REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Deținuții au avut parte doar de vizite… online

Deținuții au avut parte doar de vizite… online

Replica API 29 mai 2020 | 00:28 1341

Starea de urgență a adus cu ea măsuri de izolare nu numai pentru oamenii aflați în libertate ci și pentru cei aflați în penitenciare. Astfel, pe perioada stării de urgență, exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită și punerea în aplicare a recompenselor constând în permisiunea de ieșire din penitenciar au fost suspendate.

Dreptul de a primi vizite s-a realizat doar cu dispozitiv de separare

Odată cu intrarea în starea de urgență, Administrația Națională a Penitenciarelor a luat o seamă de măsuri pentru a evita răspândirea epidemiei de coronavirus. Astfel, exercitarea dreptului la vizită intimă, punerea în aplicare a recompenselor constând în permisiunea de ieșire din penitenciar, derularea activităților de reintegrare socială cu colaboratori externi sau a celor susținute în comunitate, precum și desfășurarea activităților lucrative în afara locurilor de deținere, la beneficiari, au fost suspendate, promovând conduita preventive necesară protejării celor peste 20.000 de deținuți custodiați și a celor peste 12.000 de polițiști de penitenciare care asigură funcționarea sistemului administrației penitenciare, în condiții de siguranță și legalitate. În același context, exercitarea dreptului de a primi vizite s-a realizat doar cu dispozitiv de separare, urmărindu-se evitarea oricărui contact cu persoane din exteriorul locurilor de deținere, în lipsa unei garanții de protejare a vieții și sănătății persoanelor custodiate și a personalului.

Starea de alertă a adus cu ea și dreptul la vizită intimă

Măsurile de relaxare aduse de starea de alertă au produs schimbări și în sistemul penitenciar astfel că deținuții au primit unele libertăți: exercitarea dreptului la vizită intima se va realiza doar dacă prin aceasta nu sunt afectate măsurile de prevenție și siguranță medical. Cu toate acestea și această vizită impune unele restricții, persoana privată de libertate își va exprima acordul cu privire la: cazarea separată de restul colectivului, pentru o perioadă de maxim 14 zile după data acordării acestui drept, în vederea monitorizării stării de sănătate; efectuarea unei proceduri medicale pentru depistarea COVID-19, după minim 5 zile de la efectuarea vizitei intime.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
..detitutii si-au tras-o tot...anlaine..
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218