4.1° Constanța Mie., 30 Nov. 2022
Anul XX Nr. 6198
4.1° Constanța Miercuri, 30 Noiembrie 2022 Anul XX Nr. 6198

Depresia, o boală mai gravă decât se credea: cum influențează întregul corp și dă viața peste cap

A.F. 24 noiembrie 2022 115

Persoanele cu depresie majoră se comportă diferit în societate – asta, cel mai probabil, știi deja. Însă ceea ce poate nu știi este că depresia afectează corpul la modul general. Cu alte cuvinte, vorbim despre o luptă reală, cu propriul corp, informează playtech.ro.

Studiile anterioare au arătat că interocepția este relativ redusă la persoanele cu depresie, însă noi date evidențiază modul în care circuitele implicate în acest sentiment pot fi modificate la persoanele cu gânduri negative repetitive.

„Gândirea negativă repetitivă, la persoanele care suferă de depresie, este o problemă clinică foarte mare”, a declarat autorul studiului, Salvador M. Guinjoan, într-o declarație pentru PsyPost.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

„Gândirea negativă repetitivă condiționează recidiva depresiei și este asociată cu simptome reziduale după tratament, este mai frecventă la persoanele care nu răspund la tratament și este chiar legată de sinucidere”, a mai spus omul de știință.

Interocepția poate fi considerată un al șaselea simț, într-un fel: corpul tău monitorizează în mod constant elementele interne pentru a afla dacă îți este foame, îți este sete, dacă ai nevoie la toaletă și multe altele. Este o parte vitală a menținerii corpului fericit, iar întreruperile pot fi debilitante, citează stiripesurse.ro.

Ce experiment au făcut oamenii de știință

În acest studiu, cercetătorii au adunat 48 de persoane cu depresie care au avut scoruri de gândire negativă repetitivă ridicate și 49 de persoane cu depresie care au avut scoruri scăzute, precum și 27 de persoane sănătoase, pentru echilibru.

Participanții au fost rugați să se concentreze pe senzații provenind de la inimă și de la stomac, în timp ce oamenii de știință le-au analizat creierul prin scanări de rezonanță magnetică funcțională.

În acest fel, ei au putut urmări modul în care oamenii sănătoși și oamenii cu gândirea negativă repetitivă diferă în modul în care își folosesc creierul în timp ce sunt interoceptivi.

Ceea ce a fost foarte interesant, totuși, a fost modul în care persoanele cu gândirea negativă repetitivă ridicată au avut parte de o reducere și mai mare a procesării din stomac, care s-a concentrat în special pe regiunile de procesare a emoțiilor și memoriei ale creierului.

Aceste descoperiri ar putea ajuta la explicarea unui mister: de ce persoanele orientate spre negativ raportează adesea probleme abdominale, deoarece semnalele de la stomac nu sunt procesate în mod corect.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359