REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

DEZBATERE PUBLICĂ la Constanța privind drepturile angajaților

DEZBATERE PUBLICĂ la Constanța privind drepturile angajaților

Replica API 29 mai 2019 | 01:15 374

Dreptul lucrătorilor la informare, consultare și codecizie în întreprindere va fi subiectul unei dezbateri publice care va avea loc, miercuri, 29 mai a.c.., la hotel Ramada, din Constanța. Evenimentul este organizat de Blocul Național Sindical.

Dumitru Costin

Prin informarea, consultarea și cooptarea la decizie a lucrătorilor cu și în diverse aspecte ale managementului întreprinderii sunt puse în practică și valorizate la un anumit nivel de satisfacție socială o serie de obiective, cum ar fi obținerea unui grad ridicat de încredere a lucrătorilor față de angajator sau ameliorarea prin instituționalizare durabilă a dialogului social în toate domeniile de interes ale partenerilor sociali, garantând caracterul său multiform, efectiv și echitabil.

În a doua parte a anului 2018, BNS a derulat o cercetare bazată pe sondaj, obiectivul fiind acela de a evalua modul în care au fost transpuse și respectate în practică prevederile legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare a angajaților.

Concluzia acestei evaluări a fost aceea că informarea și consultarea se realizează în litera, dar nu în spiritul legii. În general, angajatorii respectă cerințele formale pe care legea le prescrie, dar nemergând de regulă mai departe pentru promovarea spiritului acestor principii.

Ca urmare, în cadrul proiectului ”ETICA – Eficiență, transparență și intimitate în cariera din administrație”, proiect finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, BNS a dezvoltat 3 proiecte de acte normative, vizând modificarea și completarea prevederilor Legii 467/2006.

Prin inițierea unei propuneri de politică publică în acest domeniu ne dorim să deschidem noi oportunități concrete și totodată durabile pentru îmbunătățirea consistentă și continuă a instituției informării și consultării, precum și inaugurarea la nivel principial în legislația românească a instituției codeciziei, angajator-lucrător, la nivelul întreprinderii.

Propunerea de politică publică vizează atât sectorul public, cât și sectorul privat și antamează o mai coerentă, completă și funcțională legislație în materie, consonantă cu principiile și valorile normativului european (unional, al Consiliului Europei), dotată cu prevederi clare, facil de operaționalizat și cu o certă și probantă eficacitate în aplicare.

Pentru regiunea Est, sesiunea de dezbatere a propunerii de politică publică va avea loc în data de 29.05.2019, la Constanța Hotel RAMADA, sala CICERO, începând cu ora 10.00. Sunt invitați la dezbatere reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor din regiunea Sud Est, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice cu responsabilități în domeniul relațiilor de muncă. Sesiunea de dezbatere va fi mediată de președintele BNS, Dumitru Costin și va fi susținută de Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu.

Cele 3 propuneri de acte normative, componente ale politici publice, sunt disponibile pe site-ul www.bns.ro.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Obligatii? Mergi la patroni nu la multinationale sa lucrezi si vezi. Poate ai noroc...
0
0
Drepturi peste drepturi dar OBLIGATII?
0
0
Sindicalistii, mai ales cei oportunisti si nu numai,sunt cei mai vocali,pretentiosi si niciodata multumiti de nimic si de nimeni. Insa, cand le ceri sprijinul pentru o actiune sindicala,manifestatie sau miting, aproape toti se dau la o parte. Dar toti vor. Asa ca mai lasati cu critica la adresa sindicatelor, mai ales ca legislatia din anul 2011 le este potrivnica.
0
0
BNS nu a ajutat cu absolut nimic angajatii Radionav care nu si-au mai primit salariul din ianuarie !!!!! Totul este o mare vrajeala, sindicatele nu mai au nici-o influenta, le e frica si de umbra lor...cotizatii luate degeaba, timp pierdut si abureala"ieftina si sterila...dam cotizatii degeaba !!!!
0
0
Timide fapte de vitejie ale sindicatelor. Acum deja salariatii sunt tacuti cuminti printre shulfe care se dau de partea sefilor. Salarii confidentiale. In spatele confidentialitatii lor se ascund pilosi si de multe ori incompetentii. Salarii mai mult minime. Da. Ar fi un inceput. Poate participam si noi in viitor la astfel de dezbateri
2
0
Ai dreptul sa taci din gura... Ups stai ca asta era din alta parte dar nu-i bai ca se aplica sia ici!
0
0
Ce drepturi bre?majoritatea celor ce lucreaza in restaurante,la nunti in special, sunt la al doilea job si nu platesc nici angajatorii nici angajatii nicio taxa, primesc banii la negru..uite, numai un hotpatar castiga 200lei pe noapte la un restaurant unde se fac nunti si nu plateste angajatorul nimic, dar nici el,lui ii convine,mancarica fura ptr familie ptr o saptamana,plus 200 - 250 lei pe noapte,iar uneori acei angajati sunt de munca si la stat in acelasi timp,ce vrei,asa se descurca baietii destepti in Ro,muncesc in2locuri in acelasi timp,sunt platiti cu spor de noapte,dar ei fac alt job.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272