REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Detalii despre CICLONUL care va lovi România. Care sunt ZONELE afectate

Detalii despre CICLONUL care va lovi România. Care sunt ZONELE afectate

Replica API 18 iunie 2021 | 00:41 9464

Urmează trei zile de ploi torențiale, furtuni și vijelii. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit la Antena 3, despre ciclonul care se va instala în România chiar din această noapte şi care va afecta mai multe zone ale ţării.

Sursa foto: Getty Images

Întrebată care sunt zonele spre care se va îndrepta ciclonul, Elena Mateescu a răspuns: Dobrogea, Muntenia şi jumătatea sudică a Moldovei.

Ciclonul s-a format iniţial în Marea Mediterană, iar apoi şi-a făcut prezenţa în Marea Neagră.

"Ciclonul este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la nivelul ţării noastre încă de marţi. Da, s-a format în Marea Mediterană. Practic, el este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la nivelul ţării noastre încă de marţi, când am emis primele avertizări meteorologice de cod galben şi portocaliu pentru jumătatea estică a ţării, pentru că aşa cum anunţam în toate întâlnirile noastre anterioare, anticipam pentru jumătate estică a ţării cantităţi de precipitaţii importante, pentru că ciclonul mediteranean în sine este responsabil de ploi cu caracter torenţial. Practic, ceea ce arătaţi dumneavoastră aici, este acest vânt rotaţional în spirală şi ochiul format, el determină acolo responsabilitatea, în funcţie de gradientul şi vaporii de apă, acum blocat în Marea Neagră şi tocmai acest surplus de vapori de apă alimentează şi generează aceste cantităţi importante de precipitaţii“, a spus Elena Mateescu, scrie antena3.ro.

Cum se va manifesta ciclonul

„Cred că definiţia în sine a ciclonului înseamnă, într-adevăr responsabilitatea în ceea ce priveşte producerea acestor cantităţi importante de precipitaţii, a intensificărilor de vânt pe parcursul ploilor, ca să fim mai expliciţi, pentru că vitezele, datorită acestei circulaţii rotaţionale a vântului în ochiul ciclonului“, a adăugat Mateescu.

Directorul ANM enumeră zonele deja afectate de ciclon

„Deja el este prezent şi afectează acum partea de sud-vest a ţării, deja ştim că până în această seară la ora 21 este în vigoare acea avertizare meteorologică de cod galben pentru Oltenia, pentru partea de vest a Munteniei, nu în ultimul rând sudul Banatului, al Crişanei, al Transilvaniei. Această atenţionare meteorologică de cod galben a fost amendată până în prezent la această oră de opt avertizări meteorologice de vreme severă imediată şi un cod roşu pentru zone din Mehedinţi. El s-a format în Mediterană şi a avut o traiectorie de la vest către est. Este blocat acum în Marea Neagră, fiind retrograd“, a precizat directorul ANM.

Mateescu: "Ochiul ciclonului este în Marea Neagră"

„Undeva în zona Mării Negre este blocat practic, fiindcă are acest aport de umezeală şi în funcţie de poziţia şi traiectoria lui. Dacă se îndepărtează putem să concepem că avem o traiectorie mai mult către zona de sud, în partea aceasta a Munteniei şi a Dobrogei. Dacă se apropie mai mult, putem să vorbim de o traiectorie care să cuprindă şi zona Tulcea, sau zona carpatică, sudul Moldovei. Ciclonul este acum în Marea Neagră. El se învârte în sensul invers al acelor de ceas. În ochiul ciclonului putem să vorbim de viteze care pot depăşi 300 km/h (...) Ciclonul poate să aibă o traiectorie înspre sud, sau poate să o ia un pic înspre sud-est. Mâine vom decide, în funcţie de evoluţia modelelor vom decide ce areale vom extinde în avertizarea meteorologică“, a declarat Mateescu.

Unde va lovi ciclonul

„Ploaia va începe încă din această noapte în Bucureşti, dar intensitatea precipitaţiilor mai mari, inclusiv în zona Capitalei, ne aşteptăm să fie mâine între 16 până la 22. Ceea ce este mai important este faptul că partea de sud-est a ţării, vorbim aici de Dobrogea, cele două judeţe, vorbim de Bărăgan, sudul Moldovei. Este posibil aici în această parte a ţării şi în această noapte să înregistrăm cantităţi importante de precipitaţii, pentru că aceste şase judeţe din partea de sud-est, până mâine dimineaţă se vor afla sub incidenţa atenţionării meteorologice de cod galben. Nu va fi cod roşu generalizat (...)“, a precizat Elena Mateescu.

"Este posibil să extindem zona de cod galben"

Mâine luăm în considerare actualizarea zonei avertizării meteorologice pentru zona de sud-est. Este posibil să extindem codul galben, în funcţie de traiectorie analizăm modelele. În analiza acestor situaţii nu luăm în considerare nu numai modelele la scară globală, ci şi modelele pe arie limitată, cu o rezoluţie fină care să surprindă tocmai, posbilitatea ca între anumite zone, să observăm perioadele cu intensitate maximă a precipitaţiilor. Este posibil să extindem zona de cod galben, luând în considerare nu numai Dobogea, Muntenia, ci şi jumătatea sudică a Moldovei", a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cele mai infecte comentarii
1
0
Nu da cu paru ca nu lati pus pe omoceea director
2
1
rapanosi si cortisti,go home!vine ciclonul si va ia rulotele,boschetilor!
0
1
la cernavoda situatia e rezolvata pe nea coita primarul , marinarul !
2
2
Omul este cel mai mare daunator al planetei , daca Terra nu reuseste sa scape cumva de noi atunci este terminata , ea si restul vietuitoarelor nevinovate ale acestei planete !
6
0
P..sti mai sunteti ca habar nu aveti ce inseamna incalzire globala dar comentati aici
3
3
Haha...cine mai pune botul la incalzirea globala?
1
5
Incalziirea globala e in PWLA cu SATELYTU
2
5
daca nu-i anticiclonul, e ciclonul, unde e incalzirea globala?
6
5
proiectare , executie si aiurea! repetir, din an in an si centrul e un cosmar !
2
1
Iar o sa ne plimbam cu barca pe centrul din cernavoda
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369