REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

DETALII din dosarele DIICOT: Părinți disperați și tineri internați la Psihiatrie!

DETALII din dosarele DIICOT: Părinți disperați și tineri internați la Psihiatrie!

Replica API 17 martie 2018 | 17:51 442

Declarații: Tremura, se lovea, se dădea cu capul de asfalt!

Declarații: Tremura, se lovea, se dădea cu capul de asfalt!

Oamenii legii constănțeni, sub coordonarea procurorilor DIICOT au destructurat mai multe grupări infracționale specializate în trafic de droguri. De la canabis și până la cele mai periculoase. Un fenomen deloc de neglijat este, însă, cel legat de consumul de etnobotanice, care, începând cu vara anului 2017, a devenit de-a dreptul îngrijorător. Mai este cunoscut ca fenomenul Zombie și asta pentru că substanțele sunt foarte puternice și îi transformă pe consumatori în niște… morți vii. O familie cunoscută că vindea aceste substanțe, chiar în centrul Constanței, a ajuns în atenția oamenilor legii, fiind și condamnată de prima instanță, detaliile fiind furnizate în una din edițiile anterioare. De precizat este faptul că, în dosarele sale, procurorii au dezvăluit cât de periculos este consumul și câți tineri ajung la spital.

Astfel, ca o imagine a fenomenului infracțional care face obiectul mai multor cauze intrumentate de DIICOT, în ultimii ani, în județul Constanța a crescut alarmant oferta de substanțe ilegale, care au consecințe dezastruoase asupra sănătății consumatorilor, majoritatea liceeni și tineri. ”Aceste efecte rezultă fără echivoc din datele comunicate, la data de 3.05.2017 de Clinica Universitară de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care arată că numărul pacienților internați în secția de psihiatrie pentru tulburări psihotice induse de uzul de substanțe psihoactive a crescut progresiv, de la 31 de cazuri în 2013 la 100 în anul 2016, fiind vorba doar de cei aduși în regim de urgență, fiind găsiți în diferite locuri în stare de inconștiență sau prezentând simptome violente”, potrivit datelor dintr-un dosar al DIICOT, afișate pe rolii.ro.

Din aceeași adresă a clinicii mai sus-menționate rezultă că tipul de drog la internările din 2016 îl reprezintă substanțele etnobotanice în proporție de 85% și 15% marijuana, în județul Constanța, consumul dominant fiind de etnobotanice. Ca și vârstă, s-a stabilit că predomină persoanele între 19-30 de ani, fiind în proporție de 50% absolvenți de liceu. De menționat este și faptul că numai un procent de 13,39% dintre pacienții depistați în Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență cu intoxicație cu droguri sunt trimiși spre secția de psihiatrie, motivul trimiterii fiind: agitația psihomotorie cu tulburări grave de comportament, tentativele suicidale, auto și heteroagresivitatea, stare delirantă, halucinații auditive, episoade maniacale și fapte de natură penală.

Diagnosticul stabilit la externarea din Secția Psihiatrie este: tulburări mentale și de comportament induse de consumul de substanțe psihoactive – intoxicație acută – 70%; tulburare psihotică indusă de consumul de substanțe psihoactive – 25%; tulburare afectivă – de tip maniacal, indusă de substanțe psihoactive – 5%.

Declarațiile halucinante ale părinților: Tremura, se lovea, se dădea cu capul de asfalt!

Tot în dosarele instrumentate de DIICOT apar și declarațiile persoanelor ale căror copii sunt sau au fost consumatori. ”În copilărie a avut ADHD (deficit de atenție) dar era un copil normal și avea rezultate medii la învățătură. După liceu a început cursurile Universitățiii Ovidius, Facultatea de Medicină. În primul an de facultate, fiul meu a început să prezinte tulburări emoționale, era violent, țipa la membrii familiei când se confrunta cu probleme cărora nu le putea face față psihic și emoțional.

De regulă își revenea și noi părinții puteam discuta rațional cu el. Tot în perioada respectivă fiul meu a început să aibă simptomele consumatorilor de droguri, fiind somnolent, amețit, alteori irascibil, letargic. I se modifica chiar vocea, asemenea unui om beat. Era rigid și neglijent cu ținuta sa. Am discutat cu acesta și ne-a povestit că a început să consume etnobotanice dar nu ne-a spus de unde le cumpăra. Mie și soțului ne-a fost frică să reclamăm la poliție că fiul nostru consumă etnobotanice, deoarece ne-am gândit că cei care i le vând ar putea să îl găsească și să îi facă rău.

Ulterior simptomele descrise s-au agravat iar fiul meu nu a mai putut să meargă la școală. Pe fondul absențelor a repetat un an de facultate și îl repetă și acum pe al doilea”, a declarat, în fața anchetatorilor D.I.D., potrivit rolii.ro. În continuare, bunica unui consumator a relatat că ea și-a crescut nepotul și că, în 2006, a plecat la muncă în Spania. Când a revenit, în 2010, l-a găsit total schimbat, plus că-i cerea mereu bani.

”Existau momente când fără ca cineva să-i adreseze vreo vorbă acesta izbucnea în plâns iar după câteva minute se oprea la fel de brusc cum începuse fără să spună ce anume exact a avut sau la ce anume se gândea. În timp, din discuții pe care le-am avut cu vecini și prieteni de familie, am înțeles că nepotul meu consumă droguri sau alte substanțe din această categorie întrucât am văzut știri legate de consumatorii și dealerii de droguri și etnobotanice, cu atât mai mult cu cât noi locuim în apropierea unui fost magazin de vise, cel situat vis-a-vis de Spitalul Județean Constanța, lângă florărie, magazin care a fost închis probabil în anul 2011 sau 2012”, a spus ea. În 2016, nepotul s-a angajat ca agent de pază, dar, la scurt timp, și-a pierdut serviciul din pricina consumului de droguri. O altă declarație aparține a unei mame cu 5 copii, care locuiește într-o clădire a RAEDPP: ”Am constat că după ce fuma etnobotanice, avea o stare de somnolență și absență, pierdea legătura cu lumea reală.

După ce îi trecea această stare, își manifesta intens dorința de a mai consuma astfel de substanțe, nu mai avea liniște, nu te mai puteai înțelege cu el, tremura, se lovea cu capul de asfalt. În mai multe rânduri am apelat la ambulanță, care îl transporta la Spitalul de Psihiatrie din Palazu Mare. De fiecare dată revenea la domiciliu și începea din nou să consume etnobotanice. Împreună cu soțul eram disperați și nu mai știam ce să facem cu băiatul.

Am început să ne interesăm să aflăm de unde cumpără fiul nostru etnobotanice. Astfel, am aflat că în oraș era o familie de țigani sau turci, nu știu exact, la care mergea și le făcea diverse treburi gospodărești, iar drept plată aceștia îi dădeau etnobotanice pentru consum”. Și, din păcate, acestea sunt numai câteva exemple. Și în momentul de față există persoane care trec prin situații similare și, uneori, se ajunge la reale tragedii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920