REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DETALII din DOSARUL GRUPĂRII care ACŢIONA cu CHEI POTRIVITE! CUM COMUNICAU ÎNTRE EI INFRACTORII – VIDEO!

DETALII din DOSARUL GRUPĂRII care ACŢIONA cu CHEI POTRIVITE! CUM COMUNICAU ÎNTRE EI INFRACTORII – VIDEO!

Replica API 2 iulie 2019 | 01:14 3928

Prinşi după un furt la Constanţa, după ce dăduseră alte zeci în ţară!

Prinşi după un furt la Constanţa, după ce dăduseră alte zeci în ţară!

Acțiune de amploare a oamenilor legii de la malul mării, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Aceștia au reușit destructurarea unei rețele infracționale, foarte bine pusă la punct, care era specializată în furturi din locuințe. Membrii acționau atât de impecabil, susțin anchetatorii, încât multe dintre victime nici nu-și dădeau seama imediat că au fost prădate. Se pare că indivizii au acționat în toată țara.

S-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, la data de 30.06.2019, față de un număr de 31 persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și furturi calificate, precum și pentru infracțiuni la regimul rutier. Dintre acestea, un număr de 21 persoane au fost reținute, 4 persoane sunt arestate în alte cauze, iar 5 persoane se sustrag urmăririi penale. S-a formulat propunere de arestare preventivă față de 30 persoane, iar față de 1 persoană s-a dispus măsura controlului judiciar. Ca stare de fapt s-a reținut că inculpații s-au constituit într-o grupare infracțională având drept scop săvârșirea de furturi din locuințe. Astfel, aceștia au achiziționat unelte foarte performante care descuiau practic orice broască sau yală de ușă, situație în care se pătrundea în interiorul locuinței, de unde erau sustrase sume de bani și bunuri de valoare într-o manieră extrem de ordonată, astfel că de multe ori victimele nici nu realizau că au fost prădate. Întrucât membrii grupării constituită din persoane cu antecedente penale impresionante cunoșteau faptul că se pot împăca cu victimele infracțiunii de furt, au mizat și în mod efectiv au determinat multe dintre acestea să își retragă plângerile, scontând pe faptul că cea mai mare parte dintre fapte va rămâne nedescoperită, astfel că eventualele cheltuieli cu împăcarea să reprezinte un procent minor din venituri. Prejudiciul estimat în această cauză este de 700.000 lei, în cea mai mare parte nerecuperat, urmând a se lua măsuri procedurale corespunzătoare. Dosarul a fost instrumentat de procuror împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța – Biroul Investigații Criminale, cu suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale și al lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul unităților de poliție pe raza cărora au fost săvârșite diferite fapte de furt.” Menționăm că activitatea grupului infracțional a fost extinsă pe tot teritoriul țării, membrii grupării având o mobilitate și o dinamică semnificativă în deplasare, situație în care la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au fost preluate și reunite un număr de 45 dosare reprezentând cauzele formate în urma furturilor comise de membrii grupării pe tot teritoriul țării”, potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. În prezent a fost formulată propunere de arestare preventivă la Tribunalul Constanța.

Iată despre cine este vorba:

Este vorba despre Lucaci Teodor-Alin- zis Căposu, din Mureș, recidivist (care se sustrage urmăririi penale), Albu Valentin-Vasile, din Mureș, Vasiu Martin-Harry, din Mureș, recidivist, Iambor Benjamin – zis Beni, din Mureș, cu antecedente penale, Ganea Alexandru-Gabriel- zis Bătrânu, Gospodaru, din Mureș, recidivist, Bîrcea Alin-Călin, din Sibiu, domiciliat în Mureș, Groza Traian-Giorgian- zis Giogio, domiciliat în Mireș, recidivist, arestat în altă cauză, Albu Adrian-Gheorghe, tot din Mureș, recidivist, Hancu Loredan-Emil, din Mureș, Vasiu Dacian-Felician – zis Cochi, din Mureș, recidivist, arestat în altă cauză, Cioc Vladimir-Florin, din Mureș, cu antecedente penale, Vitan Valentin Aurel, din Mureș, recidivist, Otvos Ferenc, din Mureș, cu antecedente penale, Bejan Liviu, din Mureș, care se sustrage urmăririi penale, recidivist, Murariu Graziani-Dani, din Timiș, Lazăr Daniel-Vasile, din Mureș, Lăcătar Dumitru-Gabriel, din Mureș, cu antecedent penale, Cozac Cristian – zis Țiți, Grasu, din Mureș, Rostaș Cosmin-Florin, din Mureș, care se sustrage urmaririi penale, Vasiu Angelo - Cătălin, din Mureș, cu antecedente penale, Kesmarki Francisc – zis Feri, Kennedy, din Mureș, recidivist, Matei Nicolae-Adrian – zis Lupu, Mocan Vasile-Gabriel, din Cluj-Napoca, recidivist, Bucin Radu-Nicolae, din Mureș, recidivist, Boti Marius-Nicolae, din Alba, recidivist, Ciufudean Emil-Darius, din Alba, Moldovan Cristian Angel – zis Calu, din Mureș, care se sustrage urmaririi penale, recidivist, Rus Dorel din Mureș, care se sustrage urmaririi penale, Rupa Flavius-Ludovic, din Mureș, cu antecedente penale și Gîrlonța Emanuel –zis Manu, din Mureș. Persoanele în cauză ar fi comis 48 de furturi din locuințe pe raza orașelor: Constanța, Cluj-Napoca, Mediaș, Deva, Sovata, Râmnicu-Vâlcea, Bicaz, Suceava, Piatra Neamț, Drăgășani, Gherla, Năsăud, Timișoara, Bistrița, Brașov, Fălticeni, Borsec, Târgu Neamț, Dej, Sighișoara, Baia-Mare, Slatina, Hunedoara, Roșia Montană, Iernut, Târnăveni și Alba Iulia, respectiv în 15 județe: Constanța, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Vâlcea, Neamț, Suceava, Bistrița-Năsăud, Timiș, Brașov, Harghita, Mureș, Maramureș, Olt, Alba. În urma descinderilor, polițiștii au ridicat mai multe bunuri, printre care 7 autoturisme, bijuterii din aur, aproximativ 15.000 de euro, zeci de telefoane mobile și cartele telefonice.

Totul a pornit de la o locuință spartă pe bulevardul 1 Mai: prejudiciu de 148.200 lei

Ancheta a debutat ca urmare a sesizării formulate la finele anului 2018, de către o femeie, care a reclamat faptul că, la sfârșitul lunii noiembrie, persoane necunoscute, prin folosirea de chei potrivite, au pătruns în locuința sa, situată pe bulevardul 1Mai, iar din interior i-au sustras sumele de 120.000 lei și 6.000 euro, prejudiciul reclamat fiind în cuantum de 148.200 lei. În urma investigațiilor, au fost obținute date referitoare la existența unui grup infracțional format din mai multe persoane domiciliate pe raza județului Mureș, în special în municipiul Târnăveni, cunoscute cu preocupări infracționale pe linia furturilor din locuințe, persoane care acționau pe raza întregii țări. Și așa a început o laborioasă anchetă.

Principalul mod de operare: „chei potrivite”.

Se pare că nucleul grupării infracționale era format din suspecți domiciliați pe raza municipiului Târnăveni și comunei Adămuș, din județul Mureș. În ceea ce privește genul faptelor cercetate în cauză, marea majoritate reprezintă furturi din locuințe, însă au fost constatate și infracțiuni de conducere a unui vehicul fără permis connducere, acestea din urmă comise în timpul deplasărilor făcute de către suspecți în țară, în scopul săvârșirii de furturi din locuințe. Principalul mod de operare utilizat de către membrii grupării este cel denumit generic „chei potrivite”. Valoarea totală a prejudiciilor create persoanelor vătămate este de peste 630.000 de lei, până la acest moment. Cele mai multe dintre locuințele vizate erau apartamente de bloc, în principiu la etajele superioare. Apartamentele erau alese fie la întâmplare, prin metoda verificării, fie la „pont”. Au existat, însă, potrivit anchetatorilor, situații când membrii grupării au comis furturi și din case la sol, dar, cel mai probabil, aceste fapte au fost comise doar în urma ponturilor primite.

Inculpații acționau în echipe de mimim 2 și maxim 4. Puneau bani să cumpere mașini și foloseau stații de emisie-recepție

Inculpații acționau în „echipe” formate din minim 2 și maxim 4 membri, după un program similar cu al persoanelor angajate cu forme legale. Mai exact, ca regulă generală, „programul” de lucru al inculpaților era în zilele lucrătoare, respectiv de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-15:00. Însă, atunci când acționau la pont, nu țineau cont de orar. Totodată ei contrbuiau cu bani, în mod egal, pentru a achiziționa mașini care să-I ajute la transport atunci când mergeau la furat, pentru că acționau în toată țara. În sensul că, uneori, plecau de luni și reveneau la domiciliu la sfârșitul săptămânii. O măsură de precauție era nefolosirea telefoanelor mobile personale în timpul deplasărilor în țară, făcute cu scopul de a comite furturi. Mai precis, majoritatea membrilor grupării dețineau telefoane mobile și cartele telefonice cu numere de apel publice, cunoscute persoanelor din anturajul lor și chiar organelor de poliție, însă aceste telefoane fie erau închise pe perioada deplasărilor în țară, fie erau lăsate acasă. Unii dintre inculpați foloseau stații de emisie-recepție pentru a comunica între ei în timpul faptelor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca pedeapsa e de 5 ani , de ce nu sta aia 5 ani , cum pt buna purtare ii dau reducere ? dar ce in pedeapsa de 5 ani nu e normal sa ai o buna purtare ? de faci alte prostii ii mai adaugi cite un spor. Pt fiecare fapta sa fie adunate pedepsele . nu comasate
2
0
Si cu ce sa plateasca cotizatia la PSD daca ei nu munteste bere?? Cine ii scoate mo de la mititica daca nu PSDul cu parghiile lor de putere??
4
0
Astia sunt hoti din tata in fiu.Este vorba de Albu Adrian Gheorghe,care si tata.l lui a fost tot la fel.Si acum are pensie de la nevazatori si el nu are nimic.Smecher....chipurile ca are nevoie de insotitor si el vede si 10 bani care.i scapa pe jos.De mama lui la fel.Numai lucruri urate.
3
0
Usile metalice ati vazut cum le deschid:pun un tirant orizontal si le cracaneaza.Asta deoarece la montaj,bouarii aia de meseriasii melcilor,in loc sa puna caramizi intre toc si perete,pun spuma.Daca ar fi caramizi pe orizontala,usa nu s-ar mai cracana. Iar casierele de la banci ptr 10 lei suna bosrfasii cine a scos banii,cu adresa cu tot.Ele trebuie primele cercetate!
6
0
As vrea sa stiu ce sa intamplat cu iambor benjamin
3
0
Avand calitate de tainuitor,eu i-am tziflat pe astia ca sa m-a judec pe afara!
6
0
Deci ne incuiem casele crezand ca suntem protejati. Suntem de mici borfasi dar hotii specislizatiintra cand vor. A scris cineva mai jos de casierele bancilor, potfi sialte persoane din banci care le dau pontul cine a scos bani din banca la care lucreaza. Nu vin ri aiurea, vin la pont. La usa intrare trebuie sa aveti incuietoarea scurtsta nu in afara. Am.aflat si eu dupa ce mi s aspartcasa. Au un instrument gura de lup cu care taie incuietoarea, locul in care se introduce cheia. Degeaba ai usa metalica daca ai incuietoarea in afara.
9
2
Daca avem lipsa de meseriasi si specialisti in alte domenii,macar cu hotii nu ne plangem.
5
0
arhaici baietii, puteau sa se angajeze in banci sau la casele de brokeraj
2
1
Soimii PSD-ului,copii lui Toderica.
10
0
Ardelenii sunt hoti? Vai de mine! Va rugam frumos nu mai denigrati rasa ardeleana!Ei sunt cei mai muncitori,cinstiti din Romania. Au inceput cu Caritasul si acum.continua cu talhariile!
20
5
Ponturile sint date infractorilor si de casierele din banci.Cine ridica cash o suma mare de bani,peste 10000 euro,are mari sansa sa se trezeasca cu borfasii pe cap.Peste 40-50000,intra direct peste tine.Casierele din banci le dau adresele!!!!
24
3
semi-profesionisti, dar vor avea timp destul pentru perfectionare
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108