REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

DETALII din DOSARUL lui FĂGĂDĂU legat de TERENUL din PORTUL TOMIS: VÂNDUT la JUMĂTATE de PREȚ

DETALII din DOSARUL lui FĂGĂDĂU legat de TERENUL din PORTUL TOMIS: VÂNDUT la JUMĂTATE de PREȚ

Replica API 14 ianuarie 2021 | 23:55 6148

Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, a fost trimis în judecată, de DNA Constanța, la finele anului 2020. Este vorba despre trei terenuri vândute ilegal, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, respectiv Astera Consulting. Mai multe detalii din rechizitoriul DNA puteți afla din materialul de mai jos.

Decebal Făgădău

În cursul anului 2015, Decebal Făgădău, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța (la data faptelor) și Marcela Enache (în calitate de secretar al municipiului Constanța), care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța. Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. Primăria municipiului Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menționate mai sus.

Făgădău, ajutat de secretarul municipiului

Mai exact, la data de 16.01.2015, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău a vândut, fără licitație publică și la un preț mult sub valoarea reală, către Astera Consulting trei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al municipiului. De asemenea, la data de 18.02.2013, în calitate de secretar al municipiului Constanța, Marcela Enache a contrasemnat pentru legalitate Hotărârea Consiliului Local Constanța nr.19 prin care se aprobau vânzările prin negociere directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al UAT Constanța, deși acestea contraveneau art.123 alin.2 din Legea nr.215/2001 care interzicea vânzarea de imobile aparținând domeniului privat al unităților administrativ teritoriale altfel decât prin licitație publică, ajutându-l astfel pe suspectul Făgădău Decebal să comită infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina sa.

Terenul pe care zace scheletul din Portul Tomis nu fusese inventariat

Totul a început la data de 15.11.2012, când SC Astera Consulting SRL a formulat o cerere prin care a solicitat să cumpere de la Primăria mun.Constanța terenul în suprafață de 364 m.p. situat în municipiul Constanța, zona Peninsulară (unde se află scheletul clădirii mastodont) pentru destinația de ”întregire proprietate”. La data de 16.01.2013, Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanța a emis situația juridică prin care a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul este neconstruit și constituie domeniu privat al municipiului Constanța conform HCL nr.420/2001, ”urmând a fi inventariat în baza Legii nr.213/1998”. Printr-o adresă din 29.03.2013 a Serviciului Cadastru din cadrul Serviciului Patrimoniu s-a comunicat Serviciului Urmărire și Executare Contracte- vânzări că terenului în suprafață de 364 m.p., aparținând domeniului privat al municipiului Constanța în baza HCLM nr.20/2013, anexa 14 și cu privire la care se aprobase vânzarea prin negociere directă conform HCLM nr.19/2013. Apoi, prin adresa din 4.04.2013, Direcția Patrimoniu a comunicat Direcției Administrația Domeniului Public și Privat că terenul în discuție a fost introdus în inventarul domeniului privat al municipiului Constanța. Prin urmare, la data la care SC Astera Consulting SRL a formulat cererea de cumpărare, precum și la momentul la care Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Constanța a avizat favorabil vânzarea, atestând că terenul constituia domeniu privat al municipiului Constanța, imobilul respectiv nu fusese încă inventariat ca atare.

Vânzare prin negociere directă, la jumătate de preț

La data de 22.01.2013, Primăria municipiului Constanța a emis certificatul de urbanism nr.145 în care s-a arătat că imobilul era proprietatea municipiului Constanța, dobândit conform HCL nr.420/2001, folosirea actuală era teren liber, avea suprafața de 364 m.p., iar scopul pentru care fusese emis certificatul era acela de vânzare teren, întregire proprietate cu funcțiunea spații publice. Prin HCL nr.19/18.02.2013, adoptată în aceeași ședință de Consiliu Local, anterior însă hotărârii prin care bunul imobil a fost inventariat în domeniul privat, s-a aprobat vânzarea prin negociere directă a terenului în suprafață de 364 m.p. către SC astera Consulting SRL, în scopul întregirii proprietății - spații publice.

La data de 27.08.2014, sub nr.115303 a fost înregistrat la Primăria municipiului Constanța raportul de evaluare având ca obiect terenul în suprafață de 364 m.p., prin care a fost stabilit un preț de 51.324 euro, echivalentul a 225.640,83 lei. Însă, așa cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară efectuată în cauză, la data vânzării, terenul în discuție valora 93.548 euro.

Alte două terenuri, vândute prin aceleași metode

La fel s-a întâmplat și cu un teren de 397 mp, tot în acea zonă, care a fost vândut prin aceleași metode, tot pentru reîntregirea proprietății. Acesta a fost vândut cu 59.947 euro, adică 151 euro/m.p.. Potrivit expertizei tehnice judiciare prețul real la acea dată era de 104.014 euro. Cel de-al treilea teren, amplasat tot acolo, de 427 m.p., a fost vândut tot în acea perioadă, prin aceleași metode, cu suma de 64.477 euro, când prețul real era de 111.874 euro.

Dosarul cu numărul 8332/118/2020 a fost înregistrat, pe 29 decembrie 2020, la Tribunalul Constanța, inculpați fiind Decebal Făgădău și Marcela Enache. Dosarul a ajuns deja pe cameră preliminară, termenul fiind fixat pe 22.01.2021.

Totodată, menționăm că, pe 13.01.2021,magistrații Tribunalului Constanța au respins, în cauză, ca neîntemeiată, declarația de abținere formulată de judecătorul Gabriel Mustață.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fagadau a luat moca in 2014 de la Strutu 2 apartamente in blocul de pe Lapusneanu.
0
0
Darama cineva cladirea aia jalnica.
0
5
Nu mai pierdeti vremea cu aceasta persoana. Nu folosesc adjective din motive ce tin de respectul pentru mine si pentru cine citeste aceste comentarii.La puscarie si el si toti cei care au girat ce a facut acest personaj sinistru, primitiv, retrograd, arhaic, medieval, incult care nu ar fi trebuit sa aiba nicio functie in Constanta, nici macar la salubritate.
0
30
Asta-i mare hot,DNA trebue sa aiba grje,sa nu il uitati si pe Stroe Felix.
0
19
Este un PAMPALAU care a executat!
8
34
oare doreste sa depuna marturie la DNA pentru modul in care si five holding, prin Valentin Ciuceanu a sposorizat investitia in acel obiectiv cu peste 600.000 eur?
2
0
valoreaza cel putin 2000 eur pe m2. Cu 300 eur cumperi teren in zona Kamsas, nu in portul Tomis
4
27
bine ca nu a dat moca la oierii lui!
4
21
Makidonii din primarie au distrus Constanta
12
21
A DISTRUS CONSTANTA ... SPER SA AJUNGA LANGA MAZARE. ACEST TARANUSH IMBRACAT LA COSTUM CU FREZA DE GINERE MORT !!!
19
36
Asta-i hotul veninddin gruparea Mazare bine in radacinart,numai DNA ii pot scoate radacinile la suprafata.
10
34
Ai dreptate ma,aproape toti primari sau politicieni care au fost la putere au furat la vedere dar procurori si judecatori nu vedeau nimic pt.ca le arucnau astia si lor cate un apartament,vila sau cateva sute de mii de euro,dar nici judecatori nu au fost"magari"cu mari hoti cand i-au condamnat ci le-au dat pedepse mai mici decat gainarilor,caci asa au facut parlamentari legile,pentru ei in caz ca v-a veni vreodata timpul sa dea si ei cu subsemnatul;nu dau nume de politicieni pentru ca nu am loc si nu vreau sa se spuna ca tin cu vreun partid.Din cauza asta s-a anulat legea justificari averilor.
9
2
Ce juma de pret? Eu le-am vandut la 10% din valoare si ce daca? Muie DNA, v-am dat si voua asa ca....
30
3
Eu cred ca astia cand devin primari cotizeaza cu greu la bashinosii din justitie,,altfel nu inteleg de ce nu se recupereaza prejudiciul atunci cand sunt dovediti ca au furat !
5
2
SUGETIPULALEPRELORLINGATORILORDECLANTEACUGROGAITINEMERNICILORNUCALCATIINCACATULUI
36
4
TOATA LUMEA STIE CA STRUTINSCHI E IN ISRAEL, AIA NU EXTRADEAZA FAGABOU E PREA BOU SA O INTINDA
10
31
Asa vor pati si aia de la Litoral tv. Babuta parasita face emisiuni cu oamenii lui Teodosie pe bani luati de ia si pe seama alora de la noua televiziune. cat de prost e Murad?!
7
1
Reteta succesului in viata.Vi la primarie furi cat poti,faci 2,3 ani de parnaie de lux dupa ce treci totul pe numele rudelor si iesi si traiesti ca in pampas pt. ca nimeni nu iti cofisca averea ilicita.
14
5
Struti e la jidani!
14
0
Basarab POpa s-a dus la ingeri, MAzr si COnstantinescu sunt la racoare, STrutul o fi prin Australia?
8
0
sclavetinenorociti
26
7
Pacat ca faptele sunt in concurs. In felul asta se cam contopesc. Dar daca erau in recidiva pedpepsele era putin mai mari. Au bulan si la asta hoti astisa
10
21
Sa nu o taie si Bula prin Madagascar peste 18 ani, inainte de sentinta, ca asa a facut si pastaia...Sau poate va dura mai putin procesul,vedem..
21
37
Aqua Magis si vaporasul in Mamaia, orasul a fost vandut nu de cei care au ajuns la ciolan ci de nenorocitii de constanteni care pentru o mica distractie au voata in favoarea acesto smecheri, nu mai aruncati cu pietre in smecheri, ei doar au prostit fraierimea, cluburile pensionarilor, o smecherie facuta pt bunastarea smecherilor, iau bani din guget, platesc zeci mii euro chirie ca sa joaca sah pensionarii, serios ma? Si aia se bucura? se bucura si au voatat PSD ani de zile, tradatori nenorociti, nu toti dar majoritatea pensionarilor din Cta sunt nisje tradatori ieftini
20
7
Cat a fost primar nu l-a deranjat niciun procuror, nici marele Andrei Bodean, seful anticoruptiei. Cum nu mai avea nimic de oferit cum s-au dezis de el. Ce-au facut procurorii si judecatorii constanteni on epoca Mazare-Fagadau? Si-au tras terenuri multe si si-au facut viloaie, lor si familiilor. Justitia ucide!
60
30
Decebale, Decebale .. Ma' baiat tu chiar vrei neaparat la puscarie! Saluta pe Raducu, pe Nicusor si dc va ajuta D-zeu poate vine si Sorinel, sa reintregiti echipa. Sper ca baietii de la popota sa va serveasca grenade la masa, sau cel putin sa va puna cioburi in mancare, s'o merliti incet nenorocitilor! Sa suferiti pt ce ati facut orasului, dar mai ales locuitorilor.
27
42
Marcela, roaga frumos pe sot daca te lasa pana la Targsorul Nou! Ca si din pricina ta stam cu Scheletele la marginea falezei. Mergi, mergi, nu te sfii!
13
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218