REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

DEZASTRU ECOLOGIC. Miniera Medgidia SA, dată în judecată de Primăria Hârşova

DEZASTRU ECOLOGIC. Miniera Medgidia SA, dată în judecată de Primăria Hârşova

Replica API 3 decembrie 2018 | 11:55 871

Fostul edil a precizat că, dacă cei de la Miniera Medgidia erau serioşi, în loc de gropi, pe terenul carierei de piatră trebuia să fie acum spaţiu verde. În schimb, au lăsat în urmă un dezastru ecologic. “Ţineţi minte că am beneficiat şi de sprijinul dumeavoastră presa, şi am tras un semnal de alarmă prin care anunţam că prin cei de la Miniera Medgidia s-a produs un dezastru ecologic la Hârşova. Pentru că nu au mai găsit calcar de bună calitate pe perimetrul aflat în exploatare, în lăcomia lor, s-au dus cu 6 metri mai jos faţă de nivelul pe care îl aveau aprobat prin licenţă, şi au creat un dezastru ecologic, în sensul că dintr-un munte pe care l-am avut pe malul Dunării acum avem, atunci când creşte apa, o băltoacă, cariera fiind inundată. În primul rând şi ANRM-ul (Agenţia Naţională a Resurselor Minerale), care supraveghează buna exploatare, ar fi trebuit să le interzică să se ducă mai jos faţă de cota de exploatare. În schimb, la terminarea exploatării ne-au lăsat cu această rană produsă mediului şi atunci când cresc apele Dunarii, miniera este inundată. În mod corect, dacă Miniera ar fi fost un operator de bună credinţă şi ANRM-ul ar fi urmărit să se exploateze aşa cum trebuie, la terminarea exploatării trebuiau să îndrepte terenul, să-l acopere înapoi cu pământ vegetal şi să-l dea înapoi unităţii administrativ teritoriale. Este vorba de circa 25 de hectare situate pe malul Dunării. Suprafaţa putea fi dată unui alt investitor, având în vedere că în această zonă există destulă adâncime şi un pescaj suficient încât să acosteze nave, chiar lângă malul Dunării”, a mai precizat Tudor Nădrag.

Până să vină Nădrag nu achitau nicio taxă

Fostul edil a precizat că Miniera Medgidia a achitat taxele către Primăria Hârşova până să intre în faliment. “Până să vin eu, cei de la Miniera Medgidia nu au plătit niciun leu către Primăria Hârşova şi niciodată nu au dat un gram de piatră fără bani. Eu când am venit, am instituit prin hotărâre de Consiliu Local, taxă de exlpoatare şi taxă de chirie. Am luat toate măsurile legale. Până la mine, nu plăteau nimic. În momentul în care nu au plătit, au devenit debitori motiv pentru care ne aflăm în faţa acestei situaţii. Din momentul în care au intrat în faliment nu au mai exploatat”, a explicat Tudor Nădrag, fost edil.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
1. poza este din 2007 din timpul inundatiilor, Acum aici esete....padure. 2. perimetrul carierei, NU ESTE AL PRIMARIEI! Primarul sau cei din jurul lui, nu cunosc regimul juridic al terenului???...
1
0
Garda rupe pe altii, la poluarile masive nu se uite inchide ochii si deschide larg buzunarele direct sau indirect prin fostii directori , se stie
5
1
garda moare dar nu se preda . GARDA ii fute pe cei mici ca arunca gunoiul
6
1
Ce face Garda de Mediu? Poluatorul plateste si cei care au facut dezastrul raspund penal iar ANRMul raspunde solidar chiar daca este autoritate de reglementare si incaseaza taxe la volumul exploatat anual. Este caz de procuratura. Primaria sa ia legatura cu experti de mediu urgent pentru ca ma sunt si alte solutii?
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614