro primite de la stat şi în special cu central nucleară.

În ultimii ani, General Concrete şi Elcomex IEA au încheiat aproape 150 de contracte cu societăţi publice în valoare totală de peste 410 milioane de euro. Firma lui Valentin Popescu, General Concrete Cernavodă SRL, a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 83,7 milioane lei şi un profit net de 1,4 milioane lei, cu 371 de angajaţi, precum şi datorii totale de 44,6 milioane lei. La rândul său, compania lui Ion Grecu, Elcomex IEA SA, a înregistrat în acelaşi an afaceri de aproape 98 de milioane de lei şi pierderi de 18,6 milioane lei, cu 558 de angajaţi, dar şi datorii de 82,5 milioane lei.

Cât va costa DICA

Nuclearelectrica a aprobat în iulie 2016 dezvoltarea capacităţii DICA, un proiect de 166 milioane de euro. Reprezentanţii companiei susţin că realizarea acestui proiect este necesară în vederea extinderii duratei de viaţă a reactoarelor 1 şi 2, precum şi în vederea realizării a două noi reactoare, 3 şi 4, la centrala de la Cernavodă.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand vor inceta jurnalistii sa faca presupuneri?
2
0
orasului Cernavoda acum ma intorc de la o betie cu Ismail la capitanie si ma rog sa fiu cu Diana curva orasului Cernavoda si restul sa ma cac pe voi dragi cernavodeni.
3
2
Muncitorii, cei care sunt calificati, de la Elcomex sunt profesionisti.
3
2
pai ce vreati saracilor sa le faceti voi?
1
2
de silvichioara de la primarie declara ca primaria creeaza locuri de munca doar in primarie poate isi gaseste si ea un ciocan serios fostul ei mos era vai mama lui.
7
3
S o crezi tu, locuitorii urbei isi cheltuiesc salariile marete prin cta , preturile in c voda sunt f mari datorita acestor oameni care ridica mult pe luna, restul cetatenilor are de suferit,daca aveam un primar capabil sa investeasca in locuri de munca era bine, dar el este un curvar si investeste in femei usoare
5
4
Foarte bine. Mare parte din salariatii acestor firme sunt localnici, mare parte din acesti bani se vor duce in cresterea nivelului de trai al urbei
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108