REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.6° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Deșeurile marine, subiect de interes și pentru vara lui 2019. Specialiști din mai multe țări vin la Constanța

Deșeurile marine, subiect de interes și pentru vara lui 2019. Specialiști din mai multe țări vin la Constanța

Replica API 1 iulie 2019 | 02:12 364

ONG Mare Nostrum organizează pe 3 și 4 iulie 2019, la Hotel IBIS Constanța atelierul regional de informare ”Analiza studiului de date privind deșeurile marine și a informațiilor pentru portalul interactiv”, la care vor participa partenerii proiectului MARLITER din Bulgaria, Georgia, Grecia și Ucraina.

În cadrul atelierului, fiecare partener va prezenta stadiul rapoartelor naționale pe tema deșeurilor marine, precum și lacunele legislative sau blocajele întâlnite în cadrul colectărilor de date la nivelul fiecărei țări. Participanții la eveniment sunt din Grecia – Universitatea Aristotel din Salonic, Bulgaria – Black Sea NGO Network, Georgia – Black Sea Eco Academy și Ucraina – Centrul Științific Ucrainean de Ecologie Marină.

Tot cu această ocazie, partenerii MARLITER din Grecia vor prezenta structura portalului interactiv, pe care partenerii pot urca informații cu caracter științific despre deșeurile marine, pentru a contura o viziune de ansamblu asupra acestei probleme globale: ”Acest eveniment este un pas în plus pe care îl facem pentru a reduce cantitatea de deșeuri marine de pe litoralul românesc. Schimbul de informații între participanți va ajuta cu siguranță la conturarea unui context european și găsirea de soluții viabile”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Ce sunt deșeurile marine, de fapt?

Deșeurile marine sunt rezultatul activității umane asupra ecosistemului marin. În această categorie intră materiale de construcție, o gamă foarte variată de obiecte din plastic și derivați din plastic (PET-uri, paie, pahare, pungi, samd), bucăți de sticlă și ceramică, mucuri de țigară. Există aproape 157 de tipuri diferite de deșeuri marine, potrivit Metodologiei Europene de Monitorizare, implementată în 2014.

De ce să ne îngrijoreze datele?

La nivel de România, ONG Mare Nostrum face din 2009 monitorizări ale plajelor, eliminând până acum peste 100.000 de deșeuri. Din 2014, odată cu implementarea Metologiei Europene, acțiunile de monitorizări ale plajelor se desfășoară prin respectarea unor parametri clari și obligatorii: 8 secțiuni de plajă/sectoare monitorizate: Constanța, Năvodari, Corbu, Saturn, Costinești, Vama Veche, Eforie, Mamaia Nord; 2 monitorizări pe an, la începutul și sfârșitul sezonului turistic; 157 tipuri de deșeuri inventariate pe tabele special; TOATE deșeurile inventariate sunt eliminate de pe plajă și puse în containere special de colectare.

Cum ne afectează?

Odată lăsate pe nisip, oricare dintre cele 157 tipuri de deșeuri elimină substanțe toxice pentru organismul uman și sufocă atât animalele marine, cât și ecosistemul, creând mari dezechilibre. Pentru a da un exemplu, un copil care se joacă în nisip lângă o porțiune poluată cu mucuri de țigară poate dezvolta diferite afecțiuni: intoxicații, probleme ale epidermei. Dincolo de acest aspect, o mare parte din deșeuri ajung în apă, unde sunt înghițite de viețuitoarele marine, acest lucru ducând la moartea lor. Mai mult, viețuitoarele pot muri sufocate sau prinse în deșeuri tip fire de plastic, resturi de plase, samd.

Atelierul este organizat în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre”, BSB 138, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este de a promova o integrare transfrontalieră mai puternică a informațiilor, cunoștințelor și expertizei în domeniul monitorizării mediului și a problemelor deșeurilor marine în bazinul Mării Negre.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272