REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DESCINDERI la o FERMĂ de păsări din TOPRAISAR, unde se practică MUNCA la NEGRU

DESCINDERI la o FERMĂ de păsări din TOPRAISAR, unde se practică MUNCA la NEGRU

Replica API 19 iunie 2021 | 00:42 7880

Munca la negru a devenit un fenomen greu de controlat de Statul Român, care este păgubit, anual, cu miliarde de euro. Mai grav este că unii acceptă să lucreze fără nicio acoperire legală, chiar dacă se expun la riscuri enorme, pentru că nu au altă sursă de venit. 20 de cazuri de sclavie modernă au fost descoperite de autorităţile constănțene la Topraisar, la o fermă. Inspectorii ITM și jandarmii au descins joi, 17 iunie, după ce situația le-a fost semnalată chiar de către reporterii Replica. Cum, necum, cineva din ITM a ”sifonat” informația, care a ajuns la urechile patroanei. Aceasta și-a anunțat oamenii care munceau ilegal să stea acasă, până se va finaliza controlul. Și asta au făcut.

Sclavie în adevăratul sens al cuvântului la o fermă din Topraisar! Aproximativ 20 de persoane muncesc fără a avea carte de muncă la ferma unde, în trecut, era Avicola Topraisar. Societatea ce își desfășoară acolo activitatea, în prezent, este Moris SRL, aceasta deținând un mega incubator de pui.

Inspectorii ITM și jandarmii au descins la fermă, la sesizarea REPLICA

Cine a îndrăznit să sesizeze faptele a fost dat afară, așa că oamenii stau cu frică să nu cumva să rămână fără muncă. Replica a aflat de situația de la Topraisar de la un angajat și a sesizat autoritățile.

Inspectorii ITM, însoțiți de jandarmi, au vizitat joi, 17 iunie, ferma. Dar, ce să vezi?! Nu i-au găsit pe cei 20 de muncitori fără forme legale, doar 4 oameni care activau legal: directoarea, un electrician și două persoane pentru animale.

Controlul a fost „sifonat”?

Cel mai probabil, controlul a fost ”sifonat” de cineva din cadrul instituției, pentru că altfel nu se explică lipsa oamenilor de la locul de muncă.

„Ieri (n.r. 17 iunie), au venit cei de la ITM cu Jandarmeria dar șefa știa deja. Dis de dimineață ne-a scris să nu mai venim la muncă și fetelor le-a dat liber. După ce au plecat, ne-am întors toți la muncă. Panourile cu programul și cel cu pontaje erau date jos, erau șterse toate urmele că noi am munci acolo. Cine i-a anunțat de venirea ITM-ului nu știu sau poate era programată. Am aflat și noi când am ajuns că a fost ITM-ul, dar cine a avut curaj să sune la ei nu știu”, ne-a declarat o persoană care muncește acolo.

Contactată pentru un punct de vedere, șefa fermei, Dana Ortansa, care este și asociată la firmă, nu a vrut să facă declarații. S-a limitat la a spune doar atât: ”Informați-vă, mai întâi”.

Date despre MORIS SRL

Firma MORIS S.R.L. din județul Tulcea a fost înființată la data de 02 decembrie 1992 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN – Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă. Aceasta are 3 puncte de lucru în Topraisar și Babadag. În anul 2020, MORIS S.R.L. a raportat o cifră de afaceri de 1.061.038 ron, cu un profit de 485.294 ron și un număr de 5 angajați.

Este deținută de Liviu Moroianu și Daniela Ortansa, dar și persoana juridică Fazer Farm, controlată de aceeași Daniela Ortansa.

Diana BERECHET, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doamna redactor : calomnie si denigrare este acesta stire
0
0
iauzi plm....normal k sau sifonat ca spaga nu se ia fara sifonare
1
1
Vrajeala de 2 lei. Vreun boschetar de angajat care a fost dat afara.
0
0
Dragilor eu muncesc la aceasta statie de incubatie si va asigur ca ,nu este nici o sclavie,sunt angajata cu carte de munca si totul este ok
3
4
Mergeti la Tabu Dent, e plin de angajati fara carte de munca
0
1
O increngatura de prietenie intre angajatori si inspectorii itm pe baza de sponsorizare permanenta,ca altfel esti calcat fara veste iar amenda te ustura daca n-o faci jumi juma. Si nu e de acum,s-au mai facut sesizari,s -a mai scris si in presa,dar degeaba,traiasca spaga.
9
0
Alo itm nu mai sifonati
12
3
asa meritati ca sunteti ziar de sifoane
12
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614