REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Dezbateri la Constanța pe tema intervalului orar stabilit de Guvern pentru persoanele de peste 65 de ani

Dezbateri la Constanța pe tema intervalului orar stabilit de Guvern pentru persoanele de peste 65 de ani

Replica API 27 martie 2020 | 00:33 3372

O nouă ordonanță militară și-a făcut apariția în contextul pandemiei de coronavirus, iar în prim plan s-au aflat persoanele de peste 65 de ani. Chiar dacă președintele României a expus prima dată problema ca bătrânii să aibă accesul restricționat pe străzi, în perioada carantinei totale, ulterior, premierul, Ludovic Orban, a venit cu o propunere ca aceste persoane în vârstă să aibă totuși voie să iasă din case, motivat, bineînțeles, într-un anumit interval orar. Zis și făcut. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți, 24 martie, la ora 22.00 că aceste persoane, de peste 65 de ani, vor putea să iasă din case, motivat, în intervalul orar 11.00-13.00. Acest fapt a stârnit destule controverse, asta și după ce, înainte cu două zile, mai multe lanțuri de magazine din țară au anunțat faptul că recomandă vârstnicilor orele dimineții, 7.00-8.00, pentru cumpărături.

Am stat de vorbă în acest sens cu câțiva politiceni constănțeni pentru a lua un punct de vedere. Și aici, părerile au fost împărțite, deoarece suntem o națiune destul de diversificată, cu păreri mai mult sau mai puțin apropiate, dar care în situații de criză, trebuie aliniate la unison.

Horia Constantinescu

Candidatul independent la Primăria Constanța, Horia Constantinescu nu a vrut să comenteze decizia autorităților, dar a făcut apel la unitate din partea populației pentru a ajuta această categorie de vârstă defavorizată. „Consider că, pentru a putea proteja vârstnicii acestei nații, trebuie toți ceilalți, care suntem în putere, să le întindem o mână de ajutor. Cred că indiferent de orarul magazinelor și indiferent de dispozițiile oricărui act normativ, noi ar trebui să ne gândim la bătrâni și să îi ajutăm, făcându-le cumpărăturile. Cred că ceea ce lipsește acestui popor în ultimii ani este unitatea și mobilizarea în fața unor astfel de situații. Ne-am obișnuit să ne înjurăm între noi pentru criterii, fie ele politice, fie microbiste, dar am uitat că până la urmă suntem toți români și creștini. Bătrânii care ne sunt vecini pot să ne fie la fel de bine bunici, părinți”, a declarat Horia Constantinescu.

Aurelian Dumitrașcu

Tânărul candidat la Primăria Năvodari, Aurelian Dumitrașcu nu este de acord cu ce a spus președintele României, dar nici cu măsura luată de Marcel Vela, ministrul de Interne. Acesta propune încă o soluție. Bătrânii să iasă în acel interval orar stabilit de Guvern, însă tot în același timp, circulația celorlalte categorii de vârstă să fie interzise între 11-13. „Nu sunt de acord cu părerea lui Iohannis pentru că de exemplu există acele alimente perisabile, care se strică în câteva zile, pâinea în câteva zile se usucă. Nu își permit bătrânii să își cumpere numai mâncare congelată. Nu sunt de acord nici cu ministrul de Interne, Marcel Vela. Este ok acel interval de două ore, între 11 și 13, dar în acel interval, ei riscă să intre în contact cu persoane bolnave la cumpărături. În intervalul orar, în care ies bătrânii din casă, ar trebui interzis accesul celorlalte persoane. Vorbesc în pricipal de market-uri și hypermarket-uri, nu magazinele mici de cartier. Degeaba le faci un program pentru ei, dacă intră în contact cu oameni bolnavi”, a declarat Dumitrașcu.

Claudiu Ceti

Secretarul ALDE Constanța, Claudiu Ceti, este mulțumit cu această ordonanță militară și spune că aceasta specifică faptul că este recomandat ca în intervalul orar 11-13, când ies din locuințe persoanele peste 65 de ani, ceilalți să evite deplasările. De asemenea, Ceti a făcut un apel la toate instituțiile și liderii acestora, ca în aceste clipe să dea dovadă de responsabilitate și să arate cu adevărat că își merită postul. „În ordonanța militară se specifică clar că în acest interval, celelalte categorii de vârstă, în afară de cei peste 65 de ani, șă nu își prea facă simțită prezența. Aceasta este recomandarea. Magazinele au venit cu o inițiativă foarte bună, care s-a dovedit a fi eficentă pentru autorități, deoarece acestea au venit ulterior cu un alt orar. Trebuie să existe unitate, solidaritate și implicare, dar implicare pe bune, nu pe Facebook. Instituțiile și liderii instituțiilor au șansa sau ocazia vieții lor, să justifice prezența, să justifice locul pentru care au fost puși acolo și să reușească să combată zvonul prin care au ajuns să ocupe pozițiile respective din întâmplare”, a declarat Ceti.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Corect ! Ar trebui gandite mai bine aceste ordonante. Deocamdata este doar discriminare inutila . Cine are minte si poate sta acasa, o face. Cine nu... misuna, indiferent de varsta si transmite oricui, inclusiv celor cica protejati.
0
0
Asa cum toata lumea face un efort deosebit in aceste zile si noi cei peste 65 de ani,trebuie sa intelegem necesitatea respectarii acestei ordonante,sa nu ne lasam inflentati de cei ce vor sa candideze la niste functii.Ma intreb oare,daca ei ereau la comanda,ce masuri luau.Sa dam dovada ca suntem niste oameni trecuti prin viata si am vazut destule propagande de invrajbire,no sa moara nimeni daca nu umblam acum dupa te miri ce,ca motiv de a creia si mai mult haos.Macar acum sa fim mai solidari sai lasam pe cei in drept sasi faca datoria cat mai bine.Sa iesim cu totii cu bine din PANDEMIE.
2
1
Sint in stare sa-i bage in containere ptr gazare pe toti pensionarii !----Ptr retete ptr analize ptr vizite la specialisti cind merg ?---astea se fac pina in ora 10 ?
3
0
Au ajuns sa isi dea cu parerea neca nimeni ca sa bifeze politic.Sunt niste ordine si cu asta basta.
8
2
schimbati pozele cu maimutoii astia.
5
0
Cand li se pot recolta probe pentru analize medicale celor peste 65 de ani? La ora 12?!
8
2
Nu ar trebui intrebat nimeni. Ordonanta militara a anulat democratia. Faci ce ti se spune si atat. Sau stai pe carantina obligatorie daca inca esti prost. Cand o sa pricepem asta toti inseamna ca am facut deja primul pas spre a deveni civilizati. Barbarilor.
12
8

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272