REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Deputatul Bogdan Huțucă: Guvernul manipulează. Veniturile din buget sunt supraevaluate

Deputatul Bogdan Huțucă: Guvernul manipulează. Veniturile din buget sunt supraevaluate

Replica API 23 februarie 2019 | 01:56 375

Bogdan Huțucă, președintele Organizației Județene a PNL Constanța, a susținut, vineri, 22 februarie, o conferință de presă a cărei temă a fost bugetul general pe anul 2019. Buget pe care președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl va trimite la Curtea Constituțională. Acesta susține că veniturile sunt supraevaluate, iar cheltuielile sunt subdimensionate, argumentându-și afirmațiile.

"Veniturile din buget sunt supraevaluate, iar cheltuielile subdimensionate. Cum au reușit acest lucru? Deformând sau manipulând prognoza. Creșterea economică stabilită de acest Guvern e de 5,5% pe anul 2019, este o cifră mult umflată. Pe 2018, Guvernul a stabilit că va avea o creștere de 6,1. Creșeterea pe anul 2018 a fost doar de 4,1. Anul acesta, Guvernul spune că va sălta de la 4,1, la 5,5. E o misiune imposibilă, iar acest lucru se reflect în raportul privind situația economicăa României prezentat Psarlamentului României. La nivel mondial, avem parte de o stare de incertitudine masivăd in punct d evedere economică., Această stare duce zona euro într-o perioadă de recesiune. Creșterea economic va scădea din ce în ce mai mult, de la an la an. Cum reușete Guvernul să spună că va crește, când, la nivel mondial, scade la 2,1 la 1,6. Nimeni nu poate să înțeleagă acest lucru. Începând cu 2019, creșterea depinde de resursele interne ale fiecărui stat membru. Dacă tu, Guvernul, ai prognozat investiții majore în economiei, și n-ai reusit să le realizezi, dacă în doi ani ai subfinanțat primăriile, sume insuficiente pentru programele de dezvoltare, adăugând toată birocrația din sistem, ai avut tentative de a te împrumuta pe piața internă de 7 ori, ignori total aceste fenomene și spui că urci de la 4,1 la 5,5?", spune deputatul Bogdan Huțucă. Care-i rezultatul acestor manipulări ale prognozelor? ”Rezultatul aceste manipulări se duce în supraevaluarea veniturilor bugetare. Cel puțin la nivel de TVA avem 5 miliarde în plus puse. Ce se va întâmpla cu bugetele primăriilor, în ultimul trimestru al acestui an când se vor trezi pe cap cu toate cheltuielile sociale, cu proiectele în curs de demarare și sumele defalcate din TVA nu vor mai veni?! Ce se va întâmpla cu investițiile propuse în sănătate? Cu cu cele 8 spitale care am înțeles că nu se vor face, cel puțin la Constanța. Am întrebat-o pe doamna ministru. I-am făcut și în scris, dar am întrebat-o și în comisie,direct. Răspuns tranșant: nu”, a spus Bogdan Huțucă. ”Cea mai mare problemă a acestui buget o reprezintă modul de alocare a sumelor defalcate către primării. Este cel mai controversat subiect. Cel mai afectate sunt orașele, dintre toate localitățile-comune și municipii”, a completat președintele PNL Constanța.

La rândul său, fostul primar din Hârșova, Ionel Chiriţă, a susţinut că s-a ajuns în această situaţie din cauza minciunilor şi a lipsei de transparenţă. ”Avem un buget, pe UAT, construit pe filozofia: să avem aceleași venituri ca în 2018. Cum, necum, am făcut o simulare și am analizat etapele.Prima etapă te duce la un plafon de 2 milioane la comună, 6 milioane la orașe și 12 milioane la municipii, dar, de fapt, acest plafon sprijină 160 de comune din 2862”, a spus Chiriță, membru PNL. Dacă înșiri toate aceste localități și aplici schema bugetului, există un număr puține de localități ca să ajungi la un anumit plafon. Aceste plafoane inventate de Guvern avantajează un număr foarte mic de localități”, a completat Huțucă.

Huțucă: ”Minsitrul Finanțelor nu-și asumă că datele din buget sunt conforme”

”Într-o țară cu un climat politic normal, orice buget se face după un set de reguli înscrise într-o lege. Pe lângă multe alte prevederi, sunt spuse două lucruri: Ministrul Finanțelor, odată ce a închis bugetul și l-a prezentat Guvernului, trebuie să dea o declarație pe propria răspundere că datele din buget sunt conforme. Și un alt aspect prevede faptul că Guvernul României este obligat în proiectarea bugetului, să țină cont de principiul transparenței, principiul stabilității, principiul eficienței,principiul sustenabilității bugetare. Sunt definitite în lege. Guvernul, prin legea plafoanelor, dă derogare, iar, de anul acesta ministrul nu mai este obligat să-și asume responsabilitatea în scris, sub riscul de fals de semnătură și în anul 2019 se suspendă obligativitatea ca Guvernul să respecte principiile transparenței, al stabilității, al eficienței, al perspicacității, al responsabilității”, a dezvăluit Huțucă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai HUTUCA ...taci si pleaca din politica,dar nu te mai intoarce nici la fisc.ESTI UN MEDIOCRU si o NULITATE.Piei dintre noi.DISPARI,INCOMPETENTULE!!!
1
1
Bai Hutuca, esti nul in tot ceea ce faci si spui.
1
1
vai de capul lui de deputat, o nulitate de om!
1
1
Din nou pe langa subiect.ca mai mereu
3
1
Avem liberali la Constanta?!
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920